fbpx
Сегодня
Колонка 09:10 17 Июл 2023

Украинское решение или парадокс введения инноваций для декарбонизации транспортной отрасли

English version here

Українці за декілька годин продемонстрували всьому світу, як швидко нація згуртувалась відкинувши політичні, гендерні, соціальні, мовні, вікові, географічні, та всі інші перешкоди. Цей безпрецедентний спалах патріотичної емпатії, вразив весь світ. Якщо ми зможемо зберегти такий рівень підтримки у розв'язання важливіших питань під час відбудови України, то те, що потребуватиме роки, вирішуватиметься за місяці.

На жаль, екологія та нищівні дії ворога, щодо навколишнього середовища України не мали відповідного висвітлення у ЗМІ майже до варварського знищення каховської ГЕС. Однак до цього моменту українськими екологами станом на травень поточного року було зафіксовано більше тисячі екологічних злочинів, наслідки, яких ми можемо не відчувати, проте їх відчує наступне покоління українців.

ВСЕ ГІРШЕ НІЖ МИ ВВАЖАЛИ

Існує небезпека, яку заперечували роками і яка змусила 95% країн світу об'єднатися для боротьби і запобіганню її наслідкам. Мова іде про викиди вуглецю в атмосферу.

За час незалежності основним джерелом викидів в Україні залишалась промисловість. Однак, після нападу на нашу державу, велика кількість заводів, малих та середніх підприємств опинилась на тимчасово окупованих територіях, або були знищені під час бойових дій. Решта, за останніми даними навряд чи може працювати більше ніж на 40-50% від власної потужності. Таким чином транспорт став основним джерелом викидів в Україні. І це не новина, ще у 2019 році Україна була визнана небезпечною для проживання через вихлопні гази та займала 109 місце зі 180 країн за кількістю шкідливих викидів від авто.

ВИКИДИ ВІД ТРАНСПОРТУ

Дослідники акцентують на тому, що транспорт – це єдина галузь, в якій кількість небезпечних викидів зростає щорічно. Тобто, збільшення кількості електроавтомобілів, покращення екологічних показників двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ), державне регулювання та контроль не дають результатів. 

Простий приклад. Важкі транспортні засоби (HDV) спричиняють 27% кліматичних викидів від автомобільного транспорту в Європі, тоді як на них припадає лише 2% транспортних засобів на дорогах.  Вантажівки та автобуси викидають у атмосферу в чотири рази більше CO2, ніж усі рейси всередині ЄС, Оснащені дизельними двигунами, вони посилюють глобальне потепління та забруднюють повітря, викликаючи серйозні захворювання та передчасну смерть.

МІЖНАРОДНА ПРАКТИКА 

Іспанія. 500 Євро штраф та заборона в'їзду в Барселону та Мадрид, якщо ви власник авто із бензиновим двигуном віком 20 років і 15, якщо двигун дизельний.

Франція. Обмеження руху вантажних автомобілів стандартів Євро 3 та 4, після 8 вечора, їх рух заборонено по всій території країни.

В багатьох містах Європи існує повна заборона проїзду ДВС автомобілів по центральним вулицям. І, як підсумок – прийнятий закон, щодо заборони продажів бензинових та дизельних авто у 2035 році. Попри поступове припинення виробництва автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ) у 2035 році, велика кількість транспортних засобів із двигунами внутрішнього згоряння, які сильно забруднюють довкілля, буде продано в Європі до поетапного припинення виробництва. 

Прикладів багато, викиди від авто перетворились на найпоширенішу проблему на всіх континентах.

У ПОШУКАХ РІШЕННЯ

Два основних емітенти: промисловість і транспорт. Однак, промисловість демонструє щорічне зниження кількості викидів, інвестиції складають десятки мільярдів. ЗМІ, майже щотижня повідомляють про нові рішення із глобальним потеплінням для світової промисловості. З транспортом все навпаки, складається враження, що рішень для зменшення викидів від наявного транспорту взагалі не існує, ринок декарбонізації ДВЗ вважається мертвим, галузь чекає, коли у світі з'явиться достатньо електроавтомобілів. Світ наче не помічає сотні мільйонів автомобілів із ДВС на вторинному ринку.

Не потрібно бути екстрасенсом, щоб зрозуміти, що величезна кількість таких автомобілів потраплять до країн із високою корупцією і слабким контролем за екологічними нормами. Таким чином, всі дії, спроби та зусилля, щодо досягнення нуля будуть марними. Крім цього, жодний закон не уточнює та не обмежує продаж та виготовлення спецтранспорту із технологією ДВС. Трактори, мінівени, малий та середній комерційний транспорт, пасажирський, міський, військовий, будівничий, річний, морський, залізничний та сільгосп транспорт. 

Бізнес починає усвідомлювати, що в одну мить змінити свої авто на електричні. Залишається багато питань, які потребують негайного вирішення. Вартість нової техніки, інфраструктура для міжнародних перевезень, та час потрібний для заряджання батареї. 

РІШЕННЯ ТА УПЕРЕДЖЕНІСТЬ

Найбільш впливова екологічна організація в Європі Transport and Environment підрахувала, що враховуючи викиди СО2 під час виготовлення електроавтомобіля (корпус, пластикові елементи, батарея та інші) електромобіль в тричі ефективніший та безпечніший ніж автомобілі с ДВЗ. Не дивно, що саме електричні авто вважаються пріоритетним шляхом досягнення повного нуля по викидах.

Однак на ринку існують і інші технології, здатні зменшити викиди. На початку червня поточного року, ми презентували наше рішення для зменшення викидів та економії палива FuelWell в Кремнієвій долині, на заході Startup Grind 2023. Це додаткове обладнання для ДВЗ, інсталяція якого займає приблизно стільки ж, скільки й заміна масляного фільтра в авто. Важливим є те, що ми в жодному разі не втручаємось у конструкцію двигуна.

Для порівняння ми привели власні розрахунки. Електромобіль коштує приблизно 35 тисяч Євро і має річний показник заощадження викидів приблизно 11,5 тонн. На таку ж суму можливо обладнати 100 ДВЗ нашим пристроєм, в цьому разі ми зможемо запобігти 132 тонам викидів на рік. Додайте сюди економію пального на рівні 10+%. Навіть для власника одного сімейного автомобіля об'ємом до 2 літрів, сума заощадження буде дорівнювати тижневому відпочинку із сім'єю на морі (за рік). А уявіть, що Ваш автопарк нараховує сотню одиниць техніки. Але це все слова. Звісно, цим висновкам передували більше ніж 70 пілотних проєктів, під час, яких ми отримували офіційні протоколи дослідження від компаній чиї автопарки складаються з найвідоміших транспортних брендів: Renault, MANN, Volvo, Mercedes, John Deer, JCB та інші. Ми тестували рішення FuelWell навіть на двигунах гелікоптера та корабля. 

Перша проблема із якою ми зіштовхнулись – це те, що ще 15 років тому на ринку існувала величезна кількість псевдо технології, які обіцяли економію палива, але зовсім не працювали. Крім упередженого ставлення ми неодноразово ставали свідками прямого саботажу на місцях під час перевірки паливної ефективності. Багато керівників середньої ланки, які працюють безпосередньо із технікою, були не в захваті від того, що кількість пального потрапляє під щільний контроль. 

Ламати стереотипи та кригу скепсису, було важко, але крок за кроком, все ж рухались вперед.  Але проблема інноваційних продуктів полягає в тому, що вони інноваційні. Парадоксальний каламбур.

Нам пощастило в тому, що проєктом зацікавився український фонд стартапів та міністр цифрової трансформації особисто. Рішення отримало грант подвійного призначення. Підсумовуючи ситуацію навколо, слід зазначити, що кон'юнктура ринку декарбонізації, знаходиться в очікуванні, інвестори демонструють обережну зацікавленість, але складається враження, що більшість очікує, що хтось один візьме на себе сміливість, а інші вже приєднаються , як тільки проєкт продемонструє перші успіхи. 

Ну і другий та більш болючий момент — це війна, напад на нашу країну. Багато іноземних зірок та лідерів думок приїжджають до нас демонструючи свою підтримку та солідарність, однак західні інвестори навіть компанії із великими венчурними портфелями не поспішають вкладати кошти в українські хардверні продукти.

Однак в жодному разі ми не засмучуємось та прожовуємо роботу і завдяки підтримці держави та міжнародних партнерів мали змогу представити українську розробку в Сполучених штатах, Бразилії та Німеччині. Ми впевнені в тому, що українська технологія здатна суттєво покращити ситуацію на вторинному ринку автомобілів та значно скоротити кількість викидів не тільки вуглецю, але й інших не менш небезпечних хімічних сполук, як CO, NOx та РМ.

Автор: Сергій Дубіневич, СЕО та засновник стартапу FuelWell, експерт з питань декарбонізації транспортного сектору, та ринку торгівлі викидами

4329

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: