fbpx
Сьогодні
Інтерв'ю 13:28 28 Тра 2018

Третій тиждень голодування Сенцова. Що робити?

Говорили з сестрою політв'язня Наталією Каплан і правозахисницею Марією Томак

Через два тижні голодування людський організм починає руйнуватися. Це термін, за який він виснажує запаси і починає споживати тканини життєво важливих органів. 14 днів голодування Олега Сенцова вже пройшло, йде п'ятнадцятий.

Раніше сестра режисера Наталія Каплан написала, що за перший тиждень голодування ніхто з політиків сам не поцікавився, як Олег. Кожну зустріч доводиться вибивати. «Зараз поступово виходять на зв'язок. Але до сих пір не можемо добитися Уповноваженого, хто б займався політв'язнями, і це сумно. Олег же не один, їх дуже багато. Ще один політв'язень Олександр Шумков, який сидить теж в Росії, в знак солідарності почав голодування. Це лякає, я проти такого ризику. Але це його рішення», – розказала вона нам.

«Зараз люди по всьому світу підключаються до кампанії по звільненню Сенцова.  Передусім це Європа, США, Австралія і ряд країн колишнього Радянського Союзу, навіть включаючи Росію. Знаю, що і в Криму люди намагаються себе проявитися. Попри реальний ризик багато бажаючих підтримати акцію», – каже Наталія. Цими вихідними відбувся перфомас у центрі Нью-Йорка на підтримку режисера, на мітинги виходить діаспора, акції проходять і в різних регіонах України. А 1-2 червня анонсований глобальний флешмоб. Вимоги:

  1. До влади Росії: звільнити Олега Сенцова і всіх політичних в'язнів.
  2. До G-7: винести питання звільнення Олега Сенцова і всіх політичних в'язнів на обговорення під час 44 саміту G-7, 8-9 червня в Канаді. Ініціювати окремий переговорний процес між Росією і Україною щодо звільнення громадян України, які засуджені в Росії і окупованому Криму з політичних мотивів і виступити посередниками в таких переговорах.
  3. До влади країни (де проходить акція): в разі, якщо вона бере участь в заходах навколо Чемпіонату світу з футболу, а також в інших офіційних заходах, піднімати питання стану прав людини і політв'язнів в Росії і окупованому Криму.
  4. До цивільної суспільства (країни, де проходить акція): підтримати гасло «на чемпіонаті світу з футболу в Росії я вболіваю за політв'язнів».
  5. До влади України: створити посаду спецпредставника з прав українських політв'язнів, що містяться в Росії і окупованому Криму.

«Зараз нової інформації про стан здоров'я Олега немає. Адвокат на цьому тижні поїде туди, і буде старатися робити це мінімум раз на два тижні», – пояснює Наталія Каплан. Нещодавно ще один політв'язень Олександр Кольченко написав лист Сенцову, що готовий у випадку необхідності теж оголосити голодування. Але зазначив, що вважає голодування ефективне тільки коли держава цінує свою репутацію. У випадку з Олегом Росія може проігнорувати це, але не даючи померти, застосувати примусове годування і відправити його на психіатричну експертизу.

Наталія Каплан зауважила: «Що стосується радянської традиції засунути трубку в шлунок – цього пообіцяли не робити. Що стосується медикаментозного насильного годування – не можемо цього виключати. Але ви розумієте, що це тільки відстрочить, а не вирішить проблему стану його організму. Все одно це, ймовірно, інвалідність, з огляду на підірване здоров'я. Тому не особливо допоможе».

«Поки суспільство не продемонструє, що це важливо, поки урядовці не відчують, що це питання може відобразитися на їхньому рейтингу – зрушення не буде»

Правозахисниця Марія Томак каже, що вони стукаються в усім можливі кабінети і просять активних дій для порятунку Олега Сенцова. «Ми домовлялися, що не будемо виносити результати зустрічі на публіку, але нас запевняли, що всі роблять все можливе для того, щоб вплинути на ситуацію. І конкретні кроки в контексті зустрічі Путіна з Макроном, і те, що потрібно залучати перемовників, які можуть говорити з Путіним на ці теми. Пробувати якісь нові варіанти, як було, наприклад, з Ердоганом, який виступив посередником у звільненні Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова», – коментує вона.

Наскільки можливим є обмін Олега Сенцова на головреда «РІА-Новости» Кирила Вишинського Маря Томак не знає. «Ніякої інформації у мене конкретної немає. Більше того, якщо подивитися на історію успішних обмінів, повернень, звільнень, то вони стосувалися вже після слідства, тобто має завершитися судовий процес, бути якийсь вирок. Бо у нас не Росія і президент, принаймні, теоретично не може сказати слідству, суду, що давайте швидко розглядайте. Це займе певний час, а у випадку з Олегом, його голодуванням, лік йде на дні. Якщо вдасться – добре. Але конкретики, на жаль, не маю».

«Є така улюблена фраза до цієї теми, що «всі ключі перебувають у Кремлі». Я з нею погоджуюсь, але питання в тому, що Україна зі свого боку також має докладати зусиль. Мені здається, що доки суспільство не продемонструє, що це важливо для суспільства, доки урядовці не відчують, що це питання може відобразитися на їхньому рейтингу – зрушення не буде. Тому важливо і на міжнародному рівні порушувати питання тиску на президента РФ, так і на внутрішньо українському – не давати спуску, постійно ставити питання, що було зроблено для звільнення Сенцова і вимагати конкретних відповідей, а не загальних речей», – розповіла вона.

«Усі юридичні механізми у більшості справ вже абсолютно вичерпані. Українські правозахисні організації, які займаються цією темою, і деякі російські теж, наприклад, «Меморіал», наймають незалежних адвокатів, які збирають докази фактів тортур, оскаржують відкриття кримінальних проваджень, до останнього боряться у суді за невинуваність, звертаються до Європейського суду. Тобто фактично всі юридичні засоби вичерпуються, і ми не маємо ілюзій, що вони призведуть до якогось результату. З часом максимум – це пом'якшення якоїсь статті, перекваліфікація на більш м'яку. Але це не працює у таких справах, як Сенцова, де реально абсолютно політика. І більше того, ще на початку процесу вони не розраховували, що їм трапиться такий міцний горішок, як Сенцов, який буде так прямо, безкомпромісно і безапеляційно публічно на своєму стояти», – зауважила Марія Томак.

Як і Наталії Каплан, їй складно говорити, що буде далі. «Якщо вже почнуть примусово годувати, це означатиме, що людина перебуває в такому стані, що не може фізично чинити опір. Він доволі однозначно заявив, що безкомпромісно готовий йти до кінця. І на превеликий жаль, з точки зору його здоров'я і загрози життя, адже ми розуміємо, що це у випадку з Олегом Сенцовим – це дуже серйозно. Він не здався під тиском безпрецедентних тортур. Таких, мабуть, більше ніхто не зазнавав. Ми розуміємо, що він не буде це говорити просто так. Сенцов – найбільш принциповий політичний в'язень. І в цьому, здається, головна загроза, і ми намагалися це пояснити цим людям, з якими ми зустрічалися – це не жарт і не якійсь політичний трюк, завдяки якому він хоче має надію вийти. Це дуже принципово і небезпечно.

72
3926

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: