fbpx
Сьогодні
Колонка 09:15 19 Сер 2023

Лагідна підготовка до школи. Коли починати і як правильно діяти

English version here

Повертатися до будь-якої роботи та графіку після тривалого відпочинку важко навіть дорослим. Тож уявіть, як складно це дітям після трьох місяців літніх канікул. Завдання батьків – забезпечити малюкам максимально комфортну підготовку до школи. Розповідаємо, як це зробити.

Психологічну підготовку до школи варто розпочати за два тижні до навчання, тобто вже зараз! Закупівля шкільного приладдя та одягу, розмови у ЗМІ та серед дітей про варіанти форм навчання вже вводять дітей у «шкільний режим». Але цього замало. Розмовляйте з малими про навчання, обговорюйте питання безпеки, діліться своїми планами. З дітьми 10+ років варто проговорювати якомога більше нюансів, бо вони вже розуміють наслідки, мають досвід попереднього періоду, тому рівень їхньої тривожності може підвищуватися.

Не менш важливо готувати молодших школярів, особливо першачків. Тут потрібно говорити доступною мовою, підбирати зрозумілі для дитини слова. І пам'ятати, що треба бути максимально чесним, але й водночас обережним, оберігати психіку дитини.

Три правила психологічної підготовки до школи

  • Правило№1

Починайте поступово налаштовувати дитину на навчальний режим, повертатися до шкільних годин підйому. Якщо влітку вона прокидалася о 9:00, а з вересня їй потрібно прокидатися о 7:00, то щодня будіть її на 15 хвилин раніше за попередній, доки не вийдете на потрібний час. Це знизить рівень стресу у вересні.

  • Правило№2

Поступово повертайте в життя дитини навчання. Почніть з 20 хвилин повторень матеріалу на день і додавайте по 10-15 хвилин щодня. Вихідні теж задійте, але навантаження робіть мінімальне, наприклад, лише читання чи математика. Бажано визначати один і той самий час, зручний і для дитини, і для вас, тому що контроль з вашого боку буде потрібен. Обов'язково винагороджуйте й помічайте ініціативу школяра.

  • Правило№3

Пам'ятайте, що підбадьорювання, похвала та заохочення – найдієвіші інструменти підтримки. Ваше завдання – донести до дитини, що навчання – це не покарання. Коли учень у стресі, йому складніше засвоювати матеріал. Тому працюємо з позитивним підкріпленням, мотивацією та заохоченням. А якщо дитина не слухається, її поведінка погіршується, додаємо причинно-наслідкові зв'язки та дисципліну.

  • І ще одна порада

Через війну українським дітям часто доводиться змінювати школи. Якщо 1 вересня ваш малюк йде в нову, підготуйтеся до цього. Сходіть туди на екскурсію, з'ясуйте, що подобається вам, а що дитині. Знайдіть разом кілька різних шляхів від будинку. Обговоріть очікування та страхи, це теж може підказати, як підтримати дитину в період адаптації у шкільне життя. 

Довідка

Програма «Незламна мама» впроваджується за технічної підтримки ООН Жінки, за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF), гнучкого й оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи, надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.

WPHF надає термінове фінансування місцевим жіночим організаціям громадянського суспільства (ОГС) в Україні. За технічної підтримки структури ООН Жінки WPHF фінансує жіночі організації та очолювані жінками ОГС для підтримки їх важливої діяльності на передовій, надання термінової гуманітарної допомоги жінкам-біженкам та внутрішньо переміщеним особам (ВПО), а також для захисту жінок та дівчат від сексуального та гендерно зумовленого насильства.

203

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: