fbpx
Сьогодні
09:05 03 Гру 2022

Як говорити з дитиною про секс: перші пояснення, контрацепція і хвилювання

Усім батькам слід розмовляти з дитиною про статеве життя та контрацепцію. Відповідати на найперші дитячі запитання і на часто неозвучені питання підлітків. Але як саме говорити і як підготуватися до цього?

Розбираємося разом з Альоною Малиновською — дитячою та сімейною психологинею і засновницею ГО "Дівчата" Юлією Спориш.

Коли починати говорити з дитиною про секс?

Діти не розуміють всієї приватності та таємничості сексуальних стосунків. Ось чому перша розмова є такою важливою. Приготуйтеся до того, що такі діалоги можуть бути довгими та відвертими з вашого боку.

Час першого запитання про "це" визначається актуальністю цих знань для дитини.

Найімовірніше, вперше інтерес з'явиться у 3 роки. Більш наполегливо діти запитують у 5, а у 8 років ця тема стає для дитини особливо цікавою — вуха дітей вловлюють все, що стосується поцілунків, обіймів і сексу, збирають інформацію, обдумують, починають її звіряти з книжками або ж із тим, що знаходять в інтернеті.

Якщо ваша дитина ставить вам незручні запитання — це великий привід для радості! Отже, дитина вам довіряє, у вас щирі та відверті стосунки.

Як говорити з дитиною про секс: перші пояснення, контрацепція і хвилювання3

Як правильно розповісти про секс?

Найпростіша порада — відповідайте чесно, відверто і реально. Ваша відповідь може бути підготовленою або зімпровізованою, короткою або відкладеною на довгу вечірню розмову. Вашим вірним союзником стануть відповідні книги. Вони полегшують спілкування, наочно демонструють будову тіла та особливості розвитку чоловіків та жінок, вчать правильно називати статеві органи та показують, що секс це лише частина сімейний стосунків.

Дуже бажано, щоб з вуст батьків інформація про секс звучала невимушено, цікаво, і з бажання поділитись. Так ви будете сприяти розумінню того, що секс – це одна з природних речей для людей, які кохають один одного.

Затягування з відповідями або ж мовчання не найкраще рішення. Так можна втратити можливість передати дитині спокійне і чесне ставлення до сексу. Розкажіть, що у дорослих, довірливих і турботливих стосунках секс дарує насолоду, задоволення і радість.

Але й не оминайте тем відповідальності партнерів один перед одним, взаємної згоди на секс, безпеки і попередження незапланованих вагітностей. Тримайтеся контексту вашого життя — як саме ви живете і яке місце секс займає у вашому житті. Наприклад, сьогодні вашій дочці 7 років, і її ще не цікавить усе-усе, але інформацію ми подаємо в перспективі, трохи забігаючи наперед.

Так- так! Коли ви будете говорити про секс зі своєю дитиною, ви говорите з нею зараз, але озвучуєте ту інформацію, яку вона зможе цілком осягнути трохи згодом.

Як поговорити з підлітком про контрацепцію? 

Розмова має бути невимушеною і розслабленою. Якщо ви нервуєте — потренуйтесь, прорепетируйте свою розмову з друзями, чоловіком/дружиною. Будьте спокійні.

Вислухайте. Не перебивайте і не поспішайте.

Коли саме говорити? Якомога раніше. Ідеально, якщо ви зможете зробити це до святкування 10-річчя. Інформацію краще подавати не напряму, а через умовних дівчинку Даринку чи хлопчика Семена. Розкажіть, що у ваших друзів є дитина такого ж віку як ваша. І вона почала ставити своїм батькам запитання: "Що таке презерватив? Як ним користуватися?", і саме тому ви вирішили порушити цю ж тему у своїй родині.

Поверніться до основ, що біологічне завдання сексу – продовження роду. Що хай там як, ми біологічні створіння й усі взаємовідносини між чоловіком та жінкою, хлопцем та дівчиною мають на меті народження дитини.

Як говорити з молодшою дитиною?

Дітям молодшого віку варто розповісти про те, як сперматозоїд зустрічається з яйцеклітиною. Для демонстрації використовуйте книги з якісними ілюстраціями. Зараз їх є багато, тож ви зможете обрати ту, що сподобається саме вам.

Як говорити з дитиною про секс: перші пояснення, контрацепція і хвилювання3

Якщо ж дитина вже володіє базовими знаннями і знає, що таке пеніс і піхва та як відбувається запліднення, можна переходити власне до контрацепції як засобу регулювання народжуваності.

Розмовляючи про секс і контрацепцію, звертайте увагу, що як тільки у дівчинки почалася менструація, вона може завагітніти. Запитайте свого підлітка:

  • Чи дійсно потрібно в цьому віці ставати батьками? 
  • Чому на його/її думку не варто цього робити?
  • Як це може зашкодити розвитку підлітка як особистості?

Вислухайте. Не перебивайте і не поспішайте.

Що робити, якщо ви нервуєте?

Якщо вам складно пояснювати різні аспекти сексу, ви губитесь і відчуваєте, що не можете структурувати розмову як слід, не соромтеся також ставити дитині запитання. Це допоможе зрозуміти, що вона вже знає, а що необхідно пояснити.

  • Запитайте, як він/вона думає — чому підлітки займаються сексом?
  • Навіщо вони це роблять? 
  • Чи дійсно у всіх, пар, які займаються сексом, гарні стосунки? 
  • Чи дбають сексуальні партнери одне про одного?

Готуючись до розмови про контрацепцію з підлітком, майте на увазі:

  • Розмова має бути невимушеною і розслабленою. Побороти хвилювання допоможе підготовка до розмови, її репетиція перед дзеркалом чи у з рідними/друзями.
  • Під час розмови дайте зрозуміти — що б не сталось в житті вашої дитини, ви завжди на її/його боці й ваша мета дати максимум інформації, щоб попередити небажане і захистити.

Батькам – і чоловікам, і жінкам – часто нелегко прийняти думку, що дитина дорослішає, що в неї з'являється менструація чи полюції, ростуть груди чи волосся на обличчі. Виходить, що часто соромляться не діти, а батьки. Тож вони ігнорують статеве дозрівання дітей та подають їм сигнали, що подібні теми – табу для обговорення в родині. Але так не має бути. Діти мають бути забезпечені надійною та перевіреною інформацією щодо власного здоров'я та майбутнього статевого життя, аби не зробити помилок у своїх майбутніх стосунках і ставленні до власного тіла.

Матеріал підготовлений ГО "Дівчата" в межах проєкту "Надання послуг з невідкладної допомоги та захисту населенню, що постраждало в результаті конфлікту в Україні", що реалізується Help  – Hilfe zur Selbsthilfe в Україні за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та NAK-karitativ. Він жодною мірою не демонструє офіційну точку зору донорів.

14559

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: