fbpx
Сегодня
Мир 10:39 25 Авг 2018

Санкции ожидаемые и неожиданные: к Госдепартаменту присоединилось Казначейство США

Состоялось введение новых санкций США против Москвы, наложенных в том числе из-за атаки на Скрипалей в Великобритании (Государственным департаментом США) и за сотрудничество с Северной Кореей (Департаментом казначейства США) (укр.).

Департамент казначейства Сполучених Штатів (Міністерство фінансів) запровадив нові санкції відносно двох російських компаній у галузі доставки і транспортування вантажів за порушення режиму санкцій проти Північної Кореї (у галузі енергетики), а також двох російських індивідів, пов'язаних із діяльністю, що стосується кібер-злочинів проти громадян США. Санкції також пов'язують із замахом на родину Скрипалів у Сполученому Королівстві, головним підозрюваним у кейсі якого виступає московське ГРУ. Крім того, США підготувало окремий раунд санкцій направлений проти з банального недотримання Москвою законодавства стосовно хімічної зброї. Ці санкції буде накладено відповідно до закону 1991 року про використання будь-якою країною біологічної чи хімічної зброї. За вимогами Конгресу, Білий дім був зобов'язаний застосовувати санкції відповідно до Закону США від 1991 року щодо будь-якої країни, яка вважається відповідальною за атаки із використанням хімічної чи біологічної зброї.

Нові санкції представляють собою заборону на експорт військових технологій, а також таких, які можна використати у військових цілях. Поки що невідомий повний список, але в теорії під заборону можуть попасти газові турбіни, елементи газо- і нафтопровідної інфраструктури, індустріальне електронне обладнання, яке експортується російськими компаніями. Все майно та будь-які акції, що належать санкціонованим фізичним та юридичним особам, будуть заблоковані, і їм буде заборонено займатися операціями з будь-ким у США.

Додаткові санкції Департаменту казначейства були запроваджені, щоб, за словами Секретаря казначейства США Стівена Мнучіна, «завадити зусиллям Росії у її спробах обійти наші санкції». Анонімні джерела у Вашингтоні також анонсують застосування подальших санкцій проти Москви в найближчі дні, у зв'язку з отруєнням колишнього радянського шпигуна Сергія Скріпаля та його родини.

Сьогоднішня акція [Казначейства] проти цих оманливих суб'єктів має вирішальне значення заради забезпечення того, щоб громадськість знала про нечесні тактики, до яких вдаються зазначені сторони, і щоб ці суб'єкти залишилися заблокованими від участі у фінансовій системі США», – заявив пан Мнучін.

Двоє вищезгаданих підприємств – Vela-Marine та Lacno, а особи – Марина Царева та Антон Нагібін. Їх звинувачують у вчиненні незаконних дій від імені або на користь підсанкційної компанії Divetechnoservices, щоб допомогти цьому підприємству обійти санкції США. Двоє нових людей та компаній, що потрапили під санкції, приєднуються до трьох інших осіб та п'яти підприємств, які у червні потрапили під подібне блокування Казначейством США через звинувачення з надання матеріально-технічної підтримки російської Федеральної служби безпеки. Одна з таких заборонених компаній, Vela-Marine, звинувачується у придбанні обладнання для передачі компанії Divetechnoservices (яка потрапила під санкції ще раніше), що працювала за програмою Кремля, стосовно встановлення контролю над системою підводних кабелів у ряді регіонів. Тобто, щоб обійти санкції, Москва звертається до «фасадних компаній», які в легальному правовому полі проводять операції купівлі-продажу, а ресурси передають «попередникам» серед підприємств, що співпрацюють з Кремлем та афілійованими з ним олігархами.

У ході введення червневих санкцій Стівен Мнучін зазначив, що США «постійно не покладають зусиль, спрямованих на протидію суб'єктам-зловмисникам, які працюють на користь Російської Федерації та її підрозділів розвідки та збройних сил, заради посилення можливостей Росії на фронті кібератак… Суб'єкти, які сьогодні потрапили під санкції, безпосередньо сприяли посиленню кібернетичного і підводного потенціалу Росії через роботу з ФСБ і, таким чином, поставили під загрозу безпеку Сполучених Штатів та наших союзників».

Тема кібератак того ж дня була доповнена заявою Microsoft, прес-служба якої повідомила, що завадила хакерській групі з Москви здійснити чергову атаку заради впливу на виборців у США перед листопадовими виборами до Конгресу. «Збіг? Не думаю!» Президент Microsoft Corp Бред Сміт заявив: «Ми стурбовані тим, що ці та інші спроби створюють загрози безпеці все більшій масі груп, пов'язаних із американськими політичними партіями під час виборів до 2018 року».

Сігал Манделькер, чиновник Департаменту казначейства США, повідомив у вівторок  на засіданні Банківського комітету Сенату, що адміністрація готова до збільшення санкцій: «Хоча злочинні дії Росії продовжуються, ми вважаємо, що їхній авантюризм безсумнівно був призупинений усвідомленням того, що ми можемо їм зорганізувати набагато болючіші економічні страждання ніж зараз. Ми не будемо вагатися робити це, якщо їхня поведінка не буде демонструвати ознак докорінних змін».

Однак чиновники Кремля менш стурбовані санкціями цього тижня і більше хвилюються щодо можливої серії санкцій у майбутньому, запропоноване двопартійною групою сенаторів США. Санкції США накладені на початку квітня як покарання за, офіційним формулюванням, злочинну діяльність у всьому світі, з боку російського уряду, знизила вартість рубля, зменшивши купівельну спроможність звичайних росіян, особливо тих, які подорожують за кордон або купують іноземні товари (електротехніку, мобільні аксесуари, автомобілі тощо). Державний департамент США оголосив санкції цього тижня ще на початку серпня, звинувативши Кремль у подальшому порушенні міжнародного права. Чиновники заявили, що вони отримали достатньо доказів того, що російський уряд стояв за отруєнням у Великій Британії колишнього радянського шпигуна Сергія Скріпаля та його дочки Юлії, і пов'язують нові санкції із покаранням Москви за ці правопорушення. Другий раунд санкцій з цього приводу, більш суворих, ніж санкцій цього тижня, буде, згідно з Законом США від 1991 р., запроваджено, якщо Москва протягом 90 днів не зможе домовитися про припинення використання хімічної зброї та дозволить міжнародним інспекторам підтвердити їх ліквідацію на всій території РФ.

Серед додаткових санкцій, які Адміністрація Президента Сполучених Штатів може застосувати пізніше цього року називають можливість позбавлення гарантій страхування від фінансового ризику з боку США стосовно міжнародних та американських банківських кредитів для Кремля та афілійованих фізичних і юридичних осіб, заборони російським авіакомпаніям використовувати аеропорти у Сполучених Штатах та навіть призупинення дипломатичних відносин. За прогнозами російського історика і політолога Валерія Солов'я, наприкінці цього року США та країнами Європи також має обговорюватися тотальне нафтове ембарго Кремля. Скоріш за все нові санкції будуть спрямовані проти російського енергетичного і фінансового сектору та державного боргу, що викликає численні занепокоєння у Москві, оскільки це матиме великий негативний вплив на російську економіку. З найбільшою стурбованістю для Кремля є можлива заборона на доларові операції для російських державних банків, яка була включена у законопроект про санкції сенаторами Ліндсі Гремом та Бобом Менендесом, що змусить московські банки звертатися до посередників щоб проводити розрахунки іноземною валютою. Такі санкції, запропоновані у Сенаті США, завадять західним інвесторам купувати російські державні облігації та зменшать здатність Москви брати позики за кордоном.

Результати від нещодавно введених та додаткових анонсованих санкцій можна побачити вже сьогодні, 23 серпня. Московському Центральному банку довелося тимчасово відмовитися від покупки іноземної валюти для Міністерства фінансів після того як російський рубль наблизився до відмітки 70 рублів за долар. Причому загроза всіляких санкцій проти Москви діє на ринки та інвесторів сильніше, ніж самі санкції. Тільки-но сенатори представили у Конгресі законопроект, як почався відхід іноземних інвесторів з діючих російських держоблігацій. Навіть швейцарський банк Credit Suisse в порядку виконання санкцій США відносно Москви заморозив активи, пов'язані з РФ, на суму близько $5 млрд., і це при «нейтральному статусі» Швейцарії. При цьому у банку заявили, що активи було лише переведені зі статусу «під управлінням» в статус «на зберіганні», що це офіційно «не заморозка»: певно швейцарські банки вважають за краще слідувати політиці Сполучених Штатів у силу великої залежності банківської системи будь-якої країни (у тому числі і Швейцарії) від долара.

Усі ці події яскраво демонструють нам банальну нерівність економік Москви та США як суперників у «торгівельній війні». Ескалація санкцій буде в подальшому зменшувати можливості міжнародного впливу Кремля та змушувати «переплачувати» посередникам, скоріш за все, за рахунок нових поборів з власного населення. Окрім використання збройних сил, у Кремля фактично немає ніяких відповідних заходів. При чому будь-які «дзеркальні санкції» можуть тільки збільшити ризик ескалації, при цьому не вплинути на економіку США в цілому.

Нагадаємо, що Міністр закордонних справ Сполученого Королівства Джеремі Хант планує  наприкінці серпня закликати країни ЄС накласти додаткові санкції на Москву у відповідь на її ворожу поведінку в усьому світі. Обмежувальні заходи полягають у замороженні активів в ЄС, що належать цим суб'єктам, а особи та організації в ЄС не можуть надавати їм фінансові послуги.

7
1044

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: