fbpx
Сегодня
Колонка 10:22 19 Май 2022

Мариуполь: экологическая катастрофа

Фото: Ілюстративне

До початку повномасштабного нападу росії на Україну головною проблемою міста, з точки зору екології, були викиди двох металургійних гігантів, але зараз, після майже повного знищення міської інфраструктури та промисловості російськими бомбами, на горизонті з'явилися більш загрозливі проблеми, які у найближчий час можуть стати справжньою катастрофою.

Якщо у ситуації з промисловими викидами йшлося про довгостроковий вплив викидів на здоров'я та життя мешканців міста, то зараз йдеться не тільки про довгостроковий вплив, але й про дуже короткостроковий і навіть більш небезпечний вплив!

У чому головні загрози?

1) Трупи.

Потрапляння трупної отрути (сполук птомаїнів), бактерій, мікобактерій туберкульозу та інших збудників хвороб, які могли бути у померлого, у водопровідну систему, підземні джерела та в річки з морем.

Проблема в тому, що дуже багато померлих під час обстрілів людей ховали прямо на подвір'ях біля будинків, поряд з комунікаціями водопостачання та водовідведення. Могили у більшості дуже не глибокі, майже на поверхні.

Зараз, коли окупанти намагаються подати воду в систему водопостачання, у зв'язку з масовими пошкодженням труб, більшість води затопляє вулиці та змиває трупну отруту, бактерії та інше з похованих поряд людьми. Ця змита, заражена вода несе пряму небезпеку як для тих, хто планує використовувати воду з крану (до кого вона дійде), так і для тих, хто планує разом з потеплінням купатися в морі.

Окрім того, разом з різким потеплінням та спекою, яка найближчим часом почнеться в Маріуполі, буде прискорюватися процес розкладання трупів померлих, не тільки похованих біля будинків, а й тих, хто ще залишився під завалами зруйнованих будинків. А якщо цього року будуть дощові зливи рівня минулого року, то рівень підтоплення буде шаленим і все це теж піде зараженням у ґрунтові води та море.

Маріуполь: екологічна катастрофа

2) Каналізація.

Більшість насосних станцій перекачування каналізаційних стоків (КНС) була цілеспрямовано зруйнована окупантами з перших днів оточення Маріуполя. Окрім того, відсутність електроенергії не давала можливості працювати тим насосам, які дивом залишилися непошкодженими.

На зараз частина стоків затоплює нижні точки, куди потрапляє самотіком, і в першу чергу це місця, де знаходяться КНС. Повне затоплення КНС призведе до того, що обладнання буде неможливо відновити.

Зараз разом зі спробами окупантів відновити водопостачання, вода через пошкодження у трубах водопроводу та каналізації почне змішуватися з фекальними стоками і вже заражена буде рухатися далі до людей.

3) Очищення води на СБОС (станція біологічного очищення стоків).

Тут ситуація теж жахлива. По-перше, більшість стоків взагалі не дійдуть до СБОС, бо не працюють КНС, які прокачували стоки вгору до станції очищення. І навіть ті стоки, які самотіком доходять до СБОС, скоріш за все не зможуть бути очищені. Там використовується активний торф, якій потрібно підтримувати в певному робочому стані. Окрім того, взагалі не відомо, чи ціла СБОС після обстрілів.

4) Сміття та відходи.

У місті повністю не працює збір побутового сміття, його просто викидають поряд із будинками. Частина сміття вже частково затоплена водою з пошкоджених труб водопостачання та від дощів. Це призводить до росту патогенних бактерій у цьому смітті, які потім також потрапляють до ґрунтових вод, річок та моря.

Окрім того, сміттєзвалища та відходи їжі — це завжди щури та таргани. Які теж розносять купу небезпечних хвороб та в цілому є небезпечними для людини.

5) Джерела природної води.

У Маріуполі їх небагато і навіть до війни вони були в стані майже не придатному для використання без очищення або кип'ятіння. Вода була дуже жорстка (природно велика кількість кальцію) та мала значне перевищення по кількості бактерій.

Зараз ці джерела взагалі непридатні до використання без спеціального очищення або кип'ятіння — бо все, що потрапляє під землю з трупів та сміттєзвалищ біля будинків, буде у тих джерелах, з яких люди будуть брати воду.

6) Відсутність чистої води для пиття та побутових потреб. 

Без дотримання базової гігієни і зв'язку з вищеописаними проблемами кількість інфекційних хвороб з настанням спеки буде зростати в шалених темпах. Відсутність лікарень, лікарів та ліків погіршують цю ситуацію в рази.

Маріуполь: екологічна катастрофа

7) Ловля риби.

У зв'язку з гуманітарною катастрофою, яку створила рф у Маріуполі, люди будуть намагатися знайти їжу в будь-який спосіб. Один із них — це рибна ловля.

Але потрібно розуміти, якої якості може бути риба у зв'язку з усім тим, що буде потрапляти до річок та моря з міста та з заводів — бактерії, важкі метали, отруйні хімічні речовини.

8) Забруднення важкими металами та хімічними речовинами (під час вибухів снарядів).

За час бойових дій в Маріуполі було використано безліч різного (часто забороненого) озброєння, до складу якого входять як важкі метали, так і безліч хімічних речовин, небезпечних для людини та довкілля.

Усе це також змивається дощами та підтопленням з водопроводу до ґрунтових вод, річок та моря.

9) Потрапляння небезпечних речовин з виробництва до ґрунту, річок та моря під час обстрілів заводів.

Росіяни обстрілювали обидва металургійних гиганти (МК «Азовсталь» та ММК ім.Ілліча) з використанням надважкої зброї — корабельної артилерії, надважких фугасних бомб «ФАБ», систем розмінування, «Градів», ТОС «Сонцепік» та іншого.

Дуже велика небезпека є в пошкодженні захисної дамби навколо азовстальської шлакової гори, яка не давала потрапляти до моря хімічно забрудненій воді (сірководневій) з хімічного відстійника. Наразі немає об'єктивних даних про стан дамби та потрапляння забрудненої води до моря.

Також під час обстрілів МК «Азовсталь» використовувались спеціальні запалювальні снаряді з вмістом фосфору. Потрапивши у шлаконакопичувач заводу, ці хімічні речовини скоріш за все потім потраплять до моря.

Окрім того, на території обох заводів у великій кількості є хімічні речовини, необхідні для технологічних процесів — кислоти, аміак та інші. Чи потрапили ці речовини до ґрунту та водних басейнів? Ми не знаємо.

===

В цілому масштаб екологічної катастрофи в Маріуполі не піддається повноцінному розумінню. Бо для того, щоб зрозуміти реальні наслідки цього катастрофічного нападу рф на Маріуполь, потрібно мати бажання провести повноцінний екологічний аудит. Зрозуміло, що росіяни цього робити не будуть, бо це буде фактично збиранням доказів їхніх військових злочинів проти маріупольців та України.

Тому до звільнення міста з російської окупації ніхто не може дати повноцінну оцінку ситуації.

Але навіть попередні розрахунки жахають, бо слідом за екологічною катастрофою обов'язково буде гуманітарна катастрофа!

Відсутність питної та побутової води, відсутність каналізації, відсутність лікарень, лікарів та ліків, голод — все це призведе вже у найближчий час до великої кількості хворих та померлих у Маріуполі.

Весь цивілізований світ повинен докласти максимальних зусиль для допомоги Україні в деокупації Маріуполя. Бо без деокупації ситуація буде лише погіршуватися, і тисячі маріупольців, які на сьогодні перебувають в статусі заручників росіян, можуть вмерти від екологічно-гуманітарної кризи, яку створив путін.

Оригінал

1628

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: