fbpx
Сьогодні
22:38 25 Чер 2018

Вступ-2018: Міносвіти скоротило кількість бюджетних місць

В Україні почали діяти нові правила вступу до вищого навчального закладу. Так, шість новацій торкнуться кількості бюджетних місць, шкали оцінювання та інших, важливих для абітурієнтів аспектів.

Про це розповіла міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, передає «Преса України».

Минулого року було затверджено нові умови прийому на навчання до закладів вищої освіти. Зі слів Гриневич, нововведення спрямоване на вдосконалення та відшліфовку уже діючих новацій.

«Для спеціальностей уніфіковано обов'язкові предмети ЗНО. Так, якщо попередні роки виші самі обирали, за якими предметами зараховувати в заклад, то цього року все уніфіковано під кожну конкретну спеціальність… Така новація потрібна для того, щоб полегшити вступнику свідомий вибір того, з яких предметів він складає ЗНО, залежно від спеціальності, на яку він прагне вступити. Умовами прийому визначено перелік конкурсних предметів у форматі «Українська мова та література» – обов'язковий для всіх вступників, другий предмет – фіксований, третій предмет – вступник обирає з двох альтернативних», – розповіла Лілія Гриневич.

Також з її слів стало відомо, що віднині для вступу будуть зараховуватися сертифікати ЗНО 2016, 2017 та 2018 років, а з іноземних мов – тільки 2018-го року. Нововведення торкнеться і механізму конкурсних балів.

«Регіональний, сільський та галузевий коефіцієнти змінено за результатами вступної кампанії 2017 року. Конкурсний бал розраховуватиметься традиційно, за формулою. Механізм коефіцієнтів працює таким чином, що він домножується на загальний результат вступника», – пояснила міністр.

Додала, що віднині в країні зменшено кількість заяв, які вступник може подавати для участі в конкурсі за бюджетне місце. Так, із 9 заяв на 4 спеціальності у 2017-му зменшено до 7 заяв на 4 спеціальності у поточному році.

«Цьогоріч для конкурсу на бюджетне місце вступники на бакалаврат подаватимуть 7 заяв на 4 спеціальності, що на 2 заяви менше, ніж торік. Ми це зробили для того, щоб вступники свідоміше ставилися до свого вибору. Досвід 2017-го року показує, що вступники часто відмовляються від бюджетного місця, яке отримали за 9 пріоритетом, і обирають контракт», – роз'яснила Міністр.

Що стосується балів, то їх також змінено. Нова мінімальна кількість балів: 150 – з другого та третього конкурсних предметів для вступу на три медичні спеціальності: «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія».

«Це була дуже конкретна вимога Міністерства охорони здоров'я, що відповідальне за всі медичні виші. Як ви можливо пам'ятаєте, цю новацію хотіли запровадити ще торік, але оголосили про неї пізно, і вступники не мали можливості враховувати цю вимогу під час планування того, які ЗНО здавати та які спеціальності обирати. Тому минулого року ми відтермінувати цю новацію на рік і всіх завчасно попередили, що поріг в 150 балів для профільних предметів обов'язково діятиме на вступній кампанії 2018», – акцентувала міністр освіти.

Резюмувала, що для вступу на ряд педагогічних спеціальностей, на журналістику та окремі спеціалізації дизайну замість творчих конкурсів будуть творчі заліки.

«Фундаментальна відмінність полягає у тому, що творчий залік це, по суті, допуск до конкурсу. Тобто людина отримує зараховано або не зараховано, а далі конкурс відбувається серед допущених осіб, але за результатами виключно зовнішнього незалежного оцінювання. Це допомагає уникнути низки зловживань, а також зняти зайве навантаження з вступників та вишів, адже творчі заліки можна проводити не безпосередньо під час вступної кампанії, коли всі перебувають напруженому стані, а протягом півроку до неї», – розтлумачила Гриневич.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: