fbpx
Сегодня
Полезности 11:58 10 Июн 2021

Сезон вкусного решения. 20 интересных фактов о мороженом и как сделать дома полезный десерт

В День мороженого делимся интересностями со всего мира и 5 несложными рецептами для приготовления домашнего мороженого на любой вкус (укр.)

English version here

Яким би не було це літо, посушливим чи дощовим, спекотним чи таким, що не обійтися без "літнього пуховичка", багатим на плани та подорожі чи карантинним з маршрутами дім-робота-супермаркет, безумовно, перш за все, воно є сезоном морозива. 

Морозиво — смак дитинства, його люблять усі. Хіба ж це не диво: достатньо всього-навсього розкрити яскраву упаковку, скуштувати ароматну прохолоду, і вмить повертаєшся туди, де і дерева були вищими, і проблеми меншими, і час не так швидко линув. Туди, де від ранку до вечора — ціла вічність, кожна мить якої сповнена дивами, а перед сном, солодким-пресолодким, наче додаткова, призова, порція морозива — мамині обійми і казки. 

Морозиво — це не тільки ностальгія і смакота, а ще й багато дивовижних фактів і історій.  

Зібрали для вас 20 найцікавіших, а на додачу — 5 рецептів домашнього морозива, приготувати яке під силу кожному.

морозиво

1. В літні місяці в усьому світі кожні 3 секунди продається одна порція морозива. Згідно зі статистикою, найбільші ласуни живуть у Сполучених Штатах Америки — середньостатистичний американець з'їдає 24 літра морозива за рік, а 9 з 10 жителів США завжди мають у своєму холодильнику морозиво для всієї родини. Українцям до цього рекорду ще їсти і їсти — наш рівень споживання вдесятеро менший. Загалом щорічно у світі купують близько 15 мільярдів літрів цих холодних ласощів. Такою кількістю морозива можна б було наповнити 5000 олімпійських басейнів.

морозиво цікаві факти та рецепти

2. До речі, морозиво з'явилося на світ на 2000 років раніше за олімпіаду. Ще в 3000 році до нашої ери в Китаї пригощалися десертом зі снігу та льоду, змішаних з зернятками граната та шматочками апельсинів і лимонів. Рецепти і способи зберігання цих ласощів були розкриті в XI столітті до нашої ери в одному з китайських манускриптів.

3. До Європи фруктове морозиво або, як правильно говорити — щербет, потрапило завдяки Марко Поло, саме він привіз його рецепт з Китаю. Хоча ще раніше при дворі римського імператора схожі прохолодні десерти теж подавали до столу. Є легенда, що вздовж Аппієвої дороги вишикувалися бігуни, вони передавали один одному посудини зі снігом, здобутим з гірських вершин, щоб швидко доставити його до імператорської кухні. Там сніг перетворювали на смачні ласощі, додаючи фруктовий сік і подрібнені фрукти. Небайдужим до морозива був і Наполеон, імператор Франції. Навіть у засланні на острові Святої Єлени він без морозива до трапези не приступав. Найімовірніше, ці ласощі рятували його від депресії і підсолоджували гіркоту поразки.

морозиво цікаві факти та рецепти

4. З часом морозиво з фруктів, яке так любили імператори всіх часів і народів, поступилося популярністю іншим сортам. Зараз найпопулярнішим у світі є ванільне морозиво — його придумав французький кулінар Тірсен у 1649 році, друге місце займає шоколадне, третє — фруктове. Але незалежно від сорту найщасливіший день у всього морозива один, і це — неділя. Саме по неділях його продажі помітно зростають; такий сплеск популярності пояснюється тим, що недільний день пов'язаний у більшості людей з відпочинком і відчуттям щастя, яке гарантоване після улюбленого десерту.

5. У сучасного фруктового морозива є родич-конкурент — фруктовий лід. Цей вид морозива був відкритий зовсім випадково 11-річним американцем Френком Епперсоном. Одного вечора 1905 року хлопець забув склянку з лимонадом на ганку свого будинку. Вночі вдарив мороз, і напій замерз разом з паличкою для перемішування. Вранці Френк вирішив спробувати на смак замерзлий напій і залишився в повному захваті. Через 20 років він запатентував свій рецепт і почав виробництво фруктового льоду.

морозиво цікаві факти та рецепти

6. Вафельний ріжок для класичного морозива з'явився вперше 115 років тому на ярмарку в Сент-Луїсі. У продавця раптово закінчилися тарілочки, і йому просто довелося викрутитися з ситуації за рахунок використання підручних засобів. Посудом для морозива стали вафлі, які продавалися неподалік.

7. У Японії кухар випадково винайшов морозиво, яке не розтікається за температури 28 градусів. Він хотів придумати новий вид кондитерських виробів з "негарної" полуниці, яка виросла невдалої форми і не підходила для продажу. В ході експериментів японець виявив, що при додаванні екстракту полуниці в крем, продукт починає застигати. Полуничний екстракт заважає жиру і рідині швидко випаровуватися і тому десерт зберігає форму навіть під впливом високих температур. Це відкриття стало у пригоді для приготування морозива, яке отримало назву Kanazawa Ice.

морозиво цікаві факти та рецепти

8. Серед винахідників морозива є не тільки професійні кулінари, кмітливі підприємці і допитливі школярі, а й навіть політики. Колишня прем'єр міністерка Великобританії Маргарет Тетчер до початку політичної кар'єри займалася хімією і брала участь в розробці рецептури м'якого морозива.

9. Морозиво не тільки народжується, а й може бути похованим. Цвинтар морозива розташований в місті Вермонт (Нова Англія). Компанія Ben & Jerry відправляє туди ті види ласощів, які виявилися невдалими або не користувалися попитом. На кожному надгробку написана епітафія, список інгредієнтів "померлого" сорту морозива і пік популярності смаку. 

морозиво цікаві факти та рецепти

10. Радянський пломбір, за яким деякі так люблять сумувати, зовсім не "радянський", його батьківщина теж в Америці. У 1936 році Сталін направив народного комісара харчової промисловості Мікояна у відрядження, та не будь-куди, а прямо у лігво ідеологічних ворогів — у США. У Нью-Йорку радянська делегація випробувала і відібрала 8 сортів морозива для СРСР. Пломбір вершковий і молочний, крем-брюле, ескімо, ванільне і фруктове морозива були рекомендовані до виробництва. Перші зразки схвалених партією ласощів з'явилися в 1937 році, а через рік в столиці СРСР побудували перший завод з виготовлення морозива за американською рецептурою і на американському устаткуванні, яке теж закупили в США.

морозиво цікаві факти та рецепти

11. Найбільша офіційно зареєстрована кількість видів морозива – 860 сортів. Такий вражаючий вибір має кафе-морозиво Coromoto у Венесуелі. У меню: морозиво з креветками і кальмаром, з пивом, помідорам, тунцем, рожевими пелюстками, горілкою й ананасами, сардинами та бренді, часником і спагетті, картоплею і каперсами. Тут точно можна розгубитися: і від асортименту, і від того, що вже зовсім не зрозуміло, чи за десертом ти прийшов, чи вже одразу пообідати.

12. Картопляне морозиво не така вже й дивина для фотографів, які працюють в рекламі. Морозиво надзвичайно примхливе і миттєво тане під світлом софітів. Саме тому його завжди замінюють на масу, схожу за фактурою. У кожного фотографа є свій секрет, але ось що найчастіше використовують замість морозива: гелеву або силіконову масу, картопляне пюре з барвниками, борошно або цукрову пудру з кукурудзяним сиропом або кремом. Красиві ріжки для зйомок теж складно знайти, тому часто фотографи "доліплюють" їх самостійно або використовують муляж. А щоб з готового десерту красиво стікав джем, під нього підкладають тонкий шар поліетилену.

морозиво цікаві факти та рецепти

13. Для оцінки нових сортів морозива професіонали користуються золотими ложками. Золото не має смаку і запаху, тому професійні дегустатори використовують ложки з цього дорогоцінного металу. Істинному смаку морозива ніщо не повинно заважати! 

14. А ще в світі є ресторан, де можна золоту ложку отримати до морозива у подарунок. Правда, і морозиво, яке ви будете куштувати, не просте. Ексклюзивний вид морозива з меню відомого в Нью-Йорку ресторану Serendipity коштує 1000 доларів за порцію. Це так зване "золоте" морозиво. Його покривають тоненьким шаром їстівної золотої фольги і подають з трюфелями, екзотичними фруктами і марципанами. 

морозиво цікаві факти та рецепти

15. Смажене морозиво — найпопулярніший десерт у Мексиці. З морозива формують кульки і гарненько заморожують, потім вони послідовно обвалюються в борошні, яйцях і паніровці, знову заморожуються, і перед самою подачею на стіл швидко обсмажуються у фритюрі. А ще у Мексиці, де всю їжу їдять гострою, морозиво теж посипають пекучим перцем.

16. Одним із законодавців моди на чорне морозиво стало нью-йоркське кафе Morgenstern's. Потрібний колір тут отримують за допомогою кокосового попелу, який отримують випалюванням і обробкою залишків кокосової шкаралупи. За смак морозива відповідають кокосова крихта, масло і молоко. Для посилення чорного ефекту крім звичайних вафельних ріжків пропонують і чорні.

чорне морозиво

17. Без рекордів у світі морозива теж не обійшлося. У 2011 році в Канаді було створено "крижане диво", яке увійшло до книги рекордів Гіннеса. Шалено величезний торт-морозиво важив більше 10 тонн! Співробітники з компанії "Дейра Куїн" працювали над ним протягом 14 годин. В якості основних інгредієнтів було використано 150 кг шоколадного печива, 9 тонн морозива і 90 кг здобних булочок. Торт розмістили на одній з площ міста. Всі, хто там знаходився, могли безкоштовно поласувати цим диво-десертом.

морозиво цікаві факти та рецепти

Житель Італії Дімітрі Пансьєра теж потрапив до Книги рекордів. Він зібрав найбільший в світі ріжок з морозивом — зі 125 кульок. Таким чином він не просто став рекордсменом, але і побив свій власний рекорд, адже минулого разу на ріжку вмістилися "лише" 109 кульок.

морозиво цікаві факти та рецепти

18. У Сполучених Штатах Америки застуда лікується не тільки медом і малиною, а й "грілками" з льодом, холодним душем, і спеціальним морозивом. У складі такого десерту є лимонний сік, імбир і мед. Також був випущений варіант лікувального морозива з бурбоном і кайєнським перцем.

19. За статистикою, кожні 5 осіб зі 100 пригощають морозивом своїх домашніх улюбленців. Однак фахівці на питання, чи можна собаці морозиво, дають однозначну негативну відповідь. Саме тому в Португалії створили спеціальне морозиво для собак. У такому морозиві відсутній цукор, але є безліч вітамінів, що надають блиску шерсті тварин.

морозиво собаки

20. Сучасне морозиво, яке ми купуємо в магазині, може на 50 відсотків складатися з повітря. До його складу також входять вода, цукор, молоко, жири та різноманітні фарбники, стабілізатори та емульгатори. А також смакові та ароматичні добавки. Дуже часто молока в складі морозива всього 5 відсотків від загального складу.

морозиво

Якось не дуже приємно купувати повітря, еге ж? То чому б не спробувати приготувати морозиво самим? Ця п'ятірка простих рецептів морозива під силу навіть не дуже досвідченим кулінарам. 

Морозиво "Крем-брюле"

морозиво цікаві факти та рецепти

Інгредієнти:

  • Вершки 33-35% — 500 мл
  • Варене згущене молоко — 300 г
  • Молоко — 200 мл
  • Бейліз (за бажанням) — 100 мл

Приготування:

  • Змішати міксером звичайне молоко і варене згущене до однорідного стану.
  • Збити вершки до м'яких піків, додати Бейлиз і перемішати.
  • Додати у вершки молоко зі згущеним молоком, добре перемішати. Розлити у формочки і відправити в морозильник на 7-8 годин.

Шоколадне морозиво 

морозиво цікаві факти та рецепти

Інгредієнти:

  • Вершки (від 33%) — 300 мл
  • Молоко — 125 мл
  • Шоколад (чорний, від 70%) — 100 г
  • Цукор — 3 ст.л.
  • Ванільний екстракт — 1 ч.л.

Приготування:

  • З'єднати молоко і цукор. Довести до кипіння, помішуючи.
  • Трохи охолодити і ввести в молоко поламаний шоколад. Розчинити шоколад у молоці, помішуючи ложкою.
  • У великій мисці за допомогою міксеру (з насадкою-віночком), збийте вершки до утворення жорстких піків.
  • Додайте екстракт ванілі, далі збивайте на низькій швидкості, додаючи потроху не гаряче молоко з шоколадом. 
  • Перелити масу в контейнер, придатний для заморожування. Накрити кришкою і залишити у морозильній камері на 3-6 годин поки морозиво не застигне.
  • Під час заморозки перемішати морозиво 2 рази за допомогою виделки чи вінчика, щоб розбити кристали.

Корисне морозиво з ягодами

морозиво цікаві факти та рецепти

Інгредієнти:

  • Грецький йогурт — 1 і 1/2 склянки
  • Кленовий сироп або мед — 2 ст.л.
  • Ванільний екстракт — 1 ч.л.
  • Свіжа полуниця або малина — 1/3-1/2 склянки
  • Свіжа чорниця — 1/3-1/2 склянки
  • Кокосова стружка — 2-3 ст.л.

Приготування:

  • Вистелити деко з бортиком пергаментним папером.
  • У середній мисці змішати йогурт, кленовий сироп і ваніль до однорідної маси.
  • Рівномірно розподілити йогуртову суміш на підготовлений лист прямокутної форми. Зверху розсипати ягоди. Посипати кокосовою стружкою.
  • Помістити в морозильну камеру приблизно на 3 години або поки йогурт не стане твердим. Розрізати або розділити на 16-20 частин і подавати до столу. 
  • Також таке морозиво можна зробити в низеньких порційних формочках.

Апельсинове морозиво

морозиво цікаві факти та рецепти

Інгредієнти:

  • Молоко 3,2% — 500 мл
  • Апельсиновий сік — 50 мл
  • Цукор — 100 г
  • 2 жовтки
  • Апельсинова цедра.

 Приготування:

  • Жовтки та цукор збити в пишну світлу піну.
  • Додати сік половинки апельсина й акуратно перемішати ложкою.
  • Вилити молоко в каструлю. На дрібній терці натерти апельсинову цедру. Знімати тільки верхній кольоровий шар шкірки. Цедру додати в молоко і довести його на вогні до теплого стану. 
  • Тонкою цівкою влити в молоко збиті жовтки, постійно розмішуючи вінчиком. Нагрівати до того моменту, поки маса не почне густіти. До кипіння не доводити, інакше жовтки можуть згорнутися.
  • Прибрати з плити й залишити охолонути. Коли маса повністю охолоне, перелити у форму і поставити в морозилку на 7-8 годин. 
  • Щоб домашнє апельсинове морозиво без вершків за структурою вийшло однорідним і більш повітряним, перші 3 години його треба регулярно діставати і збивати блендером або перемішувати лопаткою.

Морозиво з 1 інгредієнта

день морозива

Інгредієнти:

  • Дуже стиглі банани — 6 шт

Для цього морозива треба вибирати найбільш стиглі банани, можна з чорною шкіркою. Вони солодші, ніж недозрілі, тож у готовому десерті можна зовсім обійтися без підсолоджувачів. 

Приготування:

  • Банани очистити і нарізати кільцями. Викласти шарами на обробну дошку або в форму. Якщо бананів багато, а форма невелика, можна перекласти шари бананів плівкою, щоб шматочки не примерзли один до одного.
  • Відправити нарізані банани в морозилку мінімум на 4 години, а краще на ніч.
  • Перекласти фрукти в чашу блендера і збивати на низькій швидкості. Спочатку маса буде неоднорідною і зі шматочками.
  • Після досягнення такої консистенції, увімкнути високу потужність і збивати ще 3-5 хвилин. Крихти із замороженого банана перетворяться в однорідну гладку масу, схожу на м'яке морозиво.
  • Бананове морозиво за цим рецептом можна подавати одразу, але для більш щільної структури, помістіть його в морозилку ще на 2 години.
2191

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: