fbpx
Сьогодні
Колонка 11:56 13 Вер 2023

Молодь прагне розвивати Україну: показують результати соціологічного опитування від AIESEC в Києві

За час повномасштабного вторгнення в Україні збільшилася кількість тих, хто хоче робити свій внесок у розвиток держави та готовий здійснювати це на волонтерських засадах. Допомога людям, які втратили свою домівку через війну, котикам та песикам, яких покинули власники, збір коштів на обладнання для військових, відновлення зруйнованих територій, надання психологічної підтримки… – це маленька частка від усіх ініціатив, де можна взяти участь, лише маючи бажання. Неспростовним фактом залишається те, що майже кожен у свій спосіб хоче допомогти задля спільної перемоги над агресором.

Значну роль у волонтерському русі України відіграють громадські організації, або ГО. Їхня діяльність зазвичай спрямована на допомогу певній соціальній групі або підтримку певного сектору економіки, екології, культури тощо.

Як активні члени громадянського суспільства, українська молодь досить активно бере участь у волонтерських проєктах та громадських ініціативах. Саме тому учасники українських молодіжних громадських організацій стали об'єктами проведеного соціального опитування.

Опитування проводилось київським осередком найбільшої молодіжної організації у світі AIESEC, участь у ньому взяв 131 член AIESEC у Києві та партнерських ГО. Ми хотіли зрозуміти, чому молоді люди долучаються до громадських структур та що їх мотивує там залишатися, а також чи бачать вони вплив на розвиток України у період війни через свою діяльність у них.

Отже, серед найпоширеніших причин вступу до ГО ми виділили бажання зробити внесок у розвиток України (42,3%), особистісний ріст (31,6%) та нові знайомства (15,4%). Також молодь долучається, щоб знайти роботу у майбутньому (6,1%) та просто щоб зайнятися чимось у вільний час (4,6%).

Аж 99 респондентів відповіло, що залишатися у ГО їх спонукає спільнота, у якій вони перебувають. 97 від загальної кількості обрали, що мотивацією для них є відчуття особистого розвитку. Відчуття впливу на суспільство / економіку / екологію / тощо тримає 76 учасників, а 59 приваблюють можливості, які пропонує їхня ГО. Одна респондентка написала, що таким чином відчуває себе потрібною.

 Також ми вирішили дослідити потенційні причини припинення участі у громадських організаціях і отримали такий результат:

  • Розбіжність у цінностях між людиною та організацією – 113 респондентів;
  • Відсутність особистісного розвитку в ГО – 85 респондентів;
  • Відсутність фінансової вигоди – 53 респонденти;
  • Малий вплив ГО на суспільство / екологію / економіку / тощо – 42 респонденти.

Троє респондентів вважає, що жодна з цих причин не може вплинути на вихід учасника з організації.

Подальші результати відображено у наведених діаграмах.

Молодь прагне розвивати Україну

Якщо аналізувати загальні тенденції, то більшість учасників опитування бачать свій ріст під час членства у громадських організаціях та вплив на розвиток України і відчувають, що діяльність ГО розвиває нашу державу. А ось щодо того, чи достатньо нашої молоді залучено до громадської діяльності, упевненої відповіді немає. І справді, це досить складно виміряти, адже, хоч і багато людей сьогодні займаються волонтерством, чи усі, хто має бажання та змогу, проявляють себе у неприбуткових ініціативах?

Результати проведеного опитування демонструють, що українська молодь дійсно відчуває свій вплив на формування нашого майбутнього, великою мірою через участь у громадських організаціях. Впевнено можна сказати, нам є, чим пишатися, якщо основна мотивація юнаків та юнок при вступі до ГО – допомога Батьківщині. Це показує, яке саме покоління ми гартуємо у цей складний для усіх період. 

AIESEC – міжнародна молодіжна організація, що розвиває лідерство в молоді шляхом міжкультурних обмінів, членства в організації та проведенням подій, які сприяють розвитку юних лідерів. AIESEC в Україні працює в сфері цілей сталого розвитку, інформуючи суспільство в цій тематиці та організовуючи ініціативи, які сприяють вирішенню таких проблем.

462

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: