fbpx
Сегодня
Экорубрика 15:23 23 Ноя 2023

Сколько гигабайт в одном килограмме выбросов в атмосферу, или почему следует делать цифровую уборку

Каждое неудачное фото, которое годами хранится у вас в телефоне, каждая встреча онлайн, которая могла бы быть имейлом, каждый сеанс зависания в ТикТоке — все это продуцирует выбросы CO2 в атмосферу. “Рубрика” рассказывает, насколько это критично и как просто цифровая гигиена поможет не только освободить ваше цифровое и жизненное пространство, но и замедлит глобальное потепление климата. (укр.)

English version here

У чому проблема?

Сьогодні наше довкілля страждає від страшних наслідків екоциду. За підрахунками експертів, за рік повномасштабної війни у довкілля потрапило 120 млн тонн парникових газів. Це майже рівнозначно річному обсягу викидів Бельгії. Сюди увійшли як прямі викиди від бойових дій, так і спричинених ними пожеж, а також відбудова зруйнованого росією. Війна ще триває — лише уявіть, якими можуть стати ці цифри, коли ми нарешті переможемо російську навалу.

Яке рішення?

Об'єднатися та посильно зменшувати кількість забруднень, які виділяються в атмосферу, щоб зберегти українське та й глобальне довкілля в чистоті для майбутніх поколінь. Цифрове прибирання — це сучасний та безпечний онлайн-формат турботи про природу, до якого може долучитися кожен. Як і матеріальні забруднювачі, цифрові програми та файли створюють небезпечні для довкілля відходи. До того ж не варто забувати, що цифрова гігієна — це ще й наша кібербезпека.

Дізнатися більше про цифрове прибирання "Рубриці" допомогла Юлія Мархель — співзасновниця міжнародних рухів Let's do it World та School Recycling World, лідерка Всеукраїнського молодіжного руху Let's do it Ukraine, координаторка Всесвітнього дня прибирання в Україні.

Як це працює?

Зробити природу та власні гаджети чистішими

цифрове прибирання

Цифрове прибирання — розпочніть його просто зараз! Фото ілюстративне

Цифрове прибирання (Digital Cleanup) — це простий та ефективний інструмент для зменшення особистого та організаційного вуглецевого сліду: видаляючи непотрібні файли, невикористовувані програми, дублікати фото- та відеоматеріалів, а також розумно використовуючи цифрові сервіси, можна суттєво зменшити вуглецевий слід. Більш того, це допомагає людям повірити, що вони також можуть зробити свій вагомий внесок у запобігання кліматичним змінам, а також може стати поштовхом до інших екологічних звичок.

Програма Digital Cleanup була започаткована організацією Let's Do It World у 2020 році. Перший День цифрового прибирання відбувся в День Землі 22 квітня 2020 року, а другий — у березні 2021 року. Люди зі 106 країн та 500 компаній видалили понад 500 000 ГБ даних. Завдяки цій акції вдалося ліквідувати 625 000 кг викидів CO2. До кампанії долучилися як прості користувачі, так і кілька великих цифрових, електронних та телекомунікаційних компаній. У 2023 році Всеукраїнський молодіжний рух Let's do it Ukraine закликає використовувати Digital Cleanup як прибирання, яке можна проводити на прифронтових територіях, в укритті, під час робочих поїздок тощо, випрацювати навіть під час війни нову корисну звичку і робити це щодня.

"Загалом мета цифрового прибирання — допомогти людям переосмислити свої цифрові звички та вплив на зміни клімату, розвинути навички цифрової гігієни, щоб зменшити марнотратство цифрових практик і тим самим сприяти зменшенню потепління клімату. Тобто завдяки цифровому прибиранню ми прагнемо виробити у людей корисну 5-хвилинну звичку. Адже такий простий крок, як, наприклад, видалення файлів або фотографій призведе до ширшого розуміння того, що дії кожного мають значення", — говорить лідерка руху Юлія Мархель.

Основні принципи цифрового прибирання

цифрове прибирання

Чек-лист з цифрового прибирання

Цифрове прибирання має кілька видів. Це може бути звичайна щоденна 5-хвилинна рутина: почистити телефон, комп'ютер, пошту — все непотрібне, що накопичилося за день. Для цього в Let's do it Ukraine створили спеціальний чек-лист з цифрового прибирання Ним можна користуватися, щоб зробити прибирання якомога ефективнішим та пришвидшити процес.

Крок 1. Електронна пошта.

  • Перевірте розмір поштової скриньки.
  • Скасуйте всі непотрібні підписки та сповіщення.
  • Видаліть старі непотрібні листи.
  • Очистіть папку зі спамом.

Крок 2. Смартфон.

  • Перевірте обсяг пам'яті.
  • Видаліть непотрібні програми.
  • Очистіть кеш та дані додатків.
  • Видаліть зайві файли, непотрібні зображення, дублікати, скриншоти.

Крок 3. Комп'ютер.

  • Браузер: видаліть історію, непотрібні закладки, додатки.
  • Видаліть зайві програми через панель управління.
  • Очистіть пристрій від кешу.
  • Видаліть непотрібні фото, файли, документи, завантаження.

Крок 4. Нові корисні звички.

  • Зберігайте файли в хмарі в одному місці, щоб не виникло необхідності зберігати один і той самий файл на кожному девайсі.
  • Впровадьте невеликі зміни у ваших звичках користування інтернетом, такі як, наприклад, обмеження часу в соціальних мережах.

Нижче — ще більш розширена інструкція, де зібрані різні застосунки та способи їх чистити, а також додаткові завдання. Так, у YouTube варто почистити підписки, у месенджерах видалити непотрібні чати, спробувати хоча б один день без телефона в руках насолодитися прогулянкою чи смачною їжею:

цифрове прибирання

Детальна інструкція з цифрового прибирання. Зображення: Let's do it Ukraine

Також є варіанти для "генерального цифрового прибирання" — як індивідуального, так і корпоративного. В Let's do it Ukraine акцентують: особливу увагу до цифрового прибирання потрібно звернути великим бізнесам, організаціям або корпораціям, адже вони протягом усього часу роботи накопичують величезну кількість цифрових відходів. Наприклад, цього року під час Всесвітнього дня прибирання, коли до події долучилися великі корпорації, медіа та навчальні заклади, працівники яких чистили свої сервери, комп'ютери, телефони, спільними зусиллями вдалося видалити 796 389 гігабайтів цифрового сміття. А це — заощаджені 398 194,5 кВт-год енергії на рік та 199 097 кг викидів CO2, які вже точно не потраплять в атмосферу.

"Важливо розуміти, що цифрове прибирання — це ще й економічно вигідно, — відзначає Юлія Мархель. —  Коли ви чистите свої гаджети, сервери, обладнання від усього зайвого, це продовжує їхній термін життя і техніка слугуватиме на багато років довше. Також цифрове прибирання може стати класною ідеєю для тімбілдингу та допомогти об'єднати співробітників навколо спільної ініціативи. А як наслідок — ще й підвищити ефективність працівників. Адже цифрове прибирання має позитивний психологічний ефект. Під час такого прибирання ми ще й впорядковуємо свої файли, документи, листи, що допомагає нам бути більш зосередженими на важливих справах".

А це точно спрацює?

Що може зробити одна людина за 5 хвилин

Більшість людей звикли вважати, що цифровий світ відокремлений від фізичного і не має на нього реального впливу. Надсилання електронного листа, фотографування, потокове відео, створення файлів, резервне копіювання — кожна цифрова дія споживає енергію і вивільнює CO2, що сприяє потеплінню клімату. Щороку створюються трильйони фотографій і відео, більшість із яких будуть забуті. Хоча може здатися, що ці окремі дії мають незначний вплив, у сукупності їхній вплив є величезним. Усе, що зберігається на вашому комп'ютері, споживає пам'ять і енергію, а отже, виробляє CO2.

Якщо звернутися до статистичних даних, то за оцінками експертів, 90% цифрової інформації, створеної у світі, насправді є цифровими відходами, тобто виробленою інформацією, яка не використовується. Це все наші сотні невдалих фотографій, спам листів, старих непотрібних документів тощо.

Крім того, велика кількість файлів можуть сповільнювати роботу комп'ютера, особливо якщо вони зберігаються на робочому столі. Сортування, очищення та видалення файлів звільнить місце на вашому комп'ютері, а отже, підвищить його продуктивність. Видалення даних на комп'ютері або в телефоні — це ключ до продовження терміну служби й самого пристрою. Чим більше вільного місця на комп'ютері, тим менше він буде гальмувати і тим частіше буде змога оновлювати програмне забезпечення та операційну систему, необхідні для його належної роботи.

Подовження терміну служби гаджетів є корисним не тільки для власників девайсів, а і для всієї Землі, оскільки на виробництво нового обладнання припадає 78% вуглецевого сліду. Окрім цього, дані з хмари зберігаються в центрах обробки даних, які своєю чергою теж споживають колосальні об'єми енергії.

Крім того…

  • Один співробітник, який проводить 15 годин на онлайн-зустрічах із увімкненою камерою, створює 9,4 кг викидів CO2 щомісяця. Вимкнувши відео, він би заощадив таку саму кількість викидів вуглекислого газу, яку створює заряджання смартфона щовечора протягом 3 років (1151 день).
цифрове прибирання

Їжа буде не менш смачна, якщо її готувати без телевізора. Фото ілюстративне

  • Перегляд фільмів або відео, які займають найбільшу частку інтернет-трафіку — 60% — викидають 300 млн тонн CO2 на рік, що становить близько 1% світових викидів. А вуглецевий слід інтернету та допоміжних систем становить близько 4% глобальних викидів парникових газів, що дорівнює кількості, яку виробляє світова авіаційна галузь! Згадайте про ці факти, коли вмикаєте фільм чи TikTok просто так, фоном, поки ви готуєте щось на кухні або займаєтеся іншими справами.
  • До того ж велика частка викидів припадає на непотрібні електронні листи, наприклад, коли ми просто надсилаємо у відповідь "Дякую". Наша ввічливість може впливати на забруднення атмосфери. Для порівняння, в одному з досліджень порахували: якби кожен житель Великої Британії відправив на один лист з подякою менше, це було б еквівалентно більш ніж 81 000 індивідуальних рейсів з Лондона до Мадрида.

"Особисто я завжди користуюся принципами цифрового прибирання, — ділиться Юлія Мархель. — Раз на тиждень — обов'язково. Особливо це класно робити в поїздках, коли не знаєш чим зайнятися в дорозі і зв'язку немає. За можливості не вмикаю камеру під час онлайн-зустрічей, але, звісно, є моменти, коли без цього неможливо і потрібно бачити одне одного. Також хороший лайфхак, якщо ви любите дивитися фільми або серіали: для зменшення викидів CO2 в атмосферу можете просто трохи зменшити якість відео, це також матиме позитивний вплив".

Ще більше корисних рішень!

Ви вже почистили свої гаджети? Допоможіть долучитися до цифрового прибирання своїм рідним, друзям та знайомим, колегам по роботі.

  • Час від часу ми всі переглядаємо старі фотографії та відео. Раніше для цього були альбоми, зараз усе є в електронному форматі. Тож проведіть час разом із сім'єю, перегляньте старі медіафайли, згадайте разом приємні моменти, і заодно видаліть все непотрібне. 
  • Кожна громада — це сотні та тисячі людей, які щодня виробляють цифрове сміття, що згодом накопичується. Так само велика кількість підприємств на території громад можуть продукувати велику кількість CO2 в атмосферу. Тобто в ідеалі потрібно, щоб процес цифрового прибирання був координованим і централізованим. Щоб кожна громада розуміла свій негативний вплив на довкілля і робила кроки для його зменшення. Цього року під час World Cleanup Day до цифрового прибирання приєдналися сотні громад. Але для того, щоб наше довкілля було чистішим, не потрібно чекати якогось особливого дня раз на рік. Аби якнайбільше людей дізналися про цю просту та доступну екоініціативу, роздрукуйте та розмістіть інструкцію з цифрового прибирання на місцевій пошті, у школах та бібліотеках, в кафе та молодіжних хабах.
  • А для того, щоб керівники організацій могли розповісти про цифрове прибирання своїм працівникам, рух Let's do it Ukraine створив для корпоративних учасників спеціальний гайд. Також за потреби координатори руху можуть проводити лекції та майстер-класи з цифрового прибирання.
2856

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: