fbpx
Сьогодні
09:00 14 Чер 2018

Україна на 68,2% виконує принципи належного екологічного врядування, - експерти

Міністерство екології та природних ресурсів на 68,2% виконує принципи належного екологічного врядування у межах своїх повноважень.

Про це свідчать результати експертної оцінки проекту «Моніторинг та оцінка впровадження Україною положень Люксембурзької декларації, що стосуються екологічного врядування», представленої в ході Шостої офіційної зустрічі Панелі з питань довкілля та зміни клімату Східного партнерства.

Оцінка здійснювалася за основними принципи належного врядування – прозорість, участь громадськості, підзвітність політики, ефективність та узгодженість.

Мінприроди найкраще забезпечує відкритість та підзвітність (69% та 70% відповідно).

Принципи належного врядуванняБали / відсоток досягнення
Відкритість (прозорість)33,1 з 48 / 69%
Участь громадськості11,8 з 18 / 65,6%
Підзвітність10,5 з 15 / 70%
Ефективність0,8 з 3 / 27%
Узгодженість6 з 9 / 67%
Загалом61,4 з 90 / 68,2%

Автори дослідження акцентують, що Україні необхідно сформувати цілісне бачення належного екологічного врядування у діалозі з громадськістю та іншими заінтересованими сторонами, щоб формувати надійну базу європейських реформ у сфері охорони довкілля.

«Україна наразі перебуває на етапі докорінного реформування своєї екологічної політики та законодавства, а також формування належних методів та форм управління у сфері довкілля. Точкові реформи не завжди дають бажаний ефект, можуть призвести до фрагментації реформування, коли поза увагою залишається загальна ціль», – заявили автори дослідження Ганна Голубовська-Онісімова (МАМА-86) та Наталія Андрусевич (РАЦ «Суспільство і довкілля»).

Високу оцінку стосовно прозорості Мінприроди отримало в основному завдяки забезпеченню до наборів відкритих даних, деякі з яких не оновлювалися з 2016 року або публікуються вперше. Мінприроди також активно комунікує про свою діяльність, доступно пояснює про прийняті рішення. Розробники звіту наголошують, що Міністерству притаманна прозора поведінка навіть там, де цього не вимагають процедури чи законодавство.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: