fbpx
Сегодня
еРубрика 09:05 22 Июн 2023

7 советов, как распознать мошенников в Интернете

Покупки в Інтернеті − це можливість в один клік замовити річ і швидко її отримати. Однак, попри переваги, онлайн-шопінг має декілька мінусів. Один з них − шахрайство.

Війна, зачинені через повітряні тривоги ТРЦ лише посилюють бажання людей купувати товари в Інтернеті. Проте популярністю онлайн-покупок можуть скористатися і шахраї. За даними OLX, після початку вторгнення кількість звернень до служби з повідомленнями про обман впала у 3 рази у порівнянні з даними за 2021 рік. Однак сьогодні їхня кількість зростає.

Як злодії обманюють українців в Інтернеті, та чи можна від цього убезпечитися? Зібрали 7 найпоширеніших видів шахрайства та методів їм протистояти. 

1. Фішинг 

Чи надсилав вам коли-небудь продавець посилання на маркетплейс через сторонній месенджер? Вітаємо, є висока ймовірність, що він перевів вас на сайт-підробку. Він схожий на оригінальну сторінку, проте може мати незначні відмінності: зайву літеру в посиланні, інший елемент дизайну тощо. 

Завдання шахраїв − змусити покупця ввести банківські дані у спеціальну форму на «сайті», після чого ті переказують кошти з його рахунку на свій. Шахраї користуються шансом, що покупець погано розуміється на сервісі, та надсилають фейкове посилання на оплату. У результаті покупець залишається без свого замовлення й усіх коштів на карті. 

Як убезпечитися?

📌 Перша і головна порада − не можна переходити за сторонніми посиланнями та покидати інтернет-магазин. Інформація про угоду зберігається на самих платформах з продажів; туди приходять і всі повідомлення та оформлення угоди.

📌 Завжди перевіряйте сайт, на якому здійснюється угода. 

📌 Якщо продавець вимагає ввести у сторонню форму тризначний CVV-код − це шахраї. Єдине, чим можна ділитися під час угоди, — 16-значним номером картки та вашими ПІБ. 

2. Переказ коштів 

Шахраї змушують користувачів платформ переказати їм кошти через емоційний тиск. Одна зі схем − видати себе за покупців товару і, заговорюючи зуби, змусити продавця переказати кошти з власного рахунку. 

Інший спосіб − маніпуляція сервісами, що унеможливлюють крадіжку коштів. Наприклад, під час користування сервісом «OLX Доставка». Шахраї наполягають на тому, що угода скасувалася, а тому необхідно повторно ввести дані картки, щоб повернути власні кошти.

Як убезпечитися?

📌 Якщо «покупець» товару вимагає все робити швидко, тисне, що угода термінова, − сміливо відмовляйтеся від неї. 

📌 Не надсилайте кошти незнайомцям.

📌 Зазвичай у додаткових сервісах не стаються збої, після яких треба повторно вводити дані. Якщо товар не надсилають, кошти покупцю зараховуються автоматично.

3. Нереальна квартира 

Одним з поширених методів шахрайства є оренда квартир. Шахраї публікують фото квартир з інших сайтів, видаючи себе за їхніх власників. Орендар надсилає передплату за винаймання житла, після чого шахрай зникає і не відповідає на повідомлення. 

Така ж махінації з передплатою існують у разі довгострокової оренди: шахраї вимагають надіслати завдаток ще до перегляду помешкання.

Як убезпечитися?

📌 Перевіряйте фотографії квартир через пошук зображень у Google. Якщо фото крадене, ви побачите його на інших сайтах.

📌 Ставте під сумнів оголошення, в яких на фото занадто красивий ремонт (особливо якщо ціна йому не відповідає).

📌 Оцінюйте розмір фото. Якщо у галереї одна світлина менша за іншу − вірогідно, ви переглядаєте шахрайське оголошення.

📌 Уникайте бронювань з передплатою.

📌 Попросіть документи або додаткову інформацію про квартиру, яка б могла підтвердити, що оголошення публікує її власник. 

4. Низькі ціни 

Шахраї публікують оголошення з продажем товарів за заниженою вартістю. Це може бути техніка, гаджет чи та ж таки квартира. 

Як убезпечитися?

📌 Перевіряйте вартість товару на профільних сайтах. Якщо ціна значно нижча за середню на ринку − перед вами шахраї.

📌 Уважно читайте опис товару. Якщо товар новий, а ціна низька − це теж обман.

5. Товар підроблений або не працює

Ще одна схема − надіслати покупцеві бракований товар, або товар нижчої якості. Шахраї сподіваються, що на пошті покупець не перевірить товар належним чином або ж не помітить підробку. 

Як убезпечитися?

📌 Детально перевіряйте товар у поштовому відділені. Якщо помітили несправність, відмовтесь від покупки.

📌 Користуйтеся додатковими сервісами від платформ з онлайн-продажів, які гарантують безпечну оплату за надісланий поштою товар.

6. Призи та виграші 

Одна із популярних афер в Інтернеті − фіктивні розіграші призів. Людина через пошту або у месенджерах отримує повідомлення про виграш крутих призів або великих сум грошей. У деяких випадках їх буцімто розсилають від імені платформ з онлайн-продажів. 

Як убезпечитися?

📌 Не відкривайте подібні повідомлення, тим більше сумнівні посилання всередині них.

📌 Перевіряйте адресанта. Будь-які розіграші відбуваються тільки на офіційних сторінках маркетплейсів.

7. Граматичні помилки

Шахрайські повідомлення часто написані з помилками, оскільки реальні продавці піклуються про контент та грамотність тексту.

Як убезпечитися?

📌 Звертайте увагу на текст − опис та заголовки. Замало інформації та неграмотність у написах свідчать про шахрайство.

Що робити у випадку, коли ви натрапили на шахрая?

Перший крок − заблокувати шахрая, натиснувши на кнопку «Поскаржитися» під оголошенням. Далі необхідно написати у службу підтримки зі скриншотами листування, контактними даними шахрая, чеком або іншим підтвердженням оплати. Команди платформ з продажів борються із шахраями, тому небезпечний акаунт заблокують.

Якщо ви оплатили товар, зробили передоплату або не отримали його зовсім, тоді необхідно написати заяву в поліцію

У будь-якому разі варто бути пильними й намагатись не допускати ошуканства. Щось викликало сумнів? Краще не погоджуйтесь на угоду. Інформаційна грамотність та правила користування онлайн-платформами з продажу допоможуть здійснювати покупки в Інтернеті безпечно й комфортно. 

2610

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: