fbpx
Сегодня
Президент говорит! 18:46 10 Окт 2019

Выходи, слуга, журналисты пришли: ключевые ответы Зеленского на пресс-марафоне

Основные тезисы с рекордного общения с медиа президента Владимира Зеленского (укр.)

Фото Reuters

Президент говорить! 10 жовтня на території нового закладу Kyiv Food Market, що на Арсенальній  Володимир Зеленський проводить масштабний прес-марафон. Критика на адресу президента через те, що він не влаштовує прес-конференції та не комунікує із журналістами, схоже, була почута. 9 жовтня був відкритий процес реєстрації медіа, що бажають взяти участь у заході. Близько 300 журналістів ставлять гаранту питання. Цей супермарафон діалогу влади та представників ЗМІ за тривалістю встановив світовий рекордСеред розмаїття тем ми спробували виокремити ключові питання, що турбують українське суспільство та подивитися, що про них сказав Зеленський.

Зеленський прес-марафон

Фото Reuters

1. Щодо ситуації на Донбасі та розведення військ

Центральними питаннями, які журналісти ставлять президенту, стосувалося ситуації на Донбасі. Із відповідей можна виділити наступні тези:

—  Чому не почалося розведення військ у районі Покровського і Золотого? 

На цих територіях не дотримано 7-денного режиму тиші, після якого ЗСУ і терористи, підтримувані РФ, повинні дзеркально відійти від лінії зіткнення на 1 км. Президент додав, що мова йде про одночасне розведення у вказаних районах.

"Ми домовились, що не буде стрілянини. Ми відводимо тільки там, де виконано завдання…Немає такого, що спочатку Петрівське, а потім Золоте…Ми говорили про два пункти — про Золоте і Петрівське. І ми не розводимо тому, що в Золотому були постріли".

—  Головне завдання в конфлікті на Донбасі на даному етапі?

Збереження життя та забезпечення безпеки жителів непідконтрольних територій та українських військових. План «А» полягає в поверненні Донбасу та його населення до України. "…ми їх не залишаємо, не кидаємо, ми їх обов'язково повернемо разом з територіями".

План «Б» ж не означає відмову від територій, а матиме на меті пошук нових форматів переговорів із РФ і забезпечення громадян непідконтрольних територій Донеччини та Луганщини нормальними умовами життя та робочими місцями на решті території України.

"Тоді ми будемо рухатися і знаходити інші формати, щоб повернути наших людей". Якщо на Україну чекатиме "…довгий-довгий шлях з повернення територій, пріоритетом все одно будуть люди".

— Які можливі формати переговорів?

Нормандський формат є поки що єдиним оптимальним. Альтернатива — діяльність Тристоронньої контактної групи в Мінську. "Інший, який спрацював, – мої переговори з Путіним. Я з приводу повернення наших людей і обміну готовий на ці прямі переговори".

— Яке ключове завдання нинішньої влади перед населенням окупованих територій?

Головним завданням влади є соціальна реінтеграція населення непідконтрольних територій. Приклад — КПВВ у Станиці Луганській, де нещодавно відкрили пішохідний міст, вільно курсують автобуси. Реальне спілкування жителів окупованих територій та їх співгромадян із контрольованої частини країни є «живим телебаченням». Воно правдиве та ефективне. Поки присутність україномовного телебачення на окупованих територіях невелика, таким чином можна впливати на свідомість людей та переконувати їх, що вони – невід'ємна частина нашого суспільства.

зеленський

Фото Reuters

2. З приводу формули Штайнмаєра та «нового Майдану»

— Чи погодилися ми на формулу?

"Формула Штайнмаєра» повинна бути імплементована в закон про особливий статус Донбасу". Це "один з кроків назустріч можливості зустрічі в «нормандському форматі. Тобто, «формула Штайнмаєра» вступає в дію тоді, коли вступає в силу закон про особливий статус Донбасу". А поки новий закон не ухвалили, говорити про її запровадження некоректно. 

3. Стосовно акції «Ні капітуляції» та домовленостей, досягнутих попередньою владою 

— Чи ми підемо на суттєві поступки Росії?

В Мінських домовленостях є пункти про відведення ЗСУ з позицій, які  «ми не можемо собі дозволити». Попередня влада поставила нинішнього президента у прямому сенсі скрутне становище. "Я, як Ван Дамм, перебуваю в конкретному шпагаті…Але я роблю, що можу. Я відводжу там, де можу забезпечити безпеку".

— Як Ви ставитесь до акції "Ні капітуляції"?

Вони не проплачені. "Когось заплутали, а хтось завдяки різним ЗМІ отримав інформацію не таку, яка вона є реальною". Акції — це спроба "послабити його саме як президента Зеленського", однак останнє слово все ж таки за українським народом. Якщо той не захоче, щоб нова команда продовжувала свою роботу, то жодного "кровопролиття не буде". 

Зеленський прес-марафон

Фото Reuters

4. Щодо «Приватбанку» та можливостей повернути його Ігорю Коломойському

— Чи впливатиме президент на процес розгляду справи про "Приватбанк"?

Президент захищатиме інтереси виключно України. Із приводу можливості впливати на суддів він зазначив, що  "…телефоном ні з ким з них не спілкувався, нічого не просив". Із іншого боку, Зеленський додав: "Якщо результат буде такий, що мені потрібно буде захищати країну, я буду захищати нашу державу". В Україні існує багато питань до ефективності та неупередженості судової системи. У випадку ж, коли справедливість рішення дійсно буде сумнівним, ситуацію можна буде вирішувати у процесі переговорів із залученням міжнародних екпертів. До обговорення питання необхідно залучати і колишнього власника "Приватбанку" Ігоря Коломойського, разом із тим сам президент із ним щодо даного питання не проводив розмови. "Він знає мою позицію з цього питання. Вона державна". 

5. З приводу конфлікту між речницею президента Юлією Мендель та журналістом «Радіо Свободи» Сергієм Андрушком

— Чи очікують на пані Мендель санкції за її поведінку?

Поведінки своєї речниці президент не схвалює. "Ще раз так буде — ми розійдемося". Однак чисто по-людськи він її розуміє. "Будь-кого можна довести до цієї ситуації". На той момент Мендель була "емоційно виснажена", а пан Андрушко, не лише тоді, а й загалом під час своєї роботи поводив себе "неетично". 

6. Щодо земельної політики та скасуванню мораторію на її продаж в Україні

— Чи потрібно відкривати ринок землі всім?

Скасування мораторію на продаж землі необхідне, однак допускати на ринок іноземні компанії слід не одразу. "Зараз я кажу, що ні у якому разі не можна нести цей закон до Верховної Ради" (який таку опцію передбачає). На його президента, новий законопроект повинен захищати інтереси саме українських громадян. "Ми повинні зробити закон, де українець може вільно розпоряджатися своєю землею". 

Зеленський прес-марафон

Фото Reuters

7. Стосовно інформаційної політики, «112 каналу» та Віктора Медведчука

— Що з інформаційною війною?

За словами Зеленського, Україна веде інформаційну війну з Росією і вже домоглася мовлення в ОРДЛО, де застосовують дуже потужні засоби блокування.

«У нас є кроки, які ми робимо у цьому напрямку, в інформаційній війні. Результат інформаційної війни – можливість людей, які живуть на тимчасово окупованих територіях, отримувати реальну інформацію українських засобів масової інформації. Глушать все, тому що там дуже серйозні засоби технічного блокування».

— Чому "112 канал" може втратити ліцензію?

Питанням ліцензій для телеканалів займатися повинна виключно Національна рада з питання телебачення та радіомовлення. У свою чергу, президент не відкинув можливості, що "підвищена увага" до "112 Україна" була спровокована не скільки його редакційною політикою, стільки конфліктами між попередньою владою та власником каналу Віктором Медведчуком. Принципової різниці між колишнім керівництвом медіа (ким і є олігарх Медведчук) та його нинішнім очільником (Тарасом Козаком) Зеленський не бачить. "Козак, Медведчук — одна історія…"

8. Про зміни у законодавстві щодо ФОПів

— Яка мета зміни податкового законодавства щодо фізичних осіб-підприємців?

"Вивести бізнес із тіні. Практика така, що нині для уникнення оподаткування у компаніях всі стають ФОПами та при цьому мають купу помічників". Нові ж урядові ініціативи "…забезпечить нам вихід економіки з тіні. Всі повинні сплачувати податки". 

зеленський

Фото Reuters

9. Про гучні корупційні справи

— Коли будуть «великі посадки»?

Якщо президент намагатиметься втручатися у розслідування чи розгляд справ у судах — це суперечитиме законодавству, оскільки стане перепоною безсторонності та неупередженості процесу. З іншого боку, постійно проводяться наради, де представники правоохоронних служб доповідають про стан речей. "У нас крайня точка зараз — 1 листопада… Я їм, чесно сказав, до кінця року".

10. Про «слуг народу» та міністрів

— Що там зі сварками депутатів у партії «Слуга народу»?

«Люди їх обирали. Я не хочу ламати цю партію. Вони знають моє відношення. Якщо вони почнуть їсти один одного — я через рік їх розпущу», — заявив Зеленський.

— Чи є питання до уряду у Зеленського?

«Я всім міністрам і всім правоохоронцям сказав відверто: реальні справи, діючі справи, будь ласка, принесіть нам до кінця року. Не буде – всіх звільнимо».

7392

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: