fbpx
Сегодня
Небайдужа 16:10 10 Фев 2020

6 суперсил лидера диджитал-эпохи

Фото unsplash.com

Вплив і влада – первинні цілі, яких століттями прагнули лідери, часто-густо не гребуючи ані вибором засобів, ані питаннями етики. Роль лідера в сучасному діджиталізованому світі зазнає докорінних змін, стає набагато складнішою, потребує постійного балансування серед багатьох факторів, що й самі безупинно трансформуються. Часи, коли демонічний лідер спрямовував усі ресурси на досягнення своєї мети, ставлячись до команди, як до рабів, та ігноруючи їхні потреби й інтереси, минули. Сучасний лідер має бути носієм цілої низки цінностей, особистих якостей і вмінь, про які керівник попередніх поколінь навіть уявлення не мав. А влада та вплив у його руках стають лише інструментами досягнення цілей і впровадження стратегічних змін.

📌 Рольова модель

Рольова модель – набагато складніше поняття, аніж «у всьому бути прикладом», як то було за давніх піонерських часів. Сучасний лідер – це людина свідома, яка добре розуміє, як саме й навіщо вона впливає на своє оточення, команду, френдліст і фоловерів – як безпосередньо своїми вчинками, так і висвітленням своєї діяльності й поглядів у соцмережах та на YouTube-каналі. Молодші співробітники, покоління Z, міленіали зазнають впливу не лише у таких питаннях, як ЗСЖ чи модні вподобання, а й наслідують політичні преференції, намагаються мислити чи не мислити критично, підтримувати флешмоби, хайпи, а інколи й мобінг. Кожен наш учинок може запустити ланцюгову реакцію через діджитал-канали та owned media.

📌 Особиста ефективність

Життя в сучасному світі, особливо, коли ти жінка й маєш додатковий all inclusive пакет обов'язків по дому, потребує від нас навичок багаторукого Шиви. Більш того, на роботі підлеглі повсякчас запевнятимуть, що виконати ці завдання взагалі або ж виконати в зазначені терміни – просто неможливо. Єдиний переконливий спосіб аргументації тут – приклад власної ефективності, байдуже, як саме ви цього досягаєте. Я вірю, що без гнучкого планування як робочих, так і особистих подій ефективність сучасної лідерки неможлива. Критично важливо постійно оновлювати свій арсенал інструментів планування та діагностики, а також підтримувати баланс фізичного, інтелектуального, духовного й емоційного. Ефективність компанії починається з першої особи.

📌 Емпатія

Попри те, що ми прямуємо до світу, де вже скоро більшість завдань виконуватимуть роботи, сучасна лідерка потребує емпатії, як ніколи раніше. Люди дедалі більше приділяють увагу власним емоціям і почуттям, вони більше не одягають маску залізної людини на роботі. А це означає, що ефективна взаємодія можлива лише тоді, коли керівник здатен почути та зрозуміти почуття й емоції підлеглих, підтримати й допомогти, якщо в цьому є потреба. Жінки – саме ті лідери, для яких прояви емоцій та емпатії, довгими роками стигматизовані на роботі й у ділових стосунках, є природніми. А компанії, де емпатія сповідується як цінність, мають здорову робочу атмосферу.

📌 Адаптивність

Хай як китайські мудреці застерігають від життя в епоху змін, але це саме наш час. Щосекунди змінюється абсолютно все: від технологій до клімату. Зміни індукують нові зміни, звичні фактори складаються в нові непередбачувані моделі та приносять непрогнозовані результати. Здатність не втрачати ґрунт під ногами й бути стійким у гущі розривних трансформацій – це і є адаптивність, яка дозволить ефективно оперувати та вести команду до мети. Адаптивний інтелект – здатність адаптуватися до змін і не збитися з ніг – уже міцно закріпився як одна з ключових характеристик сучасного ефективного лідера.

📌 Соціальна відповідальність

Давно минули часи, коли соціально відповідальними себе називали ті, хто виплачує лікарняні й декретні. Ми живемо у світі, де соціальна відповідальність як обов'язок мігрує від держави до приватних компаній та осіб. І мова йде про набагато складніші проекти, аніж новорічні подарунки для сиротинців. Це навчання перформанс-інструментів чи програмуванню вихованців дитячих будинків, працевлаштування та адаптація воїнів АТО, гнучкий графік і можливість віддаленої роботи для багатодітних матусь, працевлаштування та адаптація людей із обмеженими можливостями чи то відсутність пластику або принтерів в офісі. Усе те, що треба робити, щоб світ довкола став трішечки кращим, привітнішим і чистішим. Завжди можна знайти той прояв соціальної відповідальності, який підходить саме вам і стане закликом долучитись для вашої команди й оточення.

Ми продовжимо публікувати колонки у партнерстві з Digital Women 2020, читати більше блогів вже зараз тут.

Підписуйтеся на Telegram-канал рубрики «Небайдужа» – все для соціально-активних українок ❤️

4511

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: