fbpx
Сегодня
Спецпроект 13:35 25 Окт 2021

Топ-5 "творців змін" в здравоохранении: за кого проголосуете вы?

Пять самых интересных проектов в сфере здравоохранения, отобранные «Рубрикой» и партнерами, соревнуются за первое место в конкурсе за звание лучших! (укр.)

English version here

«Творці змін» — проєкт Bendukidze Free Market Center у співпраці з Friedrich Naumann Foundation Ukraine and Belarus, Atlas Network та медіа рішень «Рубрика», запущений у червні цього року. Запущений ними в червні конкурс відібрав ініціативи, які першими увійдуть в довідник «Творці змін». Загалом їх уже 78, а тепер конкурс дійшов до фіналу — в кожній з категорій відібрані по 5 найцікавіших проєктів, а вирішувати, який із них стане переможцем, зможе кожен з вас. У цій статті ми презентуємо 5 кращих проєктів у номінації "Охорона здоров'я", тож пропонуємо і вам обрати з них найкращий!

Центр для онкохворих дітей «Дача»: допомагають сім'ям бути із дітьми

Благодійний фонд "Запорука" підтримує родини онкохворих дітей і створює умови, аби під час лікування сім'я була поруч з дитиною. "Запорука" забезпечує онкохворих дітей медичними витратними матеріалами, надає психологічну та реабілітаційну підтримку їхнім сім'ям. Фонд також опікується лікарнями та підтримує медичний персонал, щоб діти мали вчасну та якісну медичну допомогу. Один із проєктів фонду — Центр "Дача".  

До того, як 10 років тому народився цей проєкт, в Україні не було місця, де сім'ї трималися б разом протягом довгоготривалого лікування своєї дитини. Часто це ставало "смертельним" для родини, і вона розпадалася. А рак — серйозний ворог, з яким треба боротися разом. В атмосфері зібраності, любові та спокою. "Дача" стала першим простором в Україні, де сім'ї живуть своїм звичайним життям, не втрачаючи та підсилюючи своїх членів. Це унікальний родинний будинок, який має терапевтичну силу. Її  відчувають не тільки всі "дачники", але й їх численні гості та друзі.

творці змін

Проєкт нового Центру "Дача"

З 2008 року фонд надає можливість проживати у Центрі "Дача" родинам, які лікують дітей у Національному інституті раку та НДСЛ "Охматдит", а зараз "Запорука" завершує будівництво нового Центру "Дача". У "Запоруці" вважають, що "Дача" — серце фонду, тому що цей проєкт уособлює його головну мету — жодна хвороба не повинна забирати у дитини родину, а ще "Дача" робить найголовніше — повертає віру в людство. 

"Перемога у цьому конкурсі дає нам потужний шанс розповісти про себе та свої проєкти великій кількості людей, аби серед них знайти «своїх» партнерів-однодумців, які загоряться разом з нами робити добро", — кажуть у БО "Запорука" та, звичайно, сподіваються на перемогу. 

«Таблеточки»: допомога онкохворим дітям

"Таблеточки" — благодійний фонд, який надає допомогу онкохворим дітям і їхнім сім'ям в Україні. Своєю місією у фонді вважають необхідність створювати умови для якісної медичної, психологічної допомоги та повноцінного життя онкохворих дітей та їхніх родин в Україні під час та після лікування. Саме тому головна мета "Таблеточок" — зробити так, щоб жодна дитина в Україні не помирала від раку. Одночасно з допомогою "тут і зараз" фонд комплексно змінює всю систему дитячої онкології: закуповує нове обладнання для онкоцентрів, розвиває освітню програму для медиків та адвокатує законодавчі зміни. "Таблеточки" стали партнером найкращих дитячих лікарень світу і членом потужних міжнародних організацій, які борються з дитячою онкологією на різних континентах.

За 10 років фонд перетворився з волонтерської ініціативи із закупівлі ліків на найбільший в Україні фонд у сфері дитячої онкології. За цей час понад 5500 дітей та їхніх сімей отримали адресну допомогу. Зараз під опікою фонду — 21 онковідділення по всій Україні. Благодійники перерахували на допомогу дітям понад 350 мільйонів гривень.

творці змін

Засновниця "Таблеточки" Ольга Кудіненко

"Разом із партнерами ми 10 років робимо благодійність доступною, — розповіли "Рубриці" у "Таблеточки". — Благодійність — у щоденних справах: можна випити кави, купити додому молоко або шоколадку, навіть полетіти у відпустку — і в такий спосіб допомогти. Можна передати на допомогу дітям кешбек банку, відправити благодійне смс, зробити внесок через Viber-бот. Благодійність для українців за ці роки стала більш системним процесом, а не імпульсивним поривом. Рак не перемогти наодинці. Щоб більше дітей одужувало, потрібна участь кожного. Без благодійників, партнерів та друзів фонду — це було б неможливо. Фонд дякує кожному, хто робить свій внесок у боротьбу з дитячим раком".

Корпорація монстрів: підтримка тих, кому потрібна допомога

Благодійний фонд "Корпорація монстрів" своїм найголовнішим напрямком роботи вважає медичну підтримку, порятунок життя та здоров'я. У фонді опікуються дітьми та підлітками, чиї батьки не в силах оплатити лікування, медикаменти або витратні матеріали для операції. Метою та місією у фонді вважають допомогу людям та вплив на систему охорони здоров'я, на соціальну сферу, якісне її покращення, а отже — ще більшій кількості людей.

творці змін

Корпорація монстрів

Лише у вересні цього року Фонд надав допомогу своїм підопічним майже на 3 мільйони гривень, а за 2021 рік — вже приблизно на 23 мільйони гривень. Цього року на баланс фонду була передана земля в Одесі на Французькому бульварі, 28. Це — історична будівля, дача Антанти, якій вже більше 100 років. До речі, екстер'єр будинку повністю відповідає назві фонду. Проте саме в цій будівлі Фонд не буде мешкати, а побудує ще одну — мобільну, яку можна розібрати та перевезти, поряд. У ньому будуть три кабінети для 10 співробітників, два складських приміщення для зберігання продуктів харчування для людей похилого віку, речі, памперси та дитяче харчування для одиноких і багатодітних мам, склад з медичними розхідниками, а також "концентраторна", тобто кімната, де розміщуватимуть мам, які приїжджають на лікування дітей. А ще душ, туалет і маленька кухня. Зараз волонтери розселяють таких підопічних у хостелах, а власна будівля дасть можливість зекономити та витратити гроші, що витрачаються для оренди, на тих, хто потребує допомоги. 

творці змін

"Місія і є метою — допомагати тим, хто залишився у важкій ситуації і кому більше немає на що розраховувати, — кажуть у "Корпорації монстрів". — Ми нескінченно раді тому, що завдяки нашій роботі і завдяки людям, які підтримують фонд, нам вдалося врятувати стільки життів і надати різну допомогу вже далеко жодної тисячі людей".

«ДонорUA»: популяризація донорського руху

"ДонорUA" — автоматизована система рекрутингу та управління донорами крові, розроблена з метою популяризації донорського руху в Україні. Проєкт створений у співпраці ГО "Всеукраїнська асоціація донорів України" та української ІТ-компанії DevRain. Команда співпрацює з конкретними центрами крові, отримуючи від них інформацію про актуальні запаси донорської крові, і закликає інші центри надавати дані для аналізу та покращення ситуації в країні.

"ДонорUA" має на меті популяризувати безоплатне донорство в Україні та інформаційні технології для вирішення соціальних проблем, а також відмовитись від родинного донорства та підтримати реформи національної служби крові і створити нову службу світового рівня. 

На вересень 2020 року проєкт вже налічував більше 35 тисяч донорів, через систему пройшло більше 4 тисяч реципієнтів та запитів на пошук донорів. А ще волонтери проєкту проводять заходи з "корпоративного донорства", коли в офісі тієї чи іншої компанії фахівці центру крові приймають кров у працівників.

Фонд Лесі Литвинової «Свої»: допомога постраждалим на сході України

Благодійна організація "Благодійний фонд "СВОЇ" це об'єднання небайдужих людей, метою яких є надання допомоги постраждалим в результаті бойових дій на сході України, соціалізація та психологічна адаптація людей, які вимушені пристосовуватися до нових умов життя, патріотичне виховання дітей та молоді.

На сьогодні громадська мережа «СВОЇ» має декілька основних напрямків діяльності. Це і центр допомоги ВПО «Фролівська, 9/11», і допомога людям, які проживають в зоні АТО, разом із тим — допомога дитячим будинкам, будинкам інвалідів, будинкам для осіб похилого віку, лікарням України, в тому числі в зоні проведення АТО. В центрі також підтримують обдарованих дітей, мають програми для дітей та молоді.

творці змін

"Ми не можемо зупинити війну, але ми можемо протягнути руку допомоги дітям та їх батькам, які постраждали від бойових дій. Ми віримо в те, що кожен має право на гідне життя, на захист та безпеку", — сказано на сайті благодійного фонду. 

🚀 Проголосувати за проєкти можна до 4 листопада за посиланням: https://www.changedrivers.com.ua/

1
1339

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: