fbpx
Сегодня
Разбор 10:36 03 Апр 2024

Современные технологии в подготовке военных: тактические симуляторы SKIFTECH

Російське вторгнення в Україну два роки тому значно змінило масштаби, напрями та підходи до підготовки наших захисників. Тренування проводять починаючи ледь не з онлайн-курсів та волонтерських військових шкіл, до професійних навчальних центрів. Глобально вони мають дві цілі – підготувати людей без військового досвіду, а також щоб військовослужбовці, які вже його мають – могли поділитись ним з новобранцями й паралельно здобули нові знання. 

Не останню роль у підготовці військових грає застосування сучасних технологій та симуляторів зброї для тренування. У країнах НАТО такі інноваційні інструменти застосовуються вже десятиліттями. В Україні активно використовувались  тренажери іноземного виробництва, до того як вітчизняний ринок почав пропонувати свої рішення. Розповідаємо про українського виробника тактичних симуляторів SKIFTECH, що сьогодні є найбільшим постачальником тактичних симуляторів в Україні та його внесок в ефективність та боєздатність наших військових. 

У чому проблема?

У класичній підготовці військових можна виділити кілька проблем. У першу чергу, одностороння та індивідуальна підготовка. Мова про те, що "ворогом" на полі бою для бійця виступає нерухома нежива мішень. Про тренування координації та злагодженості тут не йдеться. 

Наступна проблема – висока вартість коштів на холості патрони, які широко застосовують закордоном. Щомісяця один загальновійськовий полігон може витрачати 30 тис. дол. на холості патрони, які у результаті не дають розуміння влучання/не влучання у ціль. За словами українських інструкторів з тактичної підготовки, через відсутність якісного зворотнього звʼязку — бійці не вмотивовані до більш ретельного прицілювання, і понад 60% навіть не ведуть прицільний вогонь під час занять.

Ще одна складність – тренування у далеких від реальних бойових умов. Тут мова про підготовку в аудиторіях та класах, де проводять заняття з навчань на багатьох сучасних симуляторах.

Яке рішення? 

Рішення пропонує український виробник тактичних симуляторів SKIFTECH, який близько 10 років розробляє обладнання для тренування військових. Останні два роки стали особливо інтенсивними з точки зору потреби та запиту зі сторони військових. Компанія впродовж повномасштабної війни розробила близько 10 нових продуктів під конкретне замовлення конкретних підрозділів для навчання та підвищення кваліфікації військових при виконанні бойових задач та відвантажила понад 3 000 одиниць обладнання для навчальних центрів у складі Сухопутних військ, Морської піхоти, НГУ та ТРО. 

Виробник розробляє тактичні симулятори  для піхоти, артилерії, мінометів, ПТРК, ПЗРК, а також – військової техніки: танків, БТР, БМП тощо. Команда розробляє симулятори на основі сучасних технологій: лазерних; з використанням математичних моделей для відтворення балістичної зброї (артилерія, міномети), а також на базі комп'ютерного зору для можливості відтворити тренажери з не прямим наведенням (ПЗРК, ПТРК). SKIFTECH розробив обладнання, що працює з програмним забезпеченням як одна екосистема та дозволяє тренуватись на одному полігоні одночасно різним родам військ. За 2 роки повномасштабної війни найбільшого попиту серед військових набули тактичні симулятори для бойових персональних комплектів (доставлено понад 2000 од.), а також понад 1000 одиниць мін та гранат.

SKIFTECH: внесок у перемогу – два роки підтримки української армії під час повномасштабного вторгнення

Як це працює?

Тактичні симулятори SKIFTECH не просто так називають двосторонніми – вони дозволяють як влучати у супротивника, так і самому отримати умовне ураження. Питання злагодженості життєво важливе в умовах реального бою. Для прикладу – вчасно виявити ДРГ, відбити атаку, надати допомогу, евакуювати пораненого, долаючи, припустимо, заміновану ділянку місцевості. Все це відпрацьовується під час колективного тренування та певних сценаріїв. А завдяки лазерній технології заняття можна проводити численну кількість разів без використання боєприпасів та холостих набоїв. Все, що для цього необхідно – вчасно заряджати обладнання, на якому проводиться тренування. 

Тренування відбувається так: до зброї кожного бійця підключають імітатор пострілу, який і здійснює влучання. Паралельно, він одягає на себе спеціальний жилет, чохол на шолом та браслет на руку – все це обладнання має датчики ураження. Коли у бійця влучають – датчики сигналізують про ураження, а браслет навіть дає короткий електричний імпульс. Недарма виробник назвав його стрес-белтом. 

Що найважливіше – тактичні симулятори відповідають бойовим характеристикам зброї, а саме – скорострільність, кількість патронів у магазині та інше. Це дозволяє проводити тренування максимально наближено до умов реального бою. SKIFTECH відрізняється від інших тактичних симуляторів, з якими тренуються у класах, тобто в приміщенні, зазначають інструктори. Оскільки вони відтворюють справжні умови на 50%, а тренажери SKIFTECH – на 80-90%. 

Ще одна ключова функція тактичних симуляторів українського виробника – After Action Review, тобто можливість аналізу та надання фідбеку інструктором бійцям. Це можливо завдяки тому, що впродовж всього тренування інструктор має можливість слідкувати за всім процесом в цілому та діями кожного окремого бійця на планшеті, де в програмі в реальному часі відображається весь хід тренування, кількість боєприпасів, влучень та поразок бійця. 

SKIFTECH: внесок у перемогу – два роки підтримки української армії під час повномасштабного вторгнення

А це точно працює?

Найкраще про ефективність тренування з тактичними симуляторами можуть свідчити відгуки військових. 

Відео тренування Першої Президентської бригади "Буревій" 

"Інструктори зазначають, що таке тренування дає можливість створити умови, максимально наближені до бойових дій",  — розповідають військові Першої Президентської бригади "Буревій". 

Тренування 60 окремої механізованої Інгулецької бригади

"Лазертаг» (тактичні симулятори) дуже допомагає нашим воїнам сфокусуватися саме на тактиці, комунікації та стратегії, оскільки тренери мають можливість встановити різноманітні сценарії і правила тренування, якщо порівнювати зі страйкболом про який ми розповідали у минулому пості. Але саме чергування тренувань зі страйкболу та лазертагу приносить найбільше користі для підвищення бойової підготовки підрозділів 60 окремої механізованої Інгулецької бригади".

Тренування 128-мої окремої гірсько-штурмової бригади

"З кожним разом штурм відбувався все злагодженіше та швидше, адже кожну помилку одразу виявляють і виправляють".

Тренування Міжвидового центру підготовки

"Заняття було проведено з використанням системи Laser Tag від українського виробника Skiftech,  яка вкотре довела свою якість і ефективність при застосуванні її у проведенні подібних тренувань, а також отримала схвальну оцінку від канадських військових".

Тренування 128 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ:

"Лазертаг на війні? Саме так! У перервах між бойовими виходами, де реальні кулі, міни, артилерія і ракети, бійці нашої бригади продовжують активно готуватися і тренуватися. Круте доповнення для тренувань дорослих бійців".

Батальйон 93-ї бригади Холодний Яр, який воював в Бахмуті, відточує злагодженість дій під час штурмів за допомогою тактичних симуляційних систем.

"Тренування проводяться як у полях і посадках, так і в урбанізованій місцевості. За допомогою LaserTag бійці відпрацьовують вогневу підготовку в динаміці. Це дозволяє підготуватися до майбутніх викликів, які очікують піхотні підрозділи на полі бою", зазначають військові. 

SKIFTECH має досвід співпраці з Trident Defense Initiative (TDI) – найбільшою іноземною організацією в Україні, яка залучає колишніх військових НАТО для стандартизованого навчання українських військових.

«Тактичні симуляційні тренажери — цінний інструмент для навчання військ у безпечному та контрольованому середовищі, в якому вони розвивають і використовують важливі бойові навички, як-от зв'язок і тактика малих підрозділів», — наголошують британські інструктори Trident Defense Initiative.

На початку лютого 2024 р., український виробник представив своє обладнання Нацгвардії США. На зустрічі брало участь понад 30 інших іноземних виробників, американські військові. Американські колеги особливо показали зацікавленість в оперативних рішеннях, швидкій адаптивності тактик, стратегій та технологічних рішеннях від SKIFTECH.

Український виробник зазначає, що вивчає та переймає досвід західних партнерів, але зі свого боку додає бойовий досвід, сценарії сучасного ведення війни – все те, з чим зіштовхуються українські військові на передовій та, що є цінним для військових по всьому світу. Так, до прикладу, за досвідом війни в Україні, військові Франції та Естонії відточують навички ведення ближнього бою за сценарієм тренування в окопі. Українська армія – єдина в світі, яка зараз має таку велику кількість різного озброєння і застосовує нові тактики в сучасних бойових умовах.

SKIFTECH: внесок у перемогу – два роки підтримки української армії під час повномасштабного вторгнення

Ще більше корисних рішень 

Останній 2023 рік SKIFTECH працював одночасно над розробкою шести нових тактичних симуляторів, яких ще не існувало на ринку: тренажерів STINGER, РПГ-7, АГС-17, СПГ-9, Шилки та нового покоління персонального комплекту бійця (навісний блок на зброю, жилет, чохол на шолом та стрес-белт). Запити на ці симулятори SKIFTECH отримав безпосередньо від військових Збройних сил України через конкретні проблеми. Вони стосуються  обмеження в реальних навчаннях (наприклад, кількості боєприпасів, часу підготовки та безпеки навчань), що позначається на боєготовності та ефективності бійців. 

У частині нових розробок, команда   SKIFTECH пішла далі використання технології лазеру й застосувала інструмент штучного інтелекту – Computer Vision (компʼютерний зір) та бездротові технології. Це все паралельно з серійним виробництвом іншого обладнання. «Компанія за 6 місяців розробила і виготовила тренажер ПЗРК  FIM-92 STINGER, якому немає рівних в Україні. Ми регулярно надавали оцінку відповідності очікуваним вимогам до симулятора», – зазначає старший лейтенант Владислав Сліпець, начальник групи тренажерів Школи підготовки підрозділів ППО. Для багатьох іноземних виробників нові розробки у такі стислі терміни – нереальні, у той час, як для SKIFTECH – внесок команди у зміцнення української армії та виведення рівня підготовки військовослужбовців  на якісно новий рівень. 

Успіх SKIFTECH в останні 2 роки можна виміряти не лише числовими показниками, але й реальним впливом на ефективність наших військових підрозділів. Завдяки високоякісній підготовці та інноваційним рішенням, SKIFTECH сприяє підвищенню військового потенціалу України.

Застосування системи SKIFTECH, які відтворюють умови близькі до бойових, має численні переваги. По-перше, це надає військовим можливість військового тренування в умовах, наближених до реальних бойових, що сприяє підвищенню їхньої реакційності та адаптивності. Крім того, система дозволяє ефективно моделювати різні та складні сценарії бойових дій, що сприяє розвитку тактичних навичок для солдат, а офіцерів – вмінню керувати підрозділами максимально ефективно. Завдяки високому рівню реалізму, SKIFTECH стає важливим інструментом для підготовки військових до сучасних викликів та загроз.

Найважливіше, що SKIFTECH зробив за останні 2 роки, — це не лише створення продуктів для військового тренування, але й активна участь в постачанні необхідного обладнання для військових тренувань. Це ще один приклад того, як вітчизняні компанії можуть внести вагомий внесок у справу захисту національної безпеки та свободи.

Партнерський матеріал

858

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: