fbpx
Сегодня
Рубрика здоровья 09:18 29 Окт 2023

Рискометр: как работает приложение, которое помогает определить риск инсульта

Каждый год 29 октября в Украине и мире отмечается Всемирный день борьбы с инсультом. Узнать персональный риск инсульта и то, как его снизить, поможет всемирно известное приложение, переведенное украинцами. "Рубрика" рассказывает, как это работает (укр.)

English version here

У чому проблема?

До повномасштабного вторгнення в Україні кожні десять хвилин від інсульту помирала одна людина (це близько 50 тисяч смертей на рік). В умовах війни цей показник може значно збільшитися. За даними МОЗ у 2023 році кількість інсультів у країні зросла на 16%. Крім того, очікується, що через війну інсульти помолодшають орієнтовно на 10-15 років.

Яке рішення?

Наразі Міністерство охорони здоров'я України продовжує створювати мережу медичних закладів, у яких є все необхідне для надання якісної медичної допомоги пацієнтам з інсультом, та впровадженням нових ефективних методик для діагностики та лікування інсульту. Водночас над зменшенням страшної статистики інсультів в Україні працюють і громадські організації. Так, ГО "Just Save Life" офіційно переклала українською мовою всесвітньо визнаний застосунок Stroke Riskometer. Цей додаток, який можна встановити прямо на свій смартфон, допомагає безоплатно зробити персональний розрахунок ризику інсульту та отримати рекомендації, як його зменшити.

Робота над перекладом додатка та створенням чат-бота проводилась у межах ініціативи  "Гарантовано!", яка реалізується у партнерстві з МОЗ України й НСЗУ Національна служба здоров'я України та за підтримки Проєкту USAID Ukraine — USAID Україна "Підтримка реформи охорони здоров'я".

Як це працює?

Обізнаний — значить озброєний

Ризикометр: як працює застосунок, що допомагає визначити ризик інсульту

Інсульт. Фото ілюстративне

Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу. Він виникає, коли судина блокується тромбом або розривається. При цьому частина мозку перестає отримувати кисень та поживні речовини, і як наслідок — починається смерть мозкових клітин. До інсульту можуть призвести гіпертонічна хвороба (систематичне підвищення артеріального тиску), захворювання серця, інфекційні захворювання, підвищення холестерину у крові. І хоча за статистикою цю хворобу найчастіше виявляють у пацієнтів 45 років і старше, нині на лікарняних ліжках з інсультом опиняються і люди 30-40 років. Життєві потрясіння під час війни, стрес, порушення сну, нездорове харчування, паління та вживання алкоголю — все це значно підвищує ризик інсульту чи інфаркту навіть у молодих людей. 

ГО "Just Save Life" — це ініціативна група, яка активно займається просвітою населення України щодо симптомів та профілактики інсульту. Мета організації  — запобігати серцево-судинним нападам в українців та швидко й правильно реагувати у разі нападу. В організації наголошують, обізнаність щодо ризиків настання інсульту допоможе, як мінімум, вчасно звернутися за допомогою та мінімізувати складні наслідки, а в ідеалі — взагалі не допустити тяжкого захворювання. 

Дізнатися свій ризик виникнення інсульту

Ризикометр: як працює застосунок, що допомагає визначити ризик інсульту

Додаток Stroke Riskometer створений спеціально для того, аби допомогти людям зробити персональний розрахунок ризику інсульту. Його розробили на чолі з лікарями й професорами з Нової Зеландії — країні, яка має один з найкращих рівнів допомоги населенню з інсультом. Застосунок базується на авторитетних наукових публікаціях та визнаний Всесвітньою організацією боротьби з інсультом. У проєкті додатка вже беруть участь понад 300 відомих експертів з інсульту зі 102 країн, що робить його найбільшим міжнародним спільним мобільним проєктом охорони здоров'я у світі. 

Довгий час додаток не був доступний українцям. Як розповів керівник волонтерського проєкту «Just Save Life», лікар-хірург Андрій Маранов, історія перекладу Stroke Riskometer українською почалася ще минулої зими.

"Тоді під час постійних обстрілів ми шукали контактів з професорами, на наукових статтях яких засновано цей застосунок. Ми написали всім контактним джерелам зі статей, довго не було ніякого контакту, але все ж таки нам вдалося достукатися і розпочати перемовини. Спочатку нам сказали, що для того, щоб зробити переклад українською, потрібно кілька тисяч доларів. Зі своєї сторони ми намагалися пояснювати, що у нас тут війна, у нас обстріли, ми готові самі зробити переклад, але очевидно, що ми не маємо фінансових ресурсів для того, щоб оплачувати цю роботу. На щастя, нас почули, і допомогли коштами. А потім почалися відключення електрики, десятками годин, а то і добами не було світла. Тому, звісно, робити електронний переклад додатка в таких умовах було дуже складно. І я захоплююся нашою командою, яка розкидана по всій Україні, що нам таки вдалося це зробити", — розповідає Маранов.

Повністю локалізована версія додатка з українським перекладом вийшла в серпні 2023 року, а в жовтні про корисний для українців додаток написало на своїй сторінці у Фейсбук Міністерство охорони здоровʼя України.

Завантажити додаток Stroke Riskometer можна за посиланнями:

Як користуватися додатком?

Ризикометр: як працює застосунок, що допомагає визначити ризик інсульту

Додаток Stroke Riskometer

Riskometer розраховує ризик інсульту шляхом оцінки ряду факторів ризику, таких як вік, стать, етнічна приналежність, звички та інші фактори, які безпосередньо впливають на ймовірність інсульту. Також він надає важливу інформацію про те, як можна зменшити ймовірність інсульту, і контролює ризик, коли змінюються особисті фактори ризику. 

"Часто люди, навіть якщо вони підозрюють, що в них є якийсь ризик, просто не розуміють, що з цим робити. Саме тому ми хотіли створити таке рішення, яке дозволить, наприклад, тому ж сімейному лікарю розказати своєму пацієнту про цей додаток і попросити його пройти", — говорить Андрій Маранов.

Користуватися Stroke Riskometer просто: ви заповнюєте анкету (вік, стать, зріст, вага, спосіб життя і т.д.). Після тестування, яке займає не більше 10 хвилин, ви отримуєте розрахунок ризику інсульту на 5 та 10 років з поясненнями й рекомендаціями, як цьому запобігти. У застосунку можна періодично змінювати дані й слідкувати за графіком зменшення або збільшення ризику інсульту. 

Керівник «Just Save Life» звертає увагу: можливість модифікувати ризик — це найкраще, що містить цей додаток.

"Наприклад, стать — це немодифікований ризик. Ви не можете народитися іншої статі. Але, наприклад, нездорове харчування — це модифікований ризик. Ви відкриваєте вкладку «модифіковані ризики», і там вам буде написано, що потрібно зробити, щоб цей ризик зменшити. Наприклад, скільки потрібно їсти овочів, яка є допустима норма алкоголю, скільки часу мають займати фізичні навантаження. Все дуже просто і науково обґрунтовано. Ця інформація завжди з вами, ви її ніколи не загубите", — пояснює Андрій Маранов.

А це точно спрацює?

Додаток є безплатним і підходить для людей віком від 20 років. Він буде корисний всім, навіть якщо ви не маєте інсультів в сімейному анамнезі й не входите до груп ризику. 

"Цей додаток поширить обізнаність про інсульт і проінформує про ризики. Насамперед він необхідний всім, хто має підвищений тиск або інші серцево-судинні хвороби. Інсульт — це життя з великими обмеженнями! І тому нам треба більше про це говорити", — говорить Марія Черська, лікарка-кардиологиня, докторка медичних наук, завідувачка консультативно-діагностичного відділення ДУ "Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМНУ".

Анастасія Циганій, лікарка-інтерн-неврологиня, яка працює в "Універсальній клініці  «Оберіг»" і у жовтні провела на своїй сторінці у Фейсбук місяць обізнаності про інсульт, додає:

"Я вважаю, що люди в Україні недостатньо обізнані про інсульт. Багато хто не знає, що до факторів ризику виникнення інсульту відносяться малорухливий спосіб життя, збагачена мʼясом і сіллю дієта, високий рівень холестерину, артеріальна гіпертензія, фібриляція передсердь, діабет, куріння, алкоголь надмірний психологічний стрес. Доступність додатка Stroke Riskometer є дуже важливою, тому що на теперішній момент статистика каже, що в 1 з 4 людей може бути інсульт, але його можна уникнути, якщо дотримуватись рекомендацій з усунення факторів ризику. Інсульт може трапитись у будь-якому віці, тож краще зробити оцінку ваших ризиків якомога швидше та змінити ваш спосіб життя на краще".

Ризикометр: як працює застосунок, що допомагає визначити ризик інсульту

Правило FAST у додатку Stroke Riskometer

Лікарка відзначає: більшість населення не знає, якими є симптоми інсульту. А це дуже важливо, "бо саме на оточуючих вас людей покладається відповідальність розпізнати інсульт і якомога швидше викликати карету швидкої допомоги". Тому корисно й те, що додаток Stroke Riskometer також інформує людей, як саме розпізнати симптоми інсульту (так зване правило FAST, про яке "Рубрика" вже писала раніше).

За словами керівника волонтерського проєкту «Just Save Life» Андрія Маранова, буквально за перші тижні тестування українська версія додатка Stroke Riskometer увійшла у топ-3 завантажень, поступившись лише країнам, які мають значно більше населення, ніж наша країна. І це показує, що попит на інформацію про ризик інсульту в Україні насправді є дуже великим. 

Ще більше корисних рішень!

Нагадуємо, що громадська організація "Just Save Life" також розробила чат-бот @JustSaveLifeBot. Ідея чат-бота з'явилася після того, як у матері Андрія Маранова трапився інсульт. Через невчасно надану допомогу жінка частково залишилася паралізованою. Після цього лікар вирішив допомогти іншим якомога більше дізнатися про інсульт та вчасно отримати лікування. 

Чат-бот допоможе знайти найближчу лікарню, яка надає спеціалізовану і визначену НСЗУ допомогу при інсультах, та прокласти до неї маршрут. А також швидко надасть інформацію про ознаки інсульту й розповість, що потрібно робити в разі його виявлення.

4606

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: