fbpx
Сегодня
Здоровье 14:16 20 Окт 2023

Полный чекап: как вовремя заботиться о своем теле и здоровье?

Давно ли вы были у врача? Не потому, что у вас есть какие-то подозрения или что-то болит, а потому, что хотели бы сохранить свое здоровье? Заботиться о себе необходимо, особенно сейчас, когда жизнь превратилась в сплошной стресс. Делать это просто. “Рубрика” собрала главные рекомендации врачей — то, что нужно делать ежегодно и что не потребует много времени или ресурсов. А для женщин для удобства разбили их на соответствующие возрастные группы. Сохраняйте чек-листы и заботьтесь о себе! (укр.)

У чому проблема?

У багатьох країнах регулярний чекап (від англ. check up — перевірка) організму — цілком звичне явище. У нас же до походів по лікарях "просто так" і до війни багато хто ставився зі скептицизмом, надто ще багато людей добре пам'ятають формальний підхід радянських диспансеризацій. До недовіри приєднується й інші аргументи та емоції: від "це потрібно тільки тим, у кого є якість скарги", "я не маю часу на вештання по лікарнях" та "я боюсь!" до відвертого — "у мене на це просто немає грошей".

Яке рішення?

Які б не були обставини, необхідно розуміти: регулярне проходження профілактичних обстежень — це нормальна поведінка сучасної людини, яка цінує себе та своїх близьких. Боятися результатів медогляду, навіть якщо "щось знайдуть", теж не треба. Адже вилікувати хворобу на ранній стадії завжди простіше, ніж у занедбаному стані. Проходження чекапу дозволяє дізнатися, що зі здоров'ям щось не так, ще до того, як почнуться перші симптоми. Або ж, навпаки — впевнитися, що все гаразд і можна спокійно жити далі.

Про що можуть розказати універсальні лабораторні дослідження, які профілактичні огляди існують і що варто проходити жінкам різного віку, нам допомогла з'ясувати лікарка загальної практики сімейної медицини Наталія Шпілька.

Як це працює?

медичний чекап

Фото ілюстративне

Чому здоров'я – це відповідальність?

Хвороби не розвиваються несподівано — вони завжди мають свої часто невидимі прояви, які можна виявити за допомогою лабораторних досліджень. Саме для цього розроблені спеціальні програми комплексних досліджень, які допомагають всебічно оцінити загальну роботу всіх систем організму.

Кілька років тому в прайсах приватних клінік з'явилися пропозиції десятків видів готових чекапів. На список необхідних досліджень та оглядів впливають вік, стать, рекомендації сімейного лікаря, попередні хвороби або нинішні скарги пацієнта. Такі комплексні обстеження дуже зручні й займають небагато часу — пройти програму обраного чекапу можна за 1-2 дні. Коштують вони недешево, проте навіть повна відсутність грошей не повинна ставати приводом для відмови від профілактичних перевірок стану здоров'я. Кожен, хто підписав декларацію з сімейним лікарем, може безплатно пройти низку базових аналізів.

Чекап-мінімум охоплює:

  • консультацію з терапевтом,
  • клінічний аналіз крові,
  • клінічний аналіз сечі,
  • електрокардіографію,
  • флюорографію.

Такий набір дає можливість оцінити загальний стан організму, роботу його серцево-судинної, сечовидільної, дихальної систем. Якщо немає скарг і всі показники в межах норми, такого обстеження достатньо. Усі ці послуги надаються пацієнтам безплатно в рамках сімейної медицини як жінкам, так і чоловікам.

  • для жінок обов'язково додається щорічний огляд у гінеколога 

Для того, щоб отримати повнішу картину про стан свого організму, список необхідних аналізів може бути значно розширений. Серед універсальних лабораторних досліджень, які рекомендовано здавати кожному, можна назвати такі:

  1. Загальний аналіз крові + лейкоцитарна формула + швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ) — відображає загальний стан здоров'я і допомагає виявити приховані захворювання, як-от інфекційні процеси вірусного та бактеріального походження, анемії, алергічні процеси, захворювання крові тощо.
  2. Біохімія крові — це комплекс, який поєднує важливі показники глюкози (виявляє переддіабет, цукровий діабет); аспартатамінотрансферази (АСТ), аланінамінотрансферази (АЛТ), білка загального, білірубіна загального (оцінюють роботу печінки); сечовини, креатиніну, білку загального (оцінюють роботу нирок); холестерину (оцінює ризик виникнення серцево-судинних захворювань).
  3. Загальний аналіз сечі — оцінює роботу сечової системи.
  4. Глікований гемоглобін (HbA1с) — це біохімічний показник крові, що відображає середній вміст глюкози в крові за тривалий період (до трьох місяців).
  5. Тиреотропний гормон (ТТГ) — виявляє порушення в роботі щитоподібної залози.
  6. Паратгормон (ПТГ) — оцінює обмін кальцію і фосфору в організмі.
  7. Важливою є також профілактика онкологічних захворювань, яка, безсумнівно, є питанням життя чи смерті. Для жінок — це щорічний огляд гінеколога з клінічним обстеженням молочних залоз і цитологічна діагностика (ПАП-тест) на рак шийки матки і тест на вірус папіломи людини (ВПЛ).

Проте здати аналізи — це лише перший крок обстеження. Далі вам потрібно звернутись до сімейного лікаря або інтегрального спеціаліста (лікаря на стику всіх спеціальностей), який допоможе розшифрувати ваші аналізи, з яким можна обговорити ваш стиль життя, рівень стресу, харчування, сон, спадковість — і скласти програму управління ризиками. Трактувати результати лабораторних досліджень самому не варто, адже тільки лікар може їх оцінити та залежно від цієї оцінки призначити ретельніше обстеження, встановити діагноз і розробити за необхідності тактику лікування.

Любов до себе — це…

піклування про себе

Фото ілюстративне

Жінкам через особливості їхньої фізіології та гормонального фону обов'язково потрібно проходити профілактичні медичні огляди, наголошує Наталія Шпілька. Причому починати це потрібно замолоду. Щорічні профілактичні чекапи, тобто регулярний контроль основних показників здоров'я, починаючи з молодого віку, допомагають уникнути серйозних проблем у майбутньому.

Годі чекати, складаємо чекапи. Що потрібно контролювати жінці?

Вік 18 — 39 років

медичний чекап

Фото ілюстративне

У цьому віці варто регулярно перевіряти такі показники:

  • Артеріальний тиск (АТ)

Якщо верхні позначки тонометра 120-139, а нижні — 80-89, то перевірку варто робити частіше, а саме — раз на рік, тому що ці позначки вважаються такими, що на межі норми й потребують ретельнішого спостереження. Для жінок в цьому віці нормальний тиск — нижче позначки 120, наприклад, 110/68. Також потрібно епізодично перевіряти тиск, якщо в родичів є генетична схильність до високого артеріального тиску.

Підвищення тиску навіть у віці до 25 років може виникати за таких причин:

  1. генетична схильність, може проявлятися з молодого віку;
  2. внаслідок супутньої патології, коли підвищення АТ є лише симптомом, а не основним захворюванням;
  3. внаслідок реакції нервової системи, зазвичай це психоемоційне збудження;
  4. можливо недосипання, надмірне вживання кави, паління тощо.
  • Загальний аналіз крові

Загальний аналіз крові потрібно здавати раз на рік, в першу чергу це необхідно для контролю анемії. Ця порада загальна для всіх вікових груп.

  • Перевірка рівня холестерину

Якщо жінка  має нормальний рівень холестерину, то перевіряти його можна раз на 5 років. Якщо ж у самопочутті та житті сталися певні зміни, наприклад, набір ваги чи зміна раціону, то перевірити холестерин варто раніше. Якщо  жінки мають ризики коронарної хвороби серця — то перевірку холестерину варто починати вже у 20 років.

  • Перевірка на діабет

Перевіритись на діабет навіть у юному віці варто якщо:

  1. ваш тиск вище, ніж 130/80;
  2. ваш індекс маси тіла (ІМТ) вище позначки 25. Індекс маси тіла розраховується шляхом ділення маси тіла (у кілограмах) на квадрат росту (у метрах квадратних). Наприклад, визначимо індекс маси тіла для людини, яка важить 65 кг при зрості 170 см. ІМТ = 65 / 1,7×1,7 = 22,5. Це ІМТ в діапазоні норми.  
  3. Під перевіркою на діабет мається на увазі аналіз на показники глюкози натщесерце.
  • Перевірка на інфекційні захворювання

Існують рекомендації перевірятись на ВІЛ та гепатит С. Потрібно робити такі перевірки хоча б раз на рік під час відвідування сімейного лікаря. Проте, якщо у вас був незахищений секс, операція, переливання крові — то перевірку варто пройти позапланово. Також, враховуючи стиль життя, вам можуть порадити пройти перевірку на інші захворювання, які передаються статевим шляхом.

  • Перевірка на рак шкіри, наприклад, меланому

 Огляд шкіри на наявність меланоми варто проходити один раз на 6-12 місяців. Мінімум — щорічно перед літнім сезоном.

Проте лікар може порадити робити такі скринінги частіше, якщо:

  1. у родині були випадки раку шкіри;
  2. у вас світла шкіра та волосся й ви маєте ластовиння, швидко згораєте на сонці;
  3. на тілі багато родимок (понад 50 елементів);
  4. ви багато часу проводите на сонці, користуєтесь солярієм;
  5. ви травмували родимку.

Важливо: сама по собі травма родимки не призводить до раку шкіри.

  • Гінекологічні огляди

Під час гінекологічного огляду важливо провести тест на рак шийки матки (пап-тест).

Цей тест досліджує клітини, які вистилають канал шийки матки й виявляє, чи немає серед цих клітин — ракових. Крім того можна виявити:

  1. інфекційні захворювання, які передаються статевим шляхом;
  2. опущення стінок піхви, це можливо і в юному віці, якщо молода жінка професійно займається спортом чи вже народжувала;
  3. онкопатології вагіни та вульви.

Якщо вам вже є 30 років, то варто продовжувати проводити пап-тест  кожні три роки або можете пройти тест на наявність вірусу папіломи людини (ВПЛ), деякі штами якого також можуть спричиняти рак шийки матки. Якщо тест на ВПЛ негативний, ви можете повторити його через 5 років. У разі високих ризиків варто робити обидва тести. 

  • Мамологічні огляди

Здебільшого мамографію проводять жінкам починаючи з 40 років. Іноді, приблизно у 5% випадків рак молочної залози трапляється у віці до 40 років. Молодим жінкам до мамолога варто звертатись за появи будь-яких скарг (ущільнення, виділення із сосків, асиметрія грудних залоз та будь-які інші нові зміни, яких раніше не було).

Окрему групу становлять жінки молодого віку з високим ризиком розвитку раку молочної залози. Це в першу чергу носії спадкових мутацій (BRCA1/2, ATM, PALB2, CHEK2, TP53 та ін), жінки з обтяженим сімейним анамнезом, які не проходили генетичне тестування, пацієнти, які мали променеву терапію на грудну клітку (наприклад, з приводу лімфоми). У цих випадках необхідно щороку з 30 до 35 років проходити огляд мамолога, МРТ та УЗД грудних залоз, а з 35 — ще й мамографію.

  • Стоматологічні огляди

До дантиста варто навідуватись 1-2 рази на рік для оглядів та професійної чистки зубів.

На огляді стоматолог може повідомити, чи треба проводити огляди частіше.

  • Офтальмологічні огляди

Якщо ви вже маєте проблеми із зором, профілактично звертатись до офтальмолога варто кожні 2 роки або частіше, якщо лікар вважає це за потрібне. Якщо ви маєте діабет, то звертатись до офтальмолога варто хоча б раз на рік.

  • Гастроентерологічні огляди

Загалом специфічних міжнародних рекомендацій щодо гастроентерологічних скринінгів немає. Проте  бажано щорічно проходити УЗД органів черевної порожнини, біохімічний аналіз крові та печінкові проби. Загалом ці рекомендації стосуються всіх вікових груп, але можуть бути індивідуальні відмінності.

  • Перевірка щитоподібної залози

Відповідно до міжнародних рекомендацій перевіряти тиреотропний гормон (ТТГ), який може вказати на розлади щитоподібної залози, варто лише вагітним. Але українці, з нашою історією Чорнобиля, можуть отримати від ендокринологів трохи відмінні рекомендації:

"В Україні, враховуючи історію, раніше рекомендували щороку проходити УЗД щитоподібної залози тим, хто народився у 1970-1986 роках. Наразі ризики по йод-індукованому раку щитоподібної залози (раку, що спричинює радіоактивний йод) значно знизились. Ендокринологи радять: починаючи з 20-річного віку, хоча б раз на декілька років, перевіряти рівень кальцію в крові для того, щоб вчасно визначити такий розлад як гіперпаратиреоз (захворювання, що виникає внаслідок підвищення секреції паратгормону паращитовидними залозами. Паратгормон посилює виділення фосфору з сечею, що призводить й до втрати кальцію)", — пояснює Наталія Шпілька.

Вік 40 – 64 роки

медичний чекап

Фото ілюстративне

У цьому віці актуальні всі огляди, які були описані для 18-39 років, деякі з них варто робити частіше, також підключаються додаткові нюанси:

  • Мамологічні огляди

Жінки віком 40-49 років мають проходити мамографію раз на 1-2 роки. 

Якщо в родині є випадки раку грудей, лікар може порадити проходити мамографію щорічно, починаючи з віку 40 років або навіть раніше.

  • Гінекологічні огляди

Пап-тест та тест на вірус папіломи людини рекомендують проходити кожні 5 років, включно до 65 років.

Вік 65+

медичний чекап

Фото ілюстративне

  • Мамологічний огляд

Починаючи з 50 років і до 75 років жінки мають проходити мамографію раз на 1-2 роки.

Якщо жінка з групи ризику — наприклад, має матір або сестру, яким діагностували рак грудей, то проходити мамографію варто щороку.

  • Гінекологічний огляд

Якщо вам 65-70 років і за останні 10 років ви мали 3 негативних пап-тести, то ви можете припинити робити такий тест.

Якщо ж ви проходили лікування від передракового стану шийки матки (дисплазія шийки матки) пап-тест варто продовжувати проходити протягом 20 років після лікування.

Й обов'язково проходити всі інші обстеження, про які згадувалось вище.

Ще більше корисних рішень!

здоровий спосіб життя

Фото ілюстративне

Як зберегти власне здоров'я?

На думку Наталії Шпільки потрібно:

  1. Періодично влаштовувати собі "місяць здоров'я". Це означає додати до своїх звичок контроль тиску та прийняття вітамінів. Не відкладати у випадку поганого самопочуття візит до лікаря для повного обстеження.
  2. Раз на півроку-рік відвідувати стоматолога, гінеколога (обов'язково робити ПАП-тест і кольпоскопію) і терапевта, який призначить усі необхідні аналізи, які також є важливим показником здоров'я. Якщо маєте проблеми з вагою, сном — обов'язкова консультація ендокринолога. 
  3. Раз на рік робити УЗД молочних залоз, якщо вам до 40 років, а після — мамографію. 
  4. Раз на три роки, до 40 років, потрібно перевіряти серце — у разі, якщо немає скарг. Це краще робити через кардіограму чи УЗД серця. Також бажано виміряти тиск, бо контроль за ним допоможе відстежувати здоров'я серця і судин. 
  5. Так само важливо хоча б раз на місяць перевіряти свою вагу, бо цей показник напряму пов'язаний зі здоров'ям. Йдеться не про привабливі форми чи "тіло мрії", а про реальні показники. Не потрібно зважуватися щодня, впадати в паніку від різниці у кілограм і думати лише про зайву вагу. Якщо проблема дійсно масштабна — йдіть до ендокринолога. 
  6. Так само раз на два роки варто перевіряти зір, навіть якщо немає нарікань. Це важливо!
  7. У дерматолога варто перевіряти стан родимок і відстежувати їхній ріст.

Проходження повноцінних чекапів та аналізів може бути недешевим задоволенням, проте здоров'я дорожче за гроші. Крім того, є чимало клінік, у яких бувають «дні знижок». А деякі  аналізи, дослідження УЗД і прийоми у вузьких спеціалістів у державних поліклініках безоплатні. Спершу обов'язково слід прийти з візитом до свого сімейного лікаря, з яким укладена декларація, і запитати, які аналізи, дослідження  можна здати безплатно.

Жодного самолікування!

Ви у себе один/одна, тому самолікування — це зовсім не вибір. Лікарі наголошують: самолікування не тільки призводить до погіршення стану здоров'я, а у деяких випадках і вбиває. Краще за все звернутися до спеціаліста і отримати кваліфіковану допомогу. Те ж саме стосується і болю — ніколи не терпіть, заїдаючи його знеболювальними пігулками. Якщо вам дійсно погано — потрібно йти до лікаря, викликати швидку, проте не терпіти.

Покращити власне самопочуття комусь допоміг якийсь певний БАД чи вітаміни? Не поспішайте повторювати за знайомими. Дослухайтеся до правила лікарів — нестача вітамінів не така небезпечна, як їхній надлишок. Навіть "загальнозміцнюючі" препарати у деяких випадках протипоказані. Хочете приймати вітаміни та мінерали — навідайтеся спочатку до сімейного лікаря або ендокринолога за консультацією.

Слідкуйте за харчуванням і пийте багато води

Від їжі теж залежить чимало: ваш зовнішній вигляд, настрій та самопочуття. Потрібно розуміти, найкраще рішення — збалансоване харчування. У здоровому раціоні мають бути білки, жири та вуглеводи.

Так само слідкуйте за водним балансом — пийте, скільки хочеться, проте не солодких напоїв, а простої чистої води.

Відмовтеся від поганих звичок: алкоголю, куріння.

Сон та фізична активність

Сон має бути безперервним і тривати не менше 7-8 годин. Краще за все засинати до 23:00. Якщо маєте проблеми зі сном — зверніться до лікаря.

Ну і звісно ж, не забувайте про фізичну активність. Будь-які помірні спортивні навантаження у найкращий спосіб впливають на всі системи організму, сприяють покращенню настрою та налаштовують нас на позитив. Навіть якщо не маєте змоги займатися спортом, просто йдіть гуляти. Обирайте найвіддаленіший магазин, повертайтеся з роботи пішки або заплануйте зустріч на іншому кінці міста. Рух — це найкращий еліксир для здоров'я.

296

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: