fbpx
Сьогодні
Колонка 09:05 26 Чер 2023

Отримання спадщини під час воєнного стану: порядок та особливості

Прийняття спадщини здійснюється за законом або заповітом. Якщо заповіту немає або його визнали недійсним, право на спадкування отримують спадкоємці за законом почергово. Цю черговість визначає Цивільний кодекс. Після повномасштабного вторгнення українці, які виїхали з окупованих територій або територій, де ведуться бойові дії, часто стикаються з проблемою оформлення спадщини після смерті рідних. Розберемося, чому і як вирішити. 

Пропуск шестимісячного строку подання заяви про прийняття спадщини – це одна з найпоширеніших проблем. Якщо таке сталося і спадкоємець не може надати нотаріусу докази спільного проживання зі спадкодавцем на момент його смерті, то дорога лише в суд. 

Також часто виникають проблеми зі встановленням родинних відносин і помилками у документах – персональних і на саме майно. Вирішуються ці питання також у суді.

Запровадження воєнного стану вплинуло і на процедуру отримання спадщини. Наприклад, в умовах мирного часу подати заяву можна було лише за місцем останнього проживання спадкодавця – місцем відкриття спадщини. Якщо воно невідоме – за місцем, де розташована нерухомість. Але в умовах воєнного стану уряд запровадив для переселенців принцип екстериторіальності: будь-який нотаріус в Україні заводить справу за зверненням заявника незалежно від місця відкриття спадщини. І тоді необхідно почекати до закінчення строку на прийняття спадщини, тобто 6 місяців. 

Деякі нотаріуси відмовляють ВПО у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки нібито спадкові справи мають бути передані їхнім колегам у громади, де мешкав спадкодавець на момент смерті. Головний аргумент – населений пункт, де проживав спадкодавець на момент смерті, не є тимчасово окупованим. Це може бути й деокупована територія або ж належати до громад, де ведуться активні бойові дії.

Через це багато переселенців були змушені повертатися до покинутого місця проживання у пошуках нотаріуса. Таких фахівців дуже мало, черги шалені, а вартість послуг – величезна.

Такі дії – порушення прав спадкоємців, адже в умовах воєнного стану будь-який нотаріус в Україні може завести спадкову справу за зверненням ВПО. Її передача здійснюється лише у випадку, якщо у Спадковому реєстрі виявлена раніше заведена спадкова справа. Тобто, при одночасному зверненні різних потенційних спадкоємців справою займається той нотаріус, який першим зареєстрував заяву. 

22 травня 2023 року набрали чинності зміни до Цивільного кодексу. Вони чітко визначають, що місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви. Тому на її підставі нотаріус має заводити спадкову справу і реєструвати її у Спадковому реєстрі у встановленому Кабміном порядку. 

Щоб мати менше проблем з оформленням спадщини, необхідно дотримуватися визначених законом часових рамок і процедур. Але, на жаль, не всі про це знають. Тому спадкоємцям важливо усвідомити проблему якомога раніше, щоб її не довелося роками вирішувати в суді. 

До юристів програми "Єднання заради дії" переселенці звертаються з дуже різноманітними потребами. Найчастіше – щодо отримання або відновлення різних соціальних виплат, документів, захисту трудових прав, порядку виїзду за кордон. Ну і, власне, отримання спадщини. 

Ми надаємо безкоштовні консультації ВПО з будь-яких правових питань. Також допомагаємо у складанні запитів, звернень, скарг. Ще роз'яснюємо норми чинного законодавства представникам місцевої влади та надавачам адміністративних і соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам. Щоб отримати правову допомогу від програми "Єднання заради дії", потрібно заповнити онлайн-анкету, вказавши свої контакти й суть звернення. 

Ця стаття стала можливою в межах програми "Єднання заради дії", що впроваджується IREX разом з Благодійним Фондом "Стабілізейшен Суппорт Сервісез" та за підтримки Державного департаменту США

2898

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: