fbpx
Сегодня
Снова выборы 09:15 11 Мар 2020

Местные выборы приближаются: 7 советов, как выбрать кандидата

Готовиться к выборам нужно не только кандидатам, но и, собственно, избирателям. Рассказываем, на что обратить внимание до того, как ставить крестик в бюллетене (укр.)

Фото Reuters

Цьогоріч на Україну очікують чергові місцеві вибори. І хоча їх проведення заплановано на 25 жовтня, суперечки довкола цього питання не вщухають ще з кінця минулого року. Майже весь 2019 пройшов під знаком боротьби за новий Виборчий кодекс. Урешті-решт, вступивши в силу 1 січня, документ знову викликав суперечки та зауваження. 

Незмінним залишається одне: обирати депутатів сільських, селищних, міських чи районних у містах та до районних рад треба свідомо і відповідально. Саме вони найбільшою мірою представлятимуть ваші інтереси та володіють найбільш повною інформацією щодо стану справ на місцях. Для того, щоб не голосувати наосліп та щоб розважливо підійти до вибору кандидата, пропонуємо вашій увазі поради від експертки у сфері боротьби з корупцією Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гюнель Бабакішієвої

1. Звертайте увагу на ідеологічну платформу кандидата.

Цей простий, базовий критерій допоможе визначитися, чи отримають ваші власні переконання певне відображення у діяльності депутата. Безумовно, слід переглянути і політичну програму партії, до якої кандидат належить. До того ж, пам'ятаємо, що цього року виборчий процес багато в чому змінюється. Наприклад, у великих містах та обласних центрах ми зможемо надавати перевагу особам, вказаним у виборчому списку. Таким чином, вибір стає більш персоніфікованим, а тому переконання та погляди кандидата набувають непересічного значення.

2. Перегляньте декларації вашого потенційного депутата.

Ознайомлюватися з ними експертка рекомендує і перед робочими зустрічами з державними службовцями. Це допомагає краще розуміти, з ким маєте справу. При цьому, звітність за один рік навряд чи дасть повну картину. Тому не полінуйтеся подивитися електронні декларації за певний період. Особливо, якщо мова йде про невеликі міста, де всі про всіх знають. Не поспішайте піддаватися впливу чуток, однак завжди перевіряйте інформацію. Депутат може бідкатися щодо власних нестатків, у той час як кількість майна, оформлена на членів його родини зростала із шаленою швидкістю за останні роки. 

гугл пошук

3. Робіть моніторинг, що ЗМІ писало про особу, за яку ви збираєтесь голосувати.

У пошуку вбиваєте прізвище та ім'я особи й дивитеся, чи не пропустили ви якийсь корупційний або інший скандал, пов'язаний із кандидатом. Не забувайте, що перед виборами боротьба стає більш жорсткою, а отже, у хід можуть іти і дезінформація, і замовлені матеріали, і сфабриковані скандали, що завдають нищівного удару репутації. Тому таку інформацію теж слід споживати відповідально. 

4. Перегляньте сторінки кандидата в соціальних мережах.

Зазвичай вони не є особистими та радше слугують майданчиками для політичної програми, однак завжди є сенс подивитися, як той чи інший політик реагує на події у країні та чи звертає увагу на важливі для вас дати. Це можуть бути роковини чи свята, пам'ятні історичні речі. Як кандидат реагує на ті чи інші події, може бути хорошим індикатором його персональних якостей. 

соціальні мережі

5. Ознайомлюйтесь зі звітністю щодо роботи депутата в раді.

Тут варто подивитися, чи був у нього конфлікт інтересів, чи підтримував він певні резонансні рішення, що розглядалися у вашому місті або мали всеукраїнських масштаб. Наприклад, індикатором може слугувати, як та чи інша особа і її політична сила голосували за закони 16 січня. Усі рішення нині ухвалюються відкритим поіменним голосуванням, розміщувати їх зобов'язані в той же день на офіційних сайтах. Якщо ж цього немає, то ви маєте право витребувати публікацію відповідної інформації, а також – отримати її, відправивши запит.

6. Підіть на засідання сесії або комісії.

Оберіть питання, що також носить резонансний характер. Наприклад, це може бути робота комісії по розподілу земельних ділянок. Таке засідання чудово допомагає зробити висновок, як узагалі працює рада та наскільки прозорими є процедури, що діють у ній. А ще, згідно з законодавством, депутати місцевих рад повинні звітувати перед виборцями на рідше, ніж один раз на рік на відкритій зустрічі. Не втрачайте нагоди поставити запитання, що хвилюють вас. Щоб кандидат, який виграє на місцевих виборах, не перетворився на невловимий фантом, слід прослідкувати, щоб рада встановила чіткі терміни звітування, завчасно попереджала про подію виборців, а сам текст доповіді відповідав вимогам законодавства. І найголовніше, уся інформація повинна перебувати у відкритому доступі. На жаль, досить часто звіт більше нагадує «твір на вільну тему». Однак професійність та серйозність підходу до цього документу також може слугувати критерієм для розуміння, чи варто довіряти обраному кандидату.

вибори

7. І не забувайте: місцеві вибори – це не лише про вирішення локальних проблем, а і про створення нової генерації політиків.

Ті, що продемонструють свої професійні якості у власних населених пунктах, зможуть ефективно діяти і на державному рівні в подальшому. Прозорість і забезпечення якісних механізмів підзвітності допомагає в боротьбі з корумпованістю, вседозволеністю та некомпетентністю. Шляхом більш свідомого та відповідального ставлення до місцевих виборів ми робимо внесок у подолання тих негативних явищ, що тривалий час гальмували розвиток суспільства та держави в цілому. 

Фото unsplash.com

Читайте також: Як заповнити електронну декларацію і не наробити помилок: інструкція перед дедлайном

5572

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: