fbpx
Сегодня
Спецпроект 13:05 27 Окт 2021

Топ-5 "творців змін" в армии: за кого проголосуете вы?

Пять самых интересных проектов в номинации «Армия и ветераны», отобранные «Рубрикой» и партнерами, соревнуются за первое место в конкурсе за звание лучших! (укр.)

English version here

«Творці змін» — проєкт Bendukidze Free Market Center у співпраці з Friedrich Naumann Foundation Ukraine and Belarus, Atlas Network та медіа рішень «Рубрика», запущений у червні цього року. Запущений ними в червні конкурс відібрав ініціативи, які першими увійдуть в довідник «Творці змін». Загалом їх уже 78, а тепер конкурс дійшов до фіналу — в кожній з категорій відібрані по 5 найцікавіших проєктів, а вирішувати, який із них стане переможцем, зможе кожен з вас. У цій статті ми презентуємо 5 кращих проєктів у номінації "Армія та ветерани", тож пропонуємо і вам обрати з них найкращий!

"Невидимий батальйон": зробити жінок у війні з Росією видимими

Глобальний адвокаційний проєкт "Невидимий батальйон" почався з досліджень та документувань участі українських жінок у війні проти окупаційної армії Росії.  Соціологічне дослідження, проведене командою "Невидимого батальйону" в кінці 2015 року, виявило, що застаріле законодавство дозволяло жінкам на фронті обіймати адміністративні посади — зв'язківців, кухарок, швачок тощо. Однак майже не дозволяло посідати бойові позиції. З цієї причини жінки, які пішли доброволицями, часто опинялись поза правовим захистом, не мали доступу до відповідного соціального забезпечення та не могли бути представлені до військових нагород, а їхня участь у війні була непоміченою та недооціненою. 

Але ​​завдяки результатам дослідження "Невидимого батальйону" і адвокаційної кампанії рядом наказів Міноборони було розширено список бойових посад для жінок, які вони по факту вже обіймали в АТО. А ще прийнято Закон України "Щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях". 

творці змін ветерани

Проте у "Невидимому батальйоні" вважають, що це лише перша перемога на шляху до формування української армії за професійним принципом, адже для жінок все ще залишається недоступною повноцінна служба у десантно-штурмових військах України, існує обмеження в офіцерських посадах, військовій освіті, як наслідок — у військовій кар'єрі, тож метою батальйону є рівні права жінок та чоловіків в армії. 

Повернись живим: тактична перевага для української армії

Фонд "Повернись живим" постачає та лагодить техніку, навчає військових та офіцерів та допомагає змінювати Збройні Сили. Уже сьомий рік фонд забезпечує українську армію найголовнішим — тактичною перевагою.

творці змін ветерани

Шість років тому фонд відправив на фронт перші тепловізори і продовжує робити це зараз, аналізує проблеми війська й робить масштабне дослідження причин, через які військовослужбовці звільняються з армії. З 2014 року фонду вдалось зібрати 158 мільйонів гривень. Це —  60 автомобілів, на яких пересуваються українські військові, 160 квадрокоптерів, 3 радарні комплекси встановлені на кораблях, 20 авіаційних GPS та майже півтори тисячі планшетів з ГРК "Броня". 

творці змін ветерани

"Ми були із захисниками України у найгарячіших куточках фронту. Ми з ними, коли вони приїздять на ротацію чи навчання. Ми поруч, коли вони повертаються до мирного життя. Фонд "Повернись живим" працює, щоб армія була ефективною. Наша зброя — фахівці і досвід. А ще — мільйони доброчинців, що довірили нам свої кошти і дозволили допомагати армії від їхнього імені. Тому наша найбільша сила — люди, що вірять в українське військо і готові триматися стільки, скільки буде треба", — зазначається на сайті фонду.

IT Bro Academy: курси для ветеранів

Фонд IT Bro Academy дає можливість  безкоштовно потрапити на курси з web розробки в IT BRO Академії. Засновниками компанії IT BRO є ветерани, які з 2018 року організовують онлайн-курси для АТОвців, аби допомогти їм отримати престижну професію та адаптуватися до мирного життя.

Наразі IT Bro Academy має три потоки з web розробки: з html, css та javascript, а ще — цілісний курс алгоритмів та вступ до баз даних SQL. А в майбутньому фонд планує  розширення курсів та перетворення проєкту на ком'юніті, у якому постійно виходитимуть нові матеріали та триватиме неперервний обмін досвідом.

творці змін ветерани

"Ми добре знаємо, що захисникам та захисницям України насамперед потрібні не пільги і якісь преференції, а дві важливі речі: спільнота, де тебе розуміють, та можливість бути причетним і працювати над чимось важливим. Ми щосили постараємось дати ці два компоненти, а ще купу теорії та більше практики на новому потоці IT BRO Academy з React/Redux," — пишуть у фонді. 

"PLUS 1": про вшанування пам'яті та українських військових

Комемораційний проєкт "PLUS 1" створений з метою зображення нового соціокультурного образу українців, які перебувають у складних процесах пошуку і творення власної ідентичності. У ньому через мистецтво портретної фотографії та авторські художні тексти описуються історії загиблих українських військових, спонукаючи таким чином глядача емпатувати героям проєкту. 

творці змін ветерани

Проєкт порушує складні нові для українського суспільства питання героїзації і вшанування пам'яті. Його героями стали вчорашні вчителі, журналісти, програмісти, моряки, студенти та військові, які ще вчора були цивільними, а вже сьогодні стали військовими. Проєкт складається з експозиції та мультемедійного сайту

творці змін ветерани

Основною ідеєю реалізації було дозволити розповісти історії військивих вустами їхніх близьких. Таким чином, було створено платформу для полілогу, де сім'ї, які зазнали болю втрати, отримали змогу бути почутими, претендуючи тим самим на відчуття емпатії, підтримки і визнання. Окрім основної мети пріоритетом проєкту є привернення уваги до російських воєнних злочинів в Україні для подальшого притягнення РФ до кримінальної відповідальності. Зокрема, в результаті проведеної адвокаційної та інформаційної кампаній, восени 2020 року Українським Парламентом у першому читанні було проголосовано закон №2689 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права». На 2022/23 роки планується проведення подібних інформаційних кампаній за кордоном в рамках політики публічної дипломатії МЗС. 

творці змін ветерани

"Сповідуючи ідеї гуманізму, проєкт розповідає історії великих духом людей, які в час тяжкого суспільно-політичного зламу не лишились осторонь загрози втрати української державності і захисту суспільства, створюючи тим самим новітню героїчну сторінку історії України", розказав Маріян Присяжнюк з рубрики "Ветерани" проєкту "PLUS 1".

"Veteran Start-up Education": навчання бізнесу для ветеранів

Veteran Start-up Education освітній проєкт, який проходить у вигляді навчальних модулів, кожен з яких передбачає тренінговий семінар, виконання практичних вправ та аналіз кейсів відомих компаній за допомогою гостей — успішних підприємців, представників бізнесу та фінансових структур. Він створений для того, щоб надати ветеранам війни практичні знання стосовно створення інтегрованої моделі бізнесу та сприяти соціально-психологічній адаптації учасників та учасниць АТО/ООС.

творці змін ветерани

Навчання побудовано так, щоб зробити його не тільки пізнавальним, а ще й практично-корисним. Наприклад, між модулями учасники виконують завдання та отримують консультації для правильної побудови власної бізнес-моделі і кінцевого пітчингу свого проєкту перед конкурсною комісією. Як результат по завершенні навчання кожен учасник проєкту має розроблений бізнес-план та отримує сертифікат про підвищення кваліфікації, а 6 найкращих стартапів, відібраних конкурсною комісією, подають на обласний конкурс стартапів в Департамент економічної політики Львівської ОДА. 5 з уже поданих проєктів отримали грант до 50 000 грн на закупівлю обладнання та реалізацію стартапу.

"Більшість атовців, які повертаються зі Сходу до мирного життя, не хочуть повертатись до попереднього місця праці. Вони хочуть себе реалізувати як самозайняті особистості або підприємці, однак потребують в цьому допомоги, а ще існує страх розпочинати власну справу. Саме тому, цей проєкт допоміг розвіяти всі страхи і хвилювання, надати впевненості та допомогти запустити стартап", розповіли нам у Veteran Start-up Education. Це, а також унікальність проєкту, його здатність вирішити проблему реінтеграції учасників АТО/ООС, якість наданих знань та можливість отримати грант для реалізації власної справи основні причини, на думку представників проєкту, щоб стати першими у своїй номінації конкурсу. 

🚀 Проголосувати за проєкти можна до 4 листопада за посиланням: https://www.changedrivers.com.ua/

3
2327

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: