fbpx
Сьогодні
Колонка 15:35 14 Тра 2023

Вагітність під час війни

Як би тривожно це не звучало, але це буденність для десятків тисяч жінок в Україні.

І цей текст я б хотіла написати як для вагітних жінок, так і для їх оточення українців, травмованих війною.

Дисклеймер. Так сталося, що сьогодні я теж «вагітна під час війни», тож мої думки будуть від першої особи, на основі власних відчуттів, потреб, інформації, яку я отримую і контексту, в якому живу. Від останнього дуже залежать особисті потреби, але спробую узагальнити.

І так, я не претендую на істину, тож це буде скоріше інформація, аби читач прорефлексував речі, про які йтиме мова.

  • Вагітна під час війни живе під час війни. Як би це дивно не звучало, але для неї не відкриваються якісь особливі інформаційні простори, не створюються захищені зони, особливі безпекові умови тощо. Так, вона вимушена існувати у світі з щоденною воєнною загрозою, з сиренами та прильотом, втратами, необхідністю захищати сім'ю та близьких, економічною та соціальною кризою, часто побутовими/логістичними проблемами тощо. Неможливо перемикнути режим війни, якщо ти вагітна, навіть якщо всім іншим здається, що «просто треба перестати читати новини». Сюрприз-сюрприз: це так взагалі не працює.
  • Вагітна під час війни травмована вагітна. Сподіваюсь, нікому не треба пояснювати, що вагітні жінки апріорі мають підвищений рівень тривоги. За протікання вагітності та здоров'я малюка, за власне здоров'я, яке стає вразливим на фоні радикальних змін в організмі, за майбутні пологи та загалом майбутні зміни в її житті та житті її сім'ї. Що ж стосується травми війни, яка продиктована обставинами з першого пункту, то це множить її тривожність в рази. І це така біганина по тривожному колу. І приймання валеріани чи магнію може розрадити, та навряд усуне причини тривоги.
  • Так, часто вагітність під час війни свідоме рішення самої жінки, за яке вона несе відповідальність. Одначе це не значить, що її свідомий вибір може нівелювати перші два пункти. І так, її роль відповідальна не тільки для неї самої, але й для суспільства, яке, я думаю, ми ще багато років будемо боятися рахувати.

Тож якщо в вашому оточенні є вагітна під час війни, то, можливо, мої поради будуть доречними.

черниш ірина

Вразливість не слабкість, бо вагітна під час війни, насправді дуже сильна і смілива (вона ж на це наважилась, розуміючи ризики). Вразливість вагітної це привід зменшити її зустрічі з негативом і психологічними травмами інших. Токсичністю лікарів (яка, на жаль, і досі зустрічається, проявляючись у пасивній агресії, зверхньому ставленні, мізогінії та інших спробах домінувати шляхом вразливості), чиновників в різних інстанціях та інших учасників соціальних контактів. Під час війни потреба у компенсації власних травм цих людей може бути збільшена коштом вразливих вагітних. Тож допомагайте вашій вагітній не залишатися сам на сам з необхідністю захищатися від такої токсичності. Ця порада стосується і мирного часу, але зараз як ніколи актуальна.

Забезпечте максимальний доступ вагітної до зв'язку з вами та турбуйтесь про себе. Це знизить тривогу за вас, ваші здоров'я та безпеку. Вагітна матиме менше приводів для переживань.

Відкладіть всі з'ясування стосунків, доведення правильності вашої позиції чи вилив ваших образ на потім. Якщо це взагалі має колись сенс. Тут психологи в поміч. Але просто уявіть, що ви «довели» вагітній, що мали рацію, та чи це дійсно те, що принесе вам задоволення? Сумнівна перемога, погодьтесь. Зовсім не схоже на дорослу позицію.

Не робіть з вагітності жінки під час війни трагедію. «Ох, ну як же ж ти наважилась?» «Боже, ракети ж літають, про що ж ти думала?», «Як ти залишаєшся в Україні? Може краще закордоном народжувати?». Це найгірше, що ви можете утнути. Порадійте за жінку, вона носить під серцем нове життя, яке стало щастям та розрадою для її сім'ї та країни порадійте разом з нею!

І загалом, більше турботи та підтримки не завадять нікому під час війни, особливо українським вагітним жінкам.

ірина черниш

Тож я сподіваюсь, що вагітних буде ставати все більше, а вагітних під час війни меншатиме з кожним днем.

Бо зовсім скоро настане день Української Перемоги! І наші малюки зростатимуть у вільній та безпечній Україні!

З Днем Матері, любі мої вагітні!

1
2937

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: