fbpx
Сегодня
18:29 12 Сен 2018

Безопасность Киеву и комфорт пешеходам: три решения

"Острівець безпеки" на Грушевського у Києві. Фото: rubryka.com

Втретє у Києві відбувається голосування за громадські проекти Бюджету участі.

Це платформа-інструмент, завдяки якому жителі свого міста можуть зареєструвати пропозицію по зміні/створенню суспільного блага, прописати орієнтовний бюджет, відстояти свої ідеї на комісіях перед чиновниками та агітувати жителів міста за підтримку проекту. Якщо запропонований проект здобуває достатню кількість голосів підтримки, автор ідеї разом з міськими службами має реалізувати проект протягом наступного року.

Другий рік поспіль група активістів, яким небайдужа транспортно-безпекова інфраструктура міста, надихнувшись минулорічним досвідом перемог двох проектів (велопарковок з дахом та острівців безпеки) цього року доповнилась новими авторами та новими проектами.

До 15 вересня 2018 року ми просимо підтримати 3 проекти, які підвищать безпеку пішоходів, велосипедистів та водіїв авто, створять прецендент відокремлення смуг руху громадського транспорту від загального потоку транспорту. А тепер докладніше.

Острівці безпеки

Київ острівець безпеки

Встановлений «острівець безпеки» на Грушевського у Києві

Острівець безпеки – це фізичний об'єкт, розташованій на проїжджій частині, що виконує 3 основні функції:

  • створює місце захисту для тих, хто переходить дорогу на переходах
  • змушує водіїв зменшити швидкість на під'їзді до переходів
  • ускладнює виїзд автомобілів на зустрічну смугу для безшабашного і наглого проїзду

На жаль, автомобілісти часто збивають пішоходів та велосипедистів на переходах. Таке рішення як острівці безпеки бореться з причинами таких наїздів, тобто високою швидкістю та небезпечними маневрами в місцях проходу людей.

Встановлюються як на регульованих (зі світлофором), так і на нерегульованих («зебра») наземних переходах.

Для водіїв такий інженерний засіб кращий за «лежачі поліцейські», бо не розбиває підвіску, а лише змушує зменшити швидкість на конкретних ділянках.

У виграші пішоходи та водії.

Голосувати тут.

Автор проекту-переможця 2017 року Вадим Денисенко – на острівці безпеки, який збудували завдяки Вашим голосам. Цього року агітує за схожі об'єкти іншого автора.

Автор проекту-переможця 2017 року Вадим Денисенко – на острівці безпеки, який збудували завдяки Вашим голосам. Цього року агітує за схожі об'єкти іншого автора.

Антикишені

Антикишені

Відсутність культури у деяких водіїв змушує їх "запарковувати" наземні переходи та проходи, тому настав час робити антикишені – подовження тротуарів на наземних переходах.

Вони виконують 2 функції:

  • ускладнюють або унеможливлюють паркування авто у заборонених місцях – на пішохідних переходах
  • вільний від авто простір перед пішохідними переходами краще проглядається водіями, які під'їджають до таких місць. Водії бачитимуть, а відтак – реагуватимуть, на появу людини в зоні переходу, тому зменшується ризик наїзду і ДТП в цілому.

У виграші пішоходи та водії.

Голосувати тут.

Навіщо потрібні деленіатори і розмежування потоків громадського транспорту та звичайного потоку?

деленіатори

Це Львів. Як бачите, автобус рухається по своїй смузі, за висотою деленіатор – явно не китайський мур, але точно ускладнить потрапляння в цю смугу імпульсивних водіїв.

Деленіатор – це засіб розмежування потоків. Буває у вигляді стовпчиків (до 50 см над покриттям), які розміщують з певною дистанцією один між одним, або у вигляді цільного гумового «горбику» (до 10-15 см над покриттям).

Такий засіб ускладнює маневри зі смуги на смугу, заїзд на зустрічні смуги.

Кияни пропонують встановити їх трьох ділянках: поруч з «Оушен плаза» по вул. Антоновича, БЦ Євразія на вул. Жилянській та біля Караваєвих дач на Чоколівському бульварі. Тобто там, де часто праву смугу навмисно запарковують автомобісти. Та іронічна крамола в тому, що поруч є паркінги, де є завжди вільні місця, за які водії автомобілів точно здатні заплатити.

Місця обрані не випадково – там є гостра проблема і складнощі пересування автобусів та тролейбусів.

Таке рішення ускладнить:

  • паркування (особливо «ялиночкою») на смугах громадського транспорту;
  • можливість нетерплячим водіям різко та часто маневрувати між смугами, в бажанні випередити загальний потік.

У разі форс-мажорних обставин – зупинки транспорту чи аварії – інший громадський транспорт зможе без проблем на невеликій швидкості акуратно переїхати відмежовуючий бар'єр та об'їхати перепону.

Звільнивши праву смугу від запаркованості і повернувши туди законний громадський транспорт, якому легше буде їхати своєю смугою, водії загального потоку отримують перевагу в тому, що їхні смуги будуть менше насичені великогабаритним транспортом.

У виграші громадський транспорт з його пасажирами та водії приватного автотранспорту.

Голосувати тут.

Маленькі зміни, які принесуть користь великій кількості людей, можливі, і вже робимо кроки в перетвореннях міста на безпечніше та привабливіше.

Голосування за проекти триває до 15 вересня.У кожного киянина є 5 голосів на підтрмку ініціатив, через надійну систему ідентифікації. Встигни проголосувати і зробити свій вибір на користь безпечних та потрібних проектів для міста!

Давайте створювати позитивні преценденти та цікаві рішення, від яких виграватимуть усі.

82
2561

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: