fbpx
Сьогодні
Колонка 17:44 01 Вер 2023

Топ 4 правових запити від українців у Польщі: як вирішувати?

Численні українці опинилися в незвичних умовах далеко за межами своєї Батьківщини. Тож спільно з United for Ukraine ми зібрали найбільш актуальні запити громадян та відповіли на них нижче в матеріалі. 

Тимчасовий захист

За словами Марини, якщо на початку війни більшість запитів від українців стосувалися саме в'їзду до Польщі, то нині наші громадяни потребують розв'язання питань, пов'язаних із тимчасовим захистом. Річ у тім, що за наявності мінімального набору необхідних документів, такий захист у Польщі досить легко отримати, але так само легко його і втратити. Це може трапитись в тому разі, якщо громадяни України виїжджають за межі Польщі на термін, більший за 30 днів. І тут багато хто робить помилку: часто українці вирушають за межі польського кордону на значно менші строки, однак потім не можуть довести, що від'їжджали лише на кілька днів, а тому — втрачають тимчасовий захист, а разом із ним — і фінансову допомогу або право на безоплатне відвідання лікаря. Тому юристи передусім радять щонайменше зберігати квитки після поїздки, а також при поверненні до Польщі обов'язково повідомляти на кордоні, що ви повертаєтеся як мігрант, який рятується від війни.

Тут варто звернути увагу на певні юридичні та практичні розбіжності між тимчасовим захистом і статусом біженця. Останній існував завжди, він регулюється міжнародними законами й має конкретну і досить складну процедуру оформлення. Біженці до того ж повинні мешкати лише в конкретних місцях, визначених польською владою. Вони не мають права ні на переміщення в інші країни Європи, ні навіть на легальне працевлаштування. Очевидно, що для мільйонів переселенців з України, статус біженця створив би величезні незручності, а для багатьох з них — взагалі б унеможливив перебування у Польщі. Тому після початку повномасштабної війни в Україні директивою Євросоюзу було започатковано тимчасовий захист, який не лише передбачає швидшу і легшу процедуру оформлення, але й надає значно більші права і можливості. Це і доступ до ринку праці, включно з підприємницькою діяльністю, можливість отримання медичної допомоги і надання фінансової підтримки. До речі, тимчасовим захистом у Польщі можуть скористатися не лише українці, але й громадяни інших країн, за умови, якщо вони перебувають у шлюбі з громадянами України.

Програма «40+»

Також серед найбільш актуальних запитів переселенців з України юристи відзначають питання адаптації, пошуку житла та роботи, а також влаштування дітей в освітні заклади. Марина Скарбек-Козєтульська звертає увагу, що на всіх польських державних інтернет-ресурсах розміщено безліч інформації з цього приводу. До того ж для зручності мігрантів, уся вона перекладена українською мовою. Більше порад можна знайти на сайтах різноманітних неурядових фондів, включно із United for Ukraine, де розміщені докладні інструкції з адаптації у Польщі. Зокрема, там можна докладно дізнатися про запроваджену польським урядом програму «40+». Вона діє упродовж 120 днів від перетину кордону, тому варто скористатися нею на самому початку перебування в країні. Для деяких категорій мігрантів програма 40+ триває більше ніж 120 днів, а також її подовжено до 4 березня 2023 року. 

Ця програма передбачає, що кожна людина у Польщі, яка бере на себе піклування про українських мігрантів, зокрема, надає житло, отримує від держави компенсацію у 40 злотих на добу з розрахунку на кожного переселенця. Такою програмою скористалися не лише приватні власники житла, а й чимало міні-готелів та заміських пансіонатів, які надають цілком пристойні умови для проживання на перші 120 днів перебування у Польщі. Передбачається, що за цей термін, мігранти зможуть відшукати собі помешкання для проживання, влаштувати дітей в школи та садки й потурбуватися про працевлаштування.

Пошук і оренда житла

Серед основних юридичних складнощів, з якими стикаються українці за кордоном, юристи називають саме пошук і оренду житла. Адже у Польщі існує спеціальна процедура найму квартири, тонкощі якої відомі навіть не усім польським орендодавцям. Тому тут часто може знадобитися кваліфікована юридична допомога. Слід також звернути увагу, що більшість квартир в країні здаються одразу на річний термін, і це оформлюється нотаріально. Тому в разі, якщо орендар захоче виїхати з помешкання передчасно, він змушений буде розрахуватися за весь строк. 

Ринок праці у Польщі

Чимало питань виникає в переселенців і щодо ринку праці, якій в Польщі має суттєві відмінності від українського. За тамтешнім законодавством існує одразу кілька типів трудових угод, які підписуються під час працевлаштування. Головні з них — це стандартний трудовий контракт, а також цивільно-правова угода, яка часто є простішою для виконання як роботодавцем, так і самим працівником. Тому юристи радять звернути увагу саме на неї. Завдяки такій угоді, зокрема, буде легше врегулювати питання належних умов праці або невиплати заробітної плати, оскільки у Польщі, на жаль, також трапляються недобросовісні роботодавці, і такі випадки є непоодинокими.

Зрештою, головна порада — це не нехтувати можливістю звернутися до юриста при виникненні будь-яких життєвих питань, що можуть виникнути в переселенців під час перебування у Польщі. Це допоможе уникнути чималої кількості проблем, з якими невідворотно стикається людина, опинившись в новому, незнайомому середовищі. Тим паче, що за довгі місяці війни у Польщі з'явилося чимало некомерційних фондів та різних волонтерських організацій, які зможуть допомогти не лише кваліфіковано, а й абсолютно безоплатно.

Більше дізнатись про перелік актуальних запитів в Польщі можна за посиланням на відео ютуб каналу UFU global.

Про організатора:

United for Ukraine (UFU) – це міжнародна організація, що створила інформаційну платформу для українців у 28+ країнах Європи. Через інформаційну платформу UFU надають корисну інформацію з таких сфер, як імміграція, фінанси, соціальна підтримка, освіта, здоров'я, і допомагають отримати безкоштовні юридичні консультації, психологічну допомогу та тимчасове житло.

399

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: