fbpx
Сегодня
Колонка 14:28 08 Дек 2023

Физическое насилие: как распознать и остановить

Кожна п'ята жінка в Україні потерпає від одного з найбільш небезпечних видів домашнього насильства — фізичного. Ляпаси, стусани, удушення  завдають не лише тілесної шкоди, а й психологічної. «Фонд Маша» в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» розповідає про види насильства та як їх розпізнати. Сьогодні пояснюємо, що таке фізичне насильство та як зупинити його наслідки. 

Ознаки фізичного насильства

Фізичне насилля — це свідомі дії кривдника, що супроводжуються агресією та бажанням завдати шкоди. Від сварки чи бійки воно відрізняється умисністю, бажанням зашкодити, порушити права людини, а також значна перевага насильника. Головні ознаки фізичного насильства: 

  • ляпаси, стусани, штовхання, щипання, кусання, удушення;
  • незаконне позбавлення волі;
  • ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані;
  • заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.

Якщо людину замикають у приміщенні, забороняють спілкуватися з іншими й забирають телефон чи комп'ютер — це фізичне (а також і психологічне) насильство. Часто агресор робить це, щоб ізолювати постраждалу від людей, а, отже, й від допомоги. 

Стан алкогольного чи наркотичного сп'яніння, стрес чи емоційне напруження не виправдовують кривдника. Навіть одиничний випадок побиття, завдання тілесної шкоди — це фізичне насильство.

Воно майже завжди супроводжується словесними образами. Часто кривдник поєднує фізичне насильство з сексуальними домаганнями та економічними утисками.

Причини фізичного насильства

Ляпаси, стусани чи штовхання — це завжди свідомі дії кривдника. Завдяки фізичному насиллю кривдник може дуже просто отримати те, що він бажає. Серед причин цього виду насилля можна виділити: 

  • ревнощі;
  • модель поведінки, засвоєна в батьківській сім'ї;
  • занижена або завищена самооцінка;
  • нереалізовані мрії та бажання;
  • власне самоствердження через інших людей;
  • психічні відхилення та захворювання;
  • різні релігійні та політичні погляди;
  • хронічний алкоголізм, наркоманія.

Наслідки фізичного насильства

Через побиття, удушення, стусани людина може зазнати ушкоджень різних частин тіла та внутрішніх органів, отримати переломи кісток, каліцтво та  навіть може померти. Окрім цього є й психологічний вплив: постраждала може мати почуття провини та сорому, закриватися у собі й боятися спілкуватися з іншими. У неї знижується самооцінка, може з'явитися депресія і навіть існує ризик самогубства. 

Найбільш вразлива категорія — діти. Через насильство в них може спостерігатися затримка фізичного та психічного розвитку. Дитина починає пізніше ходити, говорити. Можуть з'явитися шкідливі звички, такі як смоктання пальців чи кусання нігтів. Як і дорослі, діти можуть змінювати поведінку внаслідок насильства: вони відчувають труднощі з контролем власних емоцій, стають замкненими, тривожними, відчувають страх і депресію. Це виливається у гнів, агресію, істерики чи бійки. 

Одним з важливих наслідків фізичного насильства є феномен соціальної естафети. Він означає, що неповнолітня людина, яка страждає від насильства в сім`ї, може відтворювати таку поведінку й у власній родині в майбутньому. 

Як допомогти 

Якщо ви помітили, що ваша близька людина змінила свою поведінку: стала відлюдькуватою, тривожною, наляканою, не бажає спілкуватись або ходити кудись без свого партнера, постійно йому звітує. Також якщо ви бачите явні фізичні ознаки насилля (синці, порізи чи інші фізичні ушкодження), ви можете запитати в людини, чи потерпає вона від насильства та спробувати допомогти їй. Можна порадити звернутися в поліцію та швидку, на безкоштовні «гарячі лінії» для психологічної допомоги потерпілим від домашнього насильства. Також наголосити: якщо людині потрібна допомога, вона завжди може звернутися по неї.

Якщо ж самі постраждали від цього виду насильства, створіть «план безпеки». Це — алгоритм дій, який ви будете робити під час небезпечної ситуації. До кого ви можете поїхати переночувати? Де є шелтер? Кому ви можете подзвонити та попросити про допомогу? Підготуйте документи, які можуть вам знадобитися, а також зробіть їхні копії. Якщо не можете впоратися із цим самостійно, попросіть допомогти довірену особу (ваша близька людина, психотерапевтка, адвокат чи хтось ще), — зазначає Юлія Галаган. 

І пам'ятайте: ви ні в чому не винні. Відповідальність за фізичне насильство лежить лише на кривднику. 

Тому якщо вам потрібна допомога, зверніться за цими номерами:

  • 102 — Національна поліція України
  • 103 — Швидка медична допомога

Також: 

  • 15-47 — Безкоштовна цілодобова «гаряча лінія» для потерпілих від домашнього насильства
  • 116-123 та 0 800 500 335 — Безкоштовна національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства
  • 16-111 та 0 800 500 225 — Національна дитяча «гаряча лінія»

Боротися з фізичним насильством значно легше, маючи поруч тих, хто може й бажає вам допомогти!

Довідка

«Фонд Маша» — це громадська організація, створена в 2020 році для протидії будь-якому виду насильства. З початком повномасштабного вторгнення Фонд допомагає жінкам та дітям подолати психологічні наслідки війни. Сьогодні в організації є такі проєкти: офлайн-табори з психоемоційної стабілізації в Карпатах «Незламна мама»; проєкт, що навчає дівчат-підлітків відстоювати власні кордони «Смілива»; Центр «Незламна» у Києві, куди жінки можуть  прийти і зайнятися відновленням власного ментального здоров'я; проєкт з профорієнтації жінок «Успішна»; а також програма для підвищення емоційної стійкості вчителів, лікарів, соціальних працівників та інших фахівців першої ланки «Провідники змін».

217

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: