fbpx
Сьогодні
19:08 28 Тра 2018

Найпринциповіший політв’язень. Росія не розраховувала, що їм попадеться такий міцний горішок, як Сенцов, - правозахисниця

Українська правозахисниця Марія Томак розповіла, що Олег Сенцов доволі однозначно заявив, що безкомпромісно готовий йти до кінця.

"І на превеликий жаль, з точки зору його здоров'я і загрози життя, адже ми розуміємо, що це у випадку з Олегом Сенцовим – це дуже серйозно. Він не здався під тиском безпрецедентних тортур. Таких, мабуть, більше ніхто не зазнавав. Ми розуміємо, що він не буде це говорити просто так", – наголосила Томак в коментарі для "Рубрика".

"Сенцов – найбільш принциповий політичний в'язень. І в цьому, здається, головна загроза, і ми намагалися це пояснити цим людям, з якими ми зустрічалися – це не жарт і не якійсь політичний трюк, завдяки якому він хоче має надію вийти. Це дуже принципово і небезпечно", – підкреслила вона.

Також правозахисниця розповіла, що усі юридичні механізми у більшості справ вже абсолютно вичерпані. Українські правозахисні організації, які займаються цією темою, і деякі російські теж, наприклад, "Меморіал", наймають незалежних адвокатів, які збирають докази фактів тортур, оскаржують відкриття кримінальних проваджень, до останнього боряться у суді за невинуваність, звертаються до Європейського суду. Тобто фактично всі юридичні засоби вичерпуються, і ми не маємо ілюзій, що вони призведуть до якогось результату. З часом максимум – це пом'якшення якоїсь статті, перекваліфікація на більш м'яку.

"Але це не працює у таких справах, як Сенцова, де реально абсолютно політика. І більше того, ще на початку процесу вони не розраховували, що їм трапиться такий міцний горішок, як Сенцов, який буде так прямо, безкомпромісно і безапеляційно публічно на своєму стояти", – зауважила Марія Томак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: