fbpx
Сегодня
Колонка 17:30 30 Апр 2024

"Мы всегда ищем новые возможности": как в Новобугской громаде, несмотря на близость к зоне боевых действий, стремятся повысить энергоэффективность

Новобузька міська громада розташована близько до лінії фронту та неодноразово страждала від обстрілів. Руйнувань зазнавали як приватні будинки, так і транспортна інфраструктура та заклади комунальної власності. Втім, попри всі складнощі Новобузька міська рада постійно шукає шляхи для підвищення енергоефективності. Адже вважають, що це стратегічне питання.

"Для нас "зелене відновлення" – це мінімізація викидів, оновлення застарілого обладнання, яке споживає багато енергоресурсів, термомодернізація закладів освіти, соціальних об'єктів, комунальних установ, житлового сектору. Ми свідомо прагнемо зберігати ресурси, економити як місцеві, так і державні кошти. Це особливо важливо у такий важкий для країни час.  Втілення енергоефективних заходів і проєктів має для нас стратегічне значення", – розповідає Максим Лагодієнко, міський голова Новобузької громади.

За місяць до повномасштабної — у січні 2022 року громада стала підписантом "Угоди мерів" – європейської ініціативи зі збереження клімату та енергії на місцевому рівні. У Новому Бузі встигли утеплити  хірургічне відділення місцевої лікарні. Тут також планували будівництво сміттєпереробного заводу. Громада уклала договір з канадською організацією про встановлення сонячних панелей на площі 19 га. Та, на жаль, війна внесла корективи. У 2023 році угоду було розірвано – громада втратила як надходження до бюджету від оренди земельних ділянок, так і енегроефективні технології.

Сьогодні громада вимушено впроваджує енергоефективні ініціативи фактично з "нуля". Переважна більшість попередніх напрацювань або призупинені, або скасовані через війну.

"Ініціатива, яку реалізує DiXi Group для громади – це для нас перший проєкт такого масштабу. Ми хочемо набути досвід в розробці Муніципального енергетичного плану, визначити наші сильні та слабкі сторони. І відповідно зрозуміти, яким чином і куди направити наявні кошти, а також у який спосіб залучати донорів для реалізації проєктів з підвищення енергоефективності. Ми хочемо не лише зменшити викиди в навколишнє середовище, а й ефективно використовувати наявні дороговартісні ресурси. Тому експертиза і допомога DiXi Group є надзвичайно важливими у контексті розробки  стратегії підвищення енергоефективності на території нашої громади. Поетапне втілення такої стратегії допоможе реалізувати масштабні проєкти, покликані покращити як життя наших мешканців, так і вирішити екологічні проблеми, що накопичувалися роками", – пояснює Максим Лагодієнко.

Один з головних пріоритетів – забезпечення сталого водопостачання на території громади. Сьогодні вода подається погодинно: вранці, в обід та ввечері. Причина – застаріле обладнання КП "Водопровідні мережі", що впливає на високий тариф для населення. Забезпечити громаду якісною питною водою у цілодобовому режимі можливо завдяки енергоефективним технологіям. Наприклад, завдяки встановленню сонячних панелей і заміні застарілого обладнання.

Також серед пріоритетів: термомодернізація будівель комунальних установ та приватного сектору, що дасть можливість значно скоротити енерговитрати на їхнє опалення. Заміна застарілого обладнання на новітні зразки, встановлення сонячних панелей в школах, лікарнях, дитячих садочках та інших соціальних об'єктах. Це дозволить зекономити кошти та зменшити кількість шкідливих викидів.

У дальностроковій перспективі громада потребує встановлення лінії сміттєпереробки. Тоді з'явиться можливість утилізувати сміття не лише для Новобузької, а й для сусідніх громад. Крім того, залишки від переробки сміття можна використовувати для опалення централізованого теплопостачання, що є повним циклом зеленого відновлення. Цією ідеєю тут надихнулися від подібного успішно реалізованого проєкту у польському місті Радомсько.

У Новобузькій громаді завжди шукають нові можливості. Не тільки фінансові, а й інтелектуальні, технологічні. Не зупиняються у розвитку. Вважають –  удосконаленню немає меж. Аби це приносило користь громаді та жителям. Саме тому особливу увагу приділяють розвитку енергоефективності. Тут усвідомлюють – це питання не лише  "на часі" сьогодні, а й запорука успішного розвитку громади та кращої якості життя місцевих мешканців в майбутньому. 

Проєкт реалізується громадською організацією DiXi Group за підтримки  уряду Нідерландів (програма MATRA) та Європейського кліматичного фонду (ECF).

364

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: