fbpx
Сегодня
Колонка 18:35 18 Янв 2022

По колени в воде: как бизнес может предотвратить таяние вечной мерзлоты

Рік 2021-ий. Найсильніші повені за останні десятиліття, знищуючи містечка та села, мости і дороги, буквально змивають західну частину України. Масштабні пожежі з людськими жертвами спалюють східні області. Південь потерпає спочатку від надпотужних снігопадів, а потім від жахливої посухи, сотні фермерів банкрутують. Північні регіони та столиця задихаються в пиловій бурі. Усе це наслідки підвищення середнього рівня температури всього лиш на 1,4 градуса за Цельсієм, спровокованого таненням льодів десь за Полярним колом. Згідно з останнім звітом Міжурядової групи ООН з питань клімату, за останні 10 років середня температура планети стала найспекотнішою за останні 120 тис. років, а рівень вуглекислого газу в атмосфері перевищує показники останніх 2 млн років. Танення зон вічної мерзлоти, що супроводжується вирубкою лісів та зростанням виділень парникових газів (зокрема, вуглецю та метану), за останнє сторіччя призвело до підняття рівня світового океану на 20 см. Інструмент Sea Ice Spatial Comparison, представлений на порталі Національного центру даних про сніг та лід США (National Snow and Ice Data Centre), дозволяє наочно оцінити масштаби збільшення морського льоду та процеси танення вічної мерзлоти. Наприклад, починаючи з 80-х років площа світового льоду зменшилась на більш ніж трикратні розміри України. 

За прогнозами вчених, внаслідок викидів вуглецю, викликаних викопним паливом, до кінця XXI століття верхній прошарок вічної мерзлоти може розтанути повністю. Цей процес може призвести до невиправних екологічних змін. Зокрема, підвищенню рівня світового океану та викиду близько 950 млрд тонн метану до атмосфери. Для порівняння це дорівнює 20% усіх глобальних викидів вуглецю з початку промислової революції. Наслідки цього можуть стати катастрофою для природних екосистем. Наприклад, більшість білих ведмедів можуть повністю зникнути з дикої природи, через руйнацію біосфери проживання виду. В Україні також кардинально змінюються екосистеми, деякі види зникнуть, деякі змінять ареал проживання. Наприклад, тваринний світ північних областей поповниться завдяки появі енцефалітного кліща.

Що ми можемо зробити?

Базою для врегулювання кліматичної кризи може стати цільова державна програма. Лише комплексний довгостроковий план узгоджених між собою стратегічних дій гравців усіх секторів спрямованих на розв'язання проблеми глобального потепління допоможе зменшити кількість викидів вуглекислого газу. І таким чином зупинити танення вічної мерзлоти. Наприклад, експерти зазначають, що першочергових змін вимагає саме енергетичний сектор, який відповідальний за третину викидів парникових газів в Україні. Пріоритетним повинен стати розвиток відновлювальних джерел енергії. Енергоефективність – ще один важливий крок. Зменшення кількості користування персональними автівками і підтримка користування громадського транспорту –не менш важлива складова плану. Як і створення всіх умов для повної переробки сміття в країні та зменшення кількості відходів до мінімуму.

Та поки цільова державна програма — є лише ідеєю, бізнес має почати діяти вже зараз самостійно.

Оскільки сучасна економіка та виробництво передбачають використання великої кількості технологій, які потребують значних енерговитрат, нам необхідно зменшувати енергоспоживання без втрати промислових потужностей — це є вирішальним чинником для вповільнення процесу глобального потепління. За даними Міжнародної організації праці (International Labour Organization) підвищення температури планети призведе до втрати 80 мільйонів робочих місць та глобальних економічних втрат в розмірі 2,4 трлн доларів США до 2030 року.

Усвідомлюючи вагому роль вічної мерзлоти у формуванні клімату та ризики, що несе у собі її танення, Epson спільно з National Geographic запустили кампанію «Turn Down the Heat», покликану запровадити тренд на екологічність серед представників бізнесу. Ми впевнені, що кожен може зробити свій внесок у боротьбу з глобальним потеплінням. 

Задля збереження зон вічної мерзлоти, у рамках кампанії було розроблено 5 простих, але дієвих, правил, дотримуватись яких може кожен:

  1. Зменшення тепла, що виділяється. 

Офісні пристрої виділяють велику кількість тепла, отже необхідно використовувати техніку на основі технологій без нагріву — це допоможе компанії відповідати вимогам екологічного, соціального та корпоративного управління (ESG). Такою енергоефективною технікою, зокрема, є принтери та БФП на основі технології Heat-Free. Вони споживають менше електроенергії, використовують мінімальну кількість  ресурсних деталей, мінімально впливають на навколишнє середовище та не виділяють токсичний озон.

Перехід від використання транспорту компанії, для роботи якого необхідно спалювати паливо, до більш екологічного також суттєво вплине на зменшення тепловиділення. А будівлі компанії можна будувати з таких матеріалів, які є енергоефективними, чи спробувати реконструювати офіс за енергопозитивною моделлю. Тобто усі приміщення вашої компанії можуть не витрачати, а накопичувати енергію за допомогою ефективної теплової ізоляції та встановлених сонячних батарей, колекторів тощо.

  1. Перехід до економіки замкнутого циклу.

Будь-яке сучасне виробництво є джерелом великої кількості тепла. Перехід до так званої економіки замкнутого циклу дозволить переробляти сировину на нові предмети, які із закінченням терміну придатності знову можуть бути переробленими. Наприклад, всього 1 тонна переробленої макулатури запобігає вирубці 24 дерев та викиду вуглецю, а також потребує на 4,7 МВт/год менше електроенергії та на 33 м3 менше води. Водночас використання 1 т макулатури дозволяє заощадити 1000 кВт/год електроенергії.

  1. Перехід на поновлювані джерела енергії та розумне споживання водних ресурсів.

Заради збереження майбутнього підприємствам необхідно переходити на поновлювані джерела енергії, адже видобування викопного палива та інших корисних копалин значною мірою підвищують температуру в атмосфері. 

Споживання водних ресурсів також потрібно зробити максимально економним і, за можливості, використовувати повторно. Адже вода не має аналогів у природі, ми не можемо замінити її штучно. Так, виростання тієї ж самої 1 т макулатури, крім електроенергії дозволяє заощадити й 200 м³ води. Відповідну тенденцію підтримують країни Європи. Відповідну тенденцію підтримують країни Європи. 

Як повідомляють британський аналітичний центр Ember та німецький інститут Agora Energiewende у 2019 році в країнах ЄС з відновлюваних джерел було згенеровано 38% всієї електроенергії. Останні 5 років Україна знаходиться на шляху до створення сприятливих умов для зовнішніх та внутрішніх інвестицій у зелену енергетику. Так, за цей період з 2015 по 2019 роки було інвестовано понад 4 млрд євро, про що повідомив голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

  1. Відповідність принципам сталого розвитку всіх учасників ланцюга постачання.

Сталий розвиток повинен стати пріоритетом для сучасного бізнесу, а компаніям, які прагнуть поліпшити  екологічну ситуацію, необхідно обирати партнерів та постачальників, що відповідають принципам сталого розвитку, які так само піклуються про безпеку суспільства на навколишнього середовища.

  1. Планування і турбота про майбутнє.

Проте, невтішні  прогнози, про які говорять вчені та дослідники, неможливо змінити лише відмовившись від використання паперу або ж роздільним збором сміття. Усім компаніям в усіх галузях необхідно комплексно та виважено підійти до розв'язання спільної проблеми, а також визначити чіткий план з досягнення нульового балансу викидів вуглецю та відповідності стандартам ESG (екологічне, соціальне та корпоративне управління), на основі попередніх 4-х правил. 

Багатьом з нас може здатись, що тундра та багаторічна мерзлота знаходяться неймовірно далеко від нас, а ймовірні ризики для планети — справа не найближчих років. Проте, незалежно від того, де ми мешкаємо, наші щоденні дії можуть впливати на зміни клімату. Зменшуючи вуглецевий слід, інвестуючи в енергоефективні продукти, підтримуючи екологічно чисте виробництво та просуваючи ідеї збереження клімату, ми можемо захистити планету та вповільнити процес її нагріву, тим самим захистившись від катастрофічних наслідків і вберегти наше спільне майбутнє. 

1183

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: