fbpx
Сегодня
Колонка 19:57 08 Апр 2024

Развитие, новые возможности, экономия средств и благосостояние горожан: почему Полтава стремится стать энергоэффективным городом?

Продовжуємо знайомити вас із учасниками проєкту аналітичного центру DiXi Group, що опікується зеленим відновленням українських громад. Цього разу запрошуємо разом завітати до Полтави.

Розвиток, нові можливості, економія коштів і добробут містян: чому Полтава прагне стати енергоефективним містом?

"Зелене відновлення є сталим відновленням, яке базується на досвіді та найкращих практиках європейських країн. Воно повинно враховувати економічні, соціальні та екологічні фактори кожної громади, а нова інфраструктура – сприяти відмові від викопного палива, яке є зброєю в руках агресора. Це питання "на часі" для всіх без винятку українських громад. Бо енергетична незалежність є вкрай важливою для країни, особливо у час війни", – вважають у Полтавській міській раді.

Тут послідовно впроваджують і реалізують різноманітні проєкти з енергоефективності та енерговідновлення. Розуміють – це не лише вимога часу, а й нові можливості для розвитку. Ще далекого 2015 року громада стала підписантом європейської ініціативи "Угода мерів" – найбільшого у світі руху за збереження клімату та енергії на місцевому рівні.

Крім цього:

  • разом з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) у співпраці з ОКВПТГ "Полтаватеплоенерго" було реконструйовано котельню по вулиці Європейська
  • за підтримки ЄБРР з 2018 по 2020 роки громада закупила 40 одиниць екологічно чистого транспорту – тролейбусів. Наразі місто планує будувати нову тролейбусну лінію і розвивати цей вид громадського транспорту
  • завдяки грантовим коштам було модернізовано систему теплопостачання і утеплення у одному з міський дитячих садочків
  • на території громади реалізуються державні програми "Теплі кредити" і "Енергодім"
  • наразі у місті проводяться роботи із заміни світлоточок вуличного освітлення
  • з 2010 року в усіх закладах дошкільної освіти була проведена заміна вікон

Розвиток, нові можливості, економія коштів і добробут містян: чому Полтава прагне стати енергоефективним містом? Сьогодні ж громада хоче масштабувати та систематизувати діяльність у частині підвищення енергоефективності. Бажання продиктоване не лише економічною та екологічною доцільністю, а й суспільним запитом. Саме тому Полтавська міська територіальна громада підписала меморандум про співпрацю з DiXi Group в рамках проєкту з розробки МЕПів.

"Співпраця з DiXi Group допоможе нам затвердити Муніципальні енергетичні плани до листопада цього року, як того вимагає закон «Про енергоефективність», та визначити пріоритети місцевої політики для підвищення енергоефективності в нашій громаді. Наше глобальне завдання – розробити енергетичну стратегію для Полтавської міської громади до 2030 року. Сподіваємось, це дозволить нам в подальшому використовувати не лише бюджетні, а й залучати додаткові кошти донорів та партнерів. Тому експертна підтримка, консультування та супровід DiXi Group на всіх етапах роботи над планами – дуже важливі та цінні для нас", – пояснює Ольга Величко, заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів.

Впровадження енергоефективних проєктів однозначно позитивно вплине на життя мешканців громади. Сьогодні бюджет Полтави складає близько 4,2 млрд гривень на рік. Аж близько 10% цих коштів використовуються для оплати за енергоресурси. Це дуже велика сума. Якщо вона "вивільниться", місто матиме додаткові гроші для соціальних проєктів, підтримки бізнесу та зміцнення обороноздатності держави.

Розвиток, нові можливості, економія коштів і добробут містян: чому Полтава прагне стати енергоефективним містом?

Одним з пріоритетів громади є розвиток мережі як муніципальних, так і приватних сонячних електростанцій. Особливо це актуально для електропостачання об'єктів критичної та соціальної інфраструктури: лікарень, шкіл, дитячих садків. Подібний досвід успішно реалізований наприклад у Вінниці та Львові. І він виявився напрочуд ефективним.

"Якщо говорити про умовний ідеальний енергетичний план громади, то ми маємо близько 300 громадських і понад 21 тисячу житлових будівель. 80% з них потребують модернізації та утеплення, що цілком можливо реалізувати за 10 років. Щодо більш потужних проєктів – це, звісно, будівництво нового полігону з переробки твердих побутових відходів. А також будівництво і відкриття індустріального парку. Це те, чого ми прагнемо у дальностроковій перспективі", – наголошує Ольга Величко.

Полтава має успішний досвід реалізації енергоефективних проєктів. Місту є чим пишатись: екологічний транспорт, реконструйована котельня та модернізований дитячий садок, сучасний, новий  ЦНАП  – ті речі, які безумовно позитивно впливають на життя полтавців. Зовсім скоро, навесні, у місті відкриють ветеранський хаб – ще одна потрібна і потужна ініціатива.

Але Полтава прагне більшого. Тому сьогодні Полтавська міська рада  вибудовує "дорожню карту" для реалізації стратегічних завдань щодо підвищення енергоефективності.

Проєкт реалізується громадською організацією DiXi Group за підтримки  уряду Нідерландів (програма MATRA) та Європейського кліматичного фонду (ECF).

1776

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: