fbpx
Сегодня
Колонка 11:30 08 Ноя 2022

Восстановление транспортной инфраструктуры: мегаполисы необходимо адаптировать к новым реалиям

Майбутнє за містами, які враховують зміну поведінкових звичок у пересуванні українців та фокусуються на впровадженні концепції сталої міської мобільності.

Якщо у 2015 році, коли розроблялася Транспортна модель Києва, рівень автомобілізації населення у столиці складав 213 автівок на тисячу жителів, за сім років цей показник виріс більше ніж вдвічі. За даними КМДА, максимальна кількість автомобілів на вулицях Києва у січні 2022 року склала 1,13 мільйона, при цьому дороги Києва розраховані на 500 тисяч машин. Тому не дивно, що, згідно зі звітом сервісу Tom Tom за 2021 рік, Київ посів третє місце у світі за заторами.

Після 24 лютого повномасштабна війна внесла свої корективи: багато автовласників залишили великі міста та переїхали у більш безпечні місця на заході України та в Європі. Зараз вони, а відповідно й їхні машини, повертаються. І проблема заторів й перевантаженості міста автівками знову набуває актуальності.

Парк транспортних засобів, що стрімко зростає, перевантажує транспортну інфраструктуру, погіршує її стан, загрожує безпеці людей і навколишнього середовища, збільшує шум і шкідливі викиди. Дорожні затори викликають психологічну напругу і стрес, спричиняють втрати часу та ускладнюють роботу міських служб екстреного реагування.

Аналіз європейського досвіду показує, що за допомогою плану сталої міської мобільності (ПСМГ) можна знайти компроміс між зручністю пересування та комфортним міським середовищем, забезпечити баланс інтересів усіх сторін, а також підвищити інвестиційну привабливість території. Частка автомобілів в європейських містах до 2035 року повинна суттєво зменшитися, поступившись громадському та альтернативному транспорту, включаючи мікромобільний електротранспорт (електросамокати, моноколеса, е-велосипеди тощо).

Найбільші міста Європи активно борються із засиллям автомобілів. У Парижі активно впроваджується концепція 15-хвилинного міста, тобто створення самодостатніх громад, де все, що вам потрібно (магазин, лікарня, кав'ярня тощо), знаходиться в межах 15 хвилин ходьби або їзди на велосипеді чи електросамокаті. З 2014 року у Парижі створили понад 1400 км велодоріжок та закрили для автомобільного руху кілька важливих вулиць.

Відколи Варшава почала втілювати у життя план сталої міської мобільності, кількість дорожньо-транспортних пригод скоротилася на 21%, а смертність на дорогах — більше ніж вдвічі (з 74 летальних випадків у 2013 році до 35 у 2019-му). У бельгійському Генті у 2017 році час у дорозі до центра міста скоротився на 35%, а кількість машин на вулицях з пріоритетним велосипедним рухом зменшилася на 40%. Все завдяки впровадженню ПСМГ, який покращив мобільність мешканців. Як? Шляхом кращого використання існуючої інфраструктури, розширення системи громадського транспорту та цільових і скоординованих інвестицій. Проєкти включали в себе розвиток системи громадського транспорту, розширення велосипедної мережі та пішохідних просторів.

У більшості міст понад 50% поїздок здійснюється на приватних автомобілях. Експерти передбачають, що протягом наступних п'яти років ця цифра зменшиться приблизно на чверть, але для цього у містах слід забезпечити інфраструктуру для інших видів транспорту. Йдеться, насамперед, про велосипедні доріжки та паркувальні місця для легких транспортних засобів (велосипедів, електровелосипедів, електросамокатів), які зроблять ці альтернативні види транспорту ще доступнішими і сприятимуть інноваціям, які знижують вартість пересування.

Дослідження Bolt вказують на те, що, коли у місті є розвинена та безпечна транспортна інфраструктура, мешканці міст готові відмовлятися від поїздок на власному авто. У дослідженні, проведеному Норвезьким інститутом економіки транспорту (Transportøkonomisk institutt, TØI), ми заохочували клієнтів Bolt у десяти європейських містах використовувати електросамокати для поїздок на відстань до 3 км. Дослідження показало, що заохочення у застосунку спонукало до 60% користувачів відмовитися від поїздки на авто на коротку відстань на користь мікромобільного транспорту.

Вилучення навіть п'ятої частини автомобілів з вулиць призведе до того, що міські райони стануть більш безпечними з точки зору екології та забезпечать кращий досвід для людей, які там живуть. Це означає менше аварій, менше часу, проведеного в заторах, менше викидів і чистіше повітря.

2555

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: