fbpx
Сегодня
Полезности 16:56 04 Сен 2023

Инсульт помолодел: как распознать риски и что делать в случае удара

“Рубрика” спросила у врача-неврологини о том, что делать, чтобы защитить от инсульта себя и родных, и какую роль в “помолодении” инсульта в Украине играет война. (укр.)

У чому проблема?

За статистикою ВООЗ, інсульт посідає друге місце у списку причин смерті в усьому світі й вражає близько 6 000 000 людей щорічно. В Україні, за офіційними даними, щорічно стається 130 тисяч інсультів, а смертність від інсульту вища, ніж у більшості європейських країн. Заведено вважати, що інсульт — це хвороба літніх людей, проте МОЗ інформує: третина тих, хто захворів, — працездатного віку (тобто до 65 років).

За словами лікарів, інсульт через війну "помолодшав" ще більше. Надмірні стреси воєнного часу безслідно не проходять. Нещодавно до львівської лікарні св. Пантелеймона з різницею у два дні доставлено двох військовослужбовців з ішемічними інсультами. Одному пацієнтові — 37 років, другому — 47. У соцмережах люди розповідають про випадки інсультів, які сталися в їхніх родинах — до лікарень потрапляють навіть підлітки.

Яке рішення?

Коли справа стосується піклування про здоров'я, найдієвіша зброя — це знання. Обізнаність щодо ризиків настання інсульту допоможе, як мінімум, вчасно звернутися по допомогу та мінімізувати складні наслідки, а в ідеалі — взагалі не допустити тяжкого захворювання. 

Чому може статися інсульт у молодих, як його можна розпізнати, чи можна запобігти цій раптовій хворобі та що робити, якщо інсульт уже стався, "Рубриці" розповіла рефлексотерапевтка, лікарка-неврологиня вищої категорії Галина Циц.

Як це працює?

Що потрібно знати про інсульт кожному з нас

Інсульт у молодих

Класифікація інсультів мозку

Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, в основі якого лежить "блокування" повноцінної життєдіяльності клітин головного мозку через порушення газообміну та адекватного кровопостачання.

Інсульти діляться на два типи: ішемічний і геморагічний. Якщо говорити коротко, то ішемічний інсульт — це тромб в одній з артерій головного мозку, що утруднює постачання певній ділянці мозку кисню. Геморагічний інсульт — це розрив однієї з судин головного мозку з крововиливом у головний мозок.

За світовою статистикою більш поширені ішемічні інсульти, які поділяються на підтипи: інфаркт мозку — якщо від закупорки страждає велика артерія, тромботичний, кардіоемболічний, атеросклеротичний інсульт та лакунарний — коли страждають маленькі артерії. Геморагічний інсульт трапляється значно рідше — приблизно у 13% усіх випадків інсульту. Цей тип може бути спричинений гіпертонічною хворобою (високий тиск), вродженими вадами судин (артеріовенозні мальформації), вродженими або набутими аневризмами. Обидва види захворювання призводять до ушкодження та загибелі клітин мозку.

Чим швидше буде розпізнано інсульт, тим швидше можна буде розпочати лікування, а отже, знизити ризик тяжкого ушкодження мозку, що може спричинити смерть або інвалідність.

Ознаки інсульту

  • Раптова асиметрія (перекошеність) обличчя
  • раптова слабкість м'язів або параліч однієї руки чи ноги; 
  • оніміння руки, ноги або обличчя з одного боку;
  • розлади мовлення та координації рухів; проблеми з розумінням мови;
  • раптова втрата рівноваги, запаморочення та блювання;
  • різка втрата зору або двоїння;
  • раптова поява нетипового або сильного головного болю.

"Особливо варто приділяти увагу нестандартним проявам, —  акцентує Галина Циц. — Часто пацієнти відмічають незвичний характер головного болю, затерпає або не слухається язик, змінюється свідомість — відчувається наче сп'яніння, порушується координація, спостерігається нечіткість зору, або раптове погіршення зору на одне око".

Аби вчасно розпізнати інсульт, кожна людина змалечку повинна засвоїти просте правило "FAST", що у перекладі з англійської означає "швидко".

  • Обличчя (Face) — обличчя, що німіє, опускається або сповзає з одного боку. Людина не може симетрично показати зуби або посміхнутися.
  • Руки (Arms) — в одній руці з'являється раптова слабкість, або вона зовсім перестає рухатися. Попросіть людину підняти обидві руки. Чи опускається одна рука вниз?
  • Мовлення (Speach) — порушення мови, зміна тембру голосу. Людина не може чітко вимовити фразу.
  • І надважливим є Час (Time) — якщо присутні згадані симптоми, необхідно терміново викликати швидку допомогу. Тут важлива кожна хвилина. До прикладу, якщо хворий з ішемічним інсультом опиниться у лікарні в перші 4 години, йому можна ввести препарат, який майже у 60% пацієнтів ефективно розчиняє тромб, і цього достатньо, аби уникнути тяжких наслідків.

Перша допомога у випадку інсульту

Інсульт у молодих

Якщо є тонометр, виміряйте хворому тиск

В очікуванні швидкої:

  1. Якщо хворий знаходиться у приміщенні, забезпечте йому доступ повітря. Відпустіть пояс, послабте комір, зніміть тісний одяг — це дозволить полегшити дихання і кровообіг. Зафіксуйте час, коли стався удар.
  2. Розмістіть постраждалого з дещо піднятим положенням голови, але не більше, ніж на 30 градусів. При цьому він повинен лежати на боці, оскільки можлива блювота, і саме така поза дозволить постраждалому не захлинутися.
  3. Якщо є тонометр, виміряйте хворому тиск. Якщо він підвищений, дайте ліки, які були прописані хворому з метою нормалізації тиску. Однак це треба робити тільки в разі 100-відсоткової впевненості, що це саме те, що виписав лікар. При цьому не слід давати ніякої їжі й пиття.
  4. По приїзду лікарів у всіх подробицях розкажіть про ознаки інсульту, які ви спостерігали, та про час, коли стався удар. Усе це важливі відомості для лікарів.
  5. Усі інші заходи проведуть професіонали — неврологи й реаніматологи.

Хто в зоні ризику?

У зону ризику потрапляють люди з:

  • гіпертонічною хворобою;
  • порушеннями ритму серця;
  • цукровим діабетом;
  • надмірною вагою;
  • гіперхолестеринемією (підвищеним холестерином);
  • вродженими вадами судин головного мозку;
  • шкідливими звичками, такими як паління, зловживання алкоголем.

Також у зоні ризику — молоді люди з обтяженим сімейним анамнезом (спадковістю), тобто ті, чиї батьки мали інсульти, гіпертонічну хворобу, цукровий діабет, захворювання крові, васкуліти, ті ж самі вищезгадані вроджені вади судин, хвороби обміну речовин, хворобу Фабрі.

Стрес через війну, яку розв'язала росія в Україні, погіршує якість життя та, відповідно, загострює перебіг захворювань, які є потужними факторами ризику по інсульту. Крім того, зростає емоційне навантаження, збільшується коливання артеріального тиску — і це теж призводить до збільшення ризику виникнення інсульту.

Чи може бути інсульт у дитини — на що варто звертати увагу батькам?

"У дітей інсульти найчастіше відбуваються внаслідок вроджених вад судин (ми про них згадували вище), захворювання крові, васкулітів, — говорить Галина Циц. — Таких діток необхідно спостерігати у профільних лікарів (в залежності від основного захворювання) та дотримуватись всіх рекомендацій щодо лікування основного захворювання".

Лікарка-неврологиня відзначає: якщо у когось з батьків або у членів родини були вроджені вади судин головного мозку — варто бути на сторожі. Наразі існують сучасні неінвазивні методи обстеження судин головного мозку — для прикладу, магнітно-резонансна ангіографія, яка дозволяє вчасно виявити зміни у судинах.

Державна підтримка

Інсульт у молодих

Інсульт "помолодшав". Фото ілюстративне

Кожен українець має право на безплатне лікування гострого інсульту в закладах охорони здоров'я, що уклали договір з Національною службою здоров'я України (НСЗУ). Наразі в Україні є 238 таких лікарень.

У пакет безоплатної допомоги входить: 

  • Первинний огляд.
  • Термінова комп'ютерна томографія або магнітно-резонансна томографія.
  • Лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі тощо.
  • Інструментальні дослідження: крім КТ та МРТ, також електрокардіографія, УЗД та інші.
  • Тромболітична терапія включно з необхідними ліками.
  • Ендоваскулярне лікування (це малоінвазивна хірургія судин).
  • Нейрохірургічна допомога.
  • Своєчасне знеболення всіх етапів діагностики та лікування.
  • Забезпечення ліками з Нацпереліку.
  • Консультації логопеда, терапевта мови, психолога, психотерапевта.
  • Вторинна профілактика інсульту.
  • Харчування в стаціонарі.
  • Медична реабілітація.

Пацієнту з підозрою на інсульт не потрібне направлення лікаря, щоб отримати медичну допомогу безоплатно. Адже це невідкладний стан і людину в медичний заклад часто привозить швидка допомога. Медики мають надати допомогу безоплатно, незалежно від наявності направлення чи укладеної декларації з лікарем.

Українці, які через бойові дії змушені були переїхати в інші регіони країни, можуть отримати необхідну їм медичну допомогу в медичних закладах за місцем фактичного перебування, місце реєстрації пацієнта не має значення.

Профілактика інсультів

Інсульт у молодих

Запобігти інсульту допоможуть контроль холестерину та тиску, фізична активність та здоровий спосіб життя

Лікарі наполегливо радять українцям контролювати артеріальний тиск та рівень холестерину, бути фізично активними та вести здоровий спосіб життя, як би банально це не звучало.

Ймовірність гіпертонії та серцево-судинних хвороб треба ретельно контролювати жінкам після 50 років і чоловікам після 40. Вчасно відвідуйте сімейного лікаря. Він виміряє тиск, індекс маси тіла, окружність талії й направить здати аналіз на холестерин, оцінить загальний серцево-судинний стан та за необхідністю направить до кардіолога. Такий огляд треба проходити кожні 2 роки, а якщо є фактори ризику (високий тиск, куріння, надлишкова вага, цукровий діабет, "сердечники" в родині, зловживання алкоголем), то щороку.

Намагайтеся уникати зайвого стресу. Стресові ситуації негативно відбиваються на всьому організмі. Під час стресу в кров викидається велика кількість адреналіну, що підвищує артеріальний тиск. Наслідком стає навантаження на судини головного мозку.

Більше відпочивайте. Дотримуйтесь режиму сну та відпочинку.

"Деякими факторами ризику інсульту ми керувати не можемо (вік, стать, спадковість), — говорить лікарка-неврологиня Галина Циц. — Але є фактори, які піддаються контролю. Ми можемо, за можливості, контролювати вагу, вести активний спосіб життя, не палити, вчасно приймати ліки від тиску, контролювати цукор крові".

До цього переліку варто додати — також до снаги кожному скоротити час читання новин, не брати участь в інтернетних "холіварах", а в реальному житті — звести до мінімуму спілкування з деструктивними людьми.

Ще більше корисних рішень!

Майже півтора року стрес — постійний супутник кожного українця та українки. Щоденні обстріли цивільного населення армією рф, шокуючі новини, постійні тривоги та недосипи, зміна звичного способу життя — усе це руйнує наше ментальне здоров'я, і впливає на загальний стан нашого організму.

Психологи нагадують основні рекомендації, які допоможуть відновлюватися у сильних стресових умовах:

  • Введіть у свій режим легку руханку чи активне силове тренування.
  • Придумайте собі заняття, що відволікатиме вас. 
  • Навчіться медитувати.
  • Будьте в контакті із близькими людьми
  • Зателефонуйте рідним, які зараз не з вами, якщо є така можливість
  • Якщо справитися самотужки не вдається — зверніться до психолога.
4960

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: