fbpx
Сегодня
Опыт 09:10 23 Янв 2020

Просто дыши: как начать медитировать в мире, полном забот

Помните, как в "Есть, молиться, любить" героиня поехала к индийскому ашраму, чтобы познать себя? Так вот, оказывается, то же самое она могла сделать, не покидая своей квартиры. Об этом и других (не)секретах медитации нам рассказала Дарья, которая медитирует уже шесть лет (укр.)

Сучасний світ, здається, з кожним днем лише пришвидшується і нам збавляти темп теж не дозволяє. Тож не дивно, що так багато людей шукають способів позбавлятися стресу, вимикатися від постійного потоку нових завдань та інформації. Для багатьох таким способом стає практика медитації. Втім, часто медитація відлякує людей, здається чимось складним і недосяжним. 

Так, медитація — це та практика, яка вимагає (даруйте за каламбур) практики. Але боятися цього не варто. До неї можна «прийти з будь-якого боку», ця практика буде корисна для кожної людини. Так нам сказала Дар'я, а вона знає, про що говорить. Вона займається медитацією вже майже 6 років.

Дар'ї 22 роки, вона вчиться і паралельно працює. Медитації для неї — це миті наодинці з собою. "Медитація — це про бути тут і зараз, це концентрація і розслаблення, єдинство душі та розуму, поєднання себе із Всесвітом, але в першу чергу це — відчувати та проживати момент у свідомості", — розказала нам Дар'я. Це також і відчуття свого тіла, яке так часто ми починаємо відчувати лише у стресових митях. А ще медитація — це не завжди те, чого від неї очікуєш.

Часто люди чекають від медитування якихось глибоких прозрінь, інсайтів, ледь не просвітлення. Чи виправдовуються такі очікування? Навряд чи для багатьох (хіба, може, для Будди?). Так сталося і з Дар'єю: "З часом я зрозуміла, що мій початковий підхід до медитації і не міг сприяти очікуванням. Мій намір був відчути якісь глибоко трансцендентні процеси. Зараз розумію, що можна просто бути в процесі, відчувати, а якщо потрібно — щось відмічати, і не очікувати нічого. Це життя, і так теж можна".

Про практику

Тепер Дар'я займається медитацією все частіше. Життя у великому місті, навчання, робота — здавалося б, часу має вистачати хіба що на поспати вночі кілька годин. Якщо пощастить. Та іронія в тому, що чим більш насиченим стає ваше життя, тим більше вам може бути потрібною медитація. На щастя, великих ресурсів ця практика не вимагає. Дар'я, наприклад, просто сідає на підлогу, іноді вмикає спокійну музику ("Краще від 205 гц і вище", — зазначає вона, — "у мене є підбірка 528 гц, швидко знаходиться на YouTube") і спокійно й повільно дихає. Загалом саме дихання часто стає основою для медитації. 

"Я ніби переношу свій внутрішній зір на дихання. Дихаю животом". Дар'я зазначає, що дихання животом — це і так дуже корисно, адже збагачує організм киснем. "Але жінки дихають грудьми", — каже вона, — "тому такий вид дихання потрібно спочатку відстежити". Дар'я повільно вдихає носом, а видихає ще повільніше і глибше ротом. "Так я отримую найбільше розслаблення і з цим поступову зупинку безперервного внутрішнього діалогу". Ось і вся магія. 

Як почати медитувати і навіщо це все?

як почати медитувати

Ми запитали у Дар'ї, як почати медитувати, як зробити перший крок. Спершу вона зауважила, що не вважає, що варто змушувати себе це робити: "Це про насилля над собою, а я, як вже казала, розцінюю медитацію як турботу про своє ментальне тіло". А от якщо є бажання і намір почати займатися медитацією, то дівчина радить почати з того, що є посильним на даний момент. Наприклад, у спокійній обстановці 1-2 хвилини на день зранку сісти (або стати — можливо, вам зручніше буде робити це так; у медитації не може бути нав'язування) та повільно врівноважено подихати. У цей час варто слідкувати в цей час за диханням і не боротися з внутрішнім діалогом. "Нехай він є", — каже Дар'я, — "спокійно дихати — це вже корисно". 

Дар'я переконана, що медитація не повинна вимагати або диктувати правила. Медитувати можна так, як буде зручно саме вам, як вам підкаже інтуїція та відчуття. Варто лише відчути оце "своє". 

"Думаю, найбільша користь медитації для сучасної людини в тому, що медитація — це виділення часу суто на себе. В ритмі міста, буденних справ і рутини часто важко приділити час саме собі, навіть дозволити собі його приділити. Ми розпиляємося кожного дня на десятки завдань (а може й більше), робочих чи домашніх, вирішення питань і думки про майбутній день/тиждень/рік/відпустку, тому дуже важливо мати щось, що буде тільки для себе, щось про турботу про себе.

Окрім цього, медитація сприяє розвитку внутрішнього спокою, ясності, покращенні самопочуття та появі креативних думок".

Але медитація — це не лише про високе і вічне. Це і про маленькі радості. Про миттєвий (так! не очікували?) результат. "Після медитації я почуваюся більш врівноважено та радісно, а ще є відчуття енергетичної наповненості, одразу хочеться крокувати вперед у день, на все є сили", — розповідає Дар'я. 

Напевне, кожний, хто почне займатися медитацією, знайде в цьому і певні труднощі. От і у Дар'ї спочатку не виходило зупинити внутрішній діалог. Але в цьому і вся краса медитування. Нормально сприймати себе таким, який ти є. Нормально дозволяти собі бути.

"Раніше це дратувало, зараз, якщо в якийсь момент з'являються думки, «дозволяю» цьому просто бути. Боротьба із зупинкою «потоку свідомості» дуже виснажлива та абсолютно нерезультативна. І це теж про розумовий контроль, як і безупинний діалог у голові. Тому з таким варто не боротися, а прийняти і продовжувати практику — після цього він «затухає», і «проблема» вирішується".

Де шукати натхнення?

як почати медитувати

Фото unsplash.com

Новачкам Дар'я радить у першу чергу не силувати себе. Внутрішній спокій не прийде з насильства над собою, а отже воно зовсім того не варте. А ще рекомендує почитати Екхарта Толле «Сила моменту тепер». "Вважаю, що вона корисна взагалі, не тільки для руху в медитаційних практиках". І не вестися на стереотипи:

"Стереотипи про медитацію, як і будь-які інші стереотипи, — це лише створені кимось паттерни відповідного мислення. Медитація — це не тільки для монахів/буддистів/езотериків, і від того, що сидиш у позі лотоса на пляжі Гоа та медитуєш, просвітлення одразу на голову не впаде, це такий самий шлях, як і будь-який інший, і він відкритий для всіх".

Ми знайшли ще три додатки, які мають безкоштовні версії і допоможуть новачкам почати медитувати:

1. The Mindfulness App

Цей додаток допоможе вам почати медитувати, а тоді медитації щоденною практикою. Тут можна обрати медитації тривалістю від 3 до 30 хвилин, а також тематичні медитації (як-то медитація перед сном), що ідеально пасує життю, і так уже повному подій та обов'язків. Додаток також допоможе слідкувати за вашою практикою і не забувати про неї впродовж дня.

2. Headspace

Схожий за функціоналом на попередній, цей додаток також пропонує треки, які допоможуть заснути, і звуки природи для медитацій. Додаток може створити навіть особисту програму з медитацій для вас, засновуючись на ваших потребах.

3. Calm

Цей додаток особливий тим, що окрім традиційних "керованих" медитацій, пропонує їх і для дітей — від 3 до 17 років, зважаючи на особливості віку. Дихальні вправи, заколисування до сну та медитація на ходу — усе це теж є серед позицій у додатку.

Та насправді медитація може бути в усьому: у кожній дії, справі, русі. Усе, що вам знадобиться, — це ви самі і ваша готовність не прогинатися під виром думок. 

16224

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: