fbpx
Сегодня
Взгляд 11:52 11 Окт 2019

Что Зеленский должен говорить журналистам, если бы был нормальным Президентом Украины?

Как бы звучали ответы на ключевые для государства вопросы (укр.)

Фото Reuters

Володимир Зеленський вперше з часів перемоги на виборах організував масштабне спілкування з журналістами у форматі 14-годинного прес-марафону, що породив хвилю саркастичних жартів і мемів.

Відповіді на деякі із запитань змушували горіти з «іспанського сорому», оскільки вони більше підходили таксисту, ніж людині, що займає найвищу в країні посаду.

Тож логічним було б показати команді Зеленського, що він мав казати, якби був нормальним Президентом України.

📌 Одним з перших питань, яке провалив Володимир Санич, було про протести проти формули Штайнмаєра, які відбулись минулого тижня. Зеленський почав звинувачувати їх учасників в ослабленні його позиції на догоду Петру Порошенку. Також протестуючих описали як проплачених та обдурених.  

Як би мав відповісти на це питання Президент України:

– Право на мирні зібрання є одним з Конституційних прав кожного українця, і я як гарант Конституції готовий захищати його за будь-яких умов. Коли люди виходять на протести вони показують, що Україна — це сильна демократична держава, де є активне громадянське суспільство, яке контролює дії влади.

Я розумію настрої протестуючих. Це люди, які щиро переживають за майбутнє нашої держави, і вони заслуговують на повагу.

Також, я розумію, що мені доведеться докладати зусиль, аби ці люди повірили в щирість моїх намірів і здатність захистити інтереси України в конфлікті з Росією. І я готовий щоденно працювати, аби вони повірили, що я Президент всієї держави, а не лише своїх виборців.

📌 Наступним витком ганьби стала відповідь на запитання про Сергія Стерненка, де Зеленський почав виправдовувати мера Одеси Труханова.

Президент України мав би сказати так:

– Це питання може бути складним лише з юридичної точки зору, тому що наше застаріле законодавство дає небагато можливостей людині захистити себе.

Проте воно цілком закономірне. Лише за минулий рік було більше 50 нападів і вбивств громадських активістів, які організували корумповані місцеві еліти та кримінал. Поліція закривала очі на ці події, а попередня влада створила атмосферу ненависті до активістів. Політики організовували цькування та переслідування своїх опонентів. 

Вони вже понесли політичну відповідальність за ці дії. І мають понести також і кримінальну. Жоден злочин, вчинений Трухановим чи іншими місцевими князьками не повинен лишитись безкарним.

📌 Логічним було загадати тут питання про посадки топ-корупціонерів та розслідування гучних справ Гандзюк, Шеремета і Гонгадзе, де Зеленський сказав, що не має повноважень, і що думати треба про живих, а не про мертвих.

Президент України на це мав би сказати:

– За моїм поданням призначено Генерального прокурора та голову СБУ. Ці люди не вигравали відкритий конкурс, як було у випадку з очільником НАБУ. Я несу повну відповідальність за їх дії та бездіяльність в питанні покарання людей, що порушують закон та загрожують нашій державі.

Зі свого боку я гарантую, що ганебна практика минулої влади, коли від кримінальної відповідальності можна було відкупитись, пішла в минуле.

А питання розслідування резонансних вбивств має бути справою честі для Президента України, як держави, де життя людини визнається найвищою цінністю.

Зеленський прес-марафон

Фото Reuters

📌 Тотальний фейспалм викликало запитання про Приватбанк, де Зеленський вирішив вмити руки і сказати, що не буде втручатись в ситуацію, коли Коломойський повертає собі ключовий актив.

Відповіддю Президента України мало б бути:

– Питання Приватбанку — це не лише історія про спір попереднього і нинішнього власників. Зараз увага всіх міжнародних інвесторів прикута до цієї ситуації. Вони слідкують, і для них саме це маркер – чи стане Україна цивілізованою країною, де перед законом всі рівні. Незалежно від того ти у владі, чи в опозиції.  

І я гарантую, що докладу максимум зусиль, аби вся міжнародна спільнота побачила, що в Україні змінились правила. Що вони можуть безпечно інвестувати кошти в нашу державу, що їх активи будуть захищені, а ті хто намагаються обкрадати державу через різні схеми – назавжди підуть в минуле.

📌 Провалився Зеленський і в питаннях міжнародних відносин, коли його запитали про переслідування та депортації українців з Білорусі, де він просто проігнорував суть питання та сказав, що має чудові відносини з Лукашенком.

Президент України сказав би:

– Питання безпеки наших громадян за кордоном одне з ключових для держави. Білорусь обирали як майданчик для перемовин з Росією, як нейтральну країну, яка рівновіддалена від обох сторін. І керівництво Білорусі має визначитись чи вони притримуються принципів нейтралітету, і тоді громадяни України можуть почуватись в безпеці перебуваючи на території Білорусі. Чи вони партнери Росії, і тоді не може йти мова про подальше використання Мінську як локації для перемовин, а наша сторона має чесно попередити своїх громадян, що перебувати в Білорусі для них небезпечно.

📌 Не менш сумно виглядали питання по Криму, зокрема чи готова команда Зеленського пустити воду на півострів, оскільки в цьому є великий інтерес Росії, де забули про ключовий момент.

Президент України відповів би:

– Ми маємо пам'ятати, що Росія не просто окупувала Крим. Вона системно і щоденно переслідує громадян України, які лишились на півострові. Сьогодні десятки патріотично налаштованих українців та кримських татар перебувають у російських в'язницях.

Поки Росія утримує в Криму політичних в'язнів і поки організовує переслідування незгодних з окупацією – не може навіть йти мова про будь-які поступки України в питаннях Криму.

Лише після того як будуть звільнені всі, кого незаконно затримали, ми можемо почати процес перемовин про воду для півострова чи будь-які інші дії.

Ці питання не є складними, а відповіді на них якимось надміру хитрими. Це звичайні світоглядні речі, які відрізняють Главу української держави від випадкової людини на цій посаді. 

20475

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: