fbpx
Сьогодні
Погляд 11:52 11 Жов 2019

Що Зеленський мав казати журналістам, якби був нормальним Президентом України?

Як би звучали відповіді на ключові для держави запитання

Фото Reuters

Володимир Зеленський вперше з часів перемоги на виборах організував масштабне спілкування з журналістами у форматі 14-годинного прес-марафону, що породив хвилю саркастичних жартів і мемів.

Відповіді на деякі із запитань змушували горіти з «іспанського сорому», оскільки вони більше підходили таксисту, ніж людині, що займає найвищу в країні посаду.

Тож логічним було б показати команді Зеленського, що він мав казати, якби був нормальним Президентом України.

📌 Одним з перших питань, яке провалив Володимир Санич, було про протести проти формули Штайнмаєра, які відбулись минулого тижня. Зеленський почав звинувачувати їх учасників в ослабленні його позиції на догоду Петру Порошенку. Також протестуючих описали як проплачених та обдурених.  

Як би мав відповісти на це питання Президент України:

– Право на мирні зібрання є одним з Конституційних прав кожного українця, і я як гарант Конституції готовий захищати його за будь-яких умов. Коли люди виходять на протести вони показують, що Україна — це сильна демократична держава, де є активне громадянське суспільство, яке контролює дії влади.

Я розумію настрої протестуючих. Це люди, які щиро переживають за майбутнє нашої держави, і вони заслуговують на повагу.

Також, я розумію, що мені доведеться докладати зусиль, аби ці люди повірили в щирість моїх намірів і здатність захистити інтереси України в конфлікті з Росією. І я готовий щоденно працювати, аби вони повірили, що я Президент всієї держави, а не лише своїх виборців.

📌 Наступним витком ганьби стала відповідь на запитання про Сергія Стерненка, де Зеленський почав виправдовувати мера Одеси Труханова.

Президент України мав би сказати так:

– Це питання може бути складним лише з юридичної точки зору, тому що наше застаріле законодавство дає небагато можливостей людині захистити себе.

Проте воно цілком закономірне. Лише за минулий рік було більше 50 нападів і вбивств громадських активістів, які організували корумповані місцеві еліти та кримінал. Поліція закривала очі на ці події, а попередня влада створила атмосферу ненависті до активістів. Політики організовували цькування та переслідування своїх опонентів. 

Вони вже понесли політичну відповідальність за ці дії. І мають понести також і кримінальну. Жоден злочин, вчинений Трухановим чи іншими місцевими князьками не повинен лишитись безкарним.

📌 Логічним було загадати тут питання про посадки топ-корупціонерів та розслідування гучних справ Гандзюк, Шеремета і Гонгадзе, де Зеленський сказав, що не має повноважень, і що думати треба про живих, а не про мертвих.

Президент України на це мав би сказати:

– За моїм поданням призначено Генерального прокурора та голову СБУ. Ці люди не вигравали відкритий конкурс, як було у випадку з очільником НАБУ. Я несу повну відповідальність за їх дії та бездіяльність в питанні покарання людей, що порушують закон та загрожують нашій державі.

Зі свого боку я гарантую, що ганебна практика минулої влади, коли від кримінальної відповідальності можна було відкупитись, пішла в минуле.

А питання розслідування резонансних вбивств має бути справою честі для Президента України, як держави, де життя людини визнається найвищою цінністю.

Зеленський прес-марафон

Фото Reuters

📌 Тотальний фейспалм викликало запитання про Приватбанк, де Зеленський вирішив вмити руки і сказати, що не буде втручатись в ситуацію, коли Коломойський повертає собі ключовий актив.

Відповіддю Президента України мало б бути:

– Питання Приватбанку — це не лише історія про спір попереднього і нинішнього власників. Зараз увага всіх міжнародних інвесторів прикута до цієї ситуації. Вони слідкують, і для них саме це маркер – чи стане Україна цивілізованою країною, де перед законом всі рівні. Незалежно від того ти у владі, чи в опозиції.  

І я гарантую, що докладу максимум зусиль, аби вся міжнародна спільнота побачила, що в Україні змінились правила. Що вони можуть безпечно інвестувати кошти в нашу державу, що їх активи будуть захищені, а ті хто намагаються обкрадати державу через різні схеми – назавжди підуть в минуле.

📌 Провалився Зеленський і в питаннях міжнародних відносин, коли його запитали про переслідування та депортації українців з Білорусі, де він просто проігнорував суть питання та сказав, що має чудові відносини з Лукашенком.

Президент України сказав би:

– Питання безпеки наших громадян за кордоном одне з ключових для держави. Білорусь обирали як майданчик для перемовин з Росією, як нейтральну країну, яка рівновіддалена від обох сторін. І керівництво Білорусі має визначитись чи вони притримуються принципів нейтралітету, і тоді громадяни України можуть почуватись в безпеці перебуваючи на території Білорусі. Чи вони партнери Росії, і тоді не може йти мова про подальше використання Мінську як локації для перемовин, а наша сторона має чесно попередити своїх громадян, що перебувати в Білорусі для них небезпечно.

📌 Не менш сумно виглядали питання по Криму, зокрема чи готова команда Зеленського пустити воду на півострів, оскільки в цьому є великий інтерес Росії, де забули про ключовий момент.

Президент України відповів би:

– Ми маємо пам'ятати, що Росія не просто окупувала Крим. Вона системно і щоденно переслідує громадян України, які лишились на півострові. Сьогодні десятки патріотично налаштованих українців та кримських татар перебувають у російських в'язницях.

Поки Росія утримує в Криму політичних в'язнів і поки організовує переслідування незгодних з окупацією – не може навіть йти мова про будь-які поступки України в питаннях Криму.

Лише після того як будуть звільнені всі, кого незаконно затримали, ми можемо почати процес перемовин про воду для півострова чи будь-які інші дії.

Ці питання не є складними, а відповіді на них якимось надміру хитрими. Це звичайні світоглядні речі, які відрізняють Главу української держави від випадкової людини на цій посаді. 

20475

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: