fbpx
Сьогодні
Колонка 13:08 05 Гру 2023

Сексуальне насильство: головні ознаки та план дій

Згідно з даними ВООЗ, одна з трьох жінок протягом свого життя зазнавала сексуального насильства. Воно може мати різні форми: від небажаних дотиків та вигуків до зґвалтування. Головна особливість — кривдник чинить цей вид насильства без згоди постраждалої людини. І статися це може з будь-ким, незалежно від віку та статі. У рамках  Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» психологиня Центру «Незламна» від «Фонду Маша» розповість про ознаки цього виду насильства та його наслідки для постраждалої особи. 

Що таке сексуальне насильство

— Будь-які дії сексуального характеру щодо повнолітньої особи без добровільної згоди на них та стосовно дитини до 16 років незалежно від її згоди вважаються сексуальним насильством, — зазначає Юлія Галаган, психологиня Центру «Незламна». — Це може бути не лише статевий акт, а й сексуальні домагання без проникнення. 

Ознаки сексуального насильства:

  • у тіло людини відбулося проникнення геніталій чи інших сторонніх предметів без її добровільної згоди;
  • інша людина говорить образливі коментарі сексуального характеру; 
  • людину примушують до статевих відносин з іншою особою;
  • до різних частин тіла відбуваються небажані дотики сторонньої людини;
  • постраждалу обманюють, шантажують чи залякують, щоб примусити до сексуальної близькості або оголення;
  • змушують дивитися порнографію чи статевий акт кривдника;
  • демонструють статеві органи.

Наслідки сексуального насильства

Людина, яка пережила сексуальне насильство, може страждати від фізичного болю, а також відчувати психологічні труднощі. Зокрема:

  • Можуть з'явитися симптоми посттравматичного стресового розладу (ПТСР)

А це паніка, безсоння, повторні переживання минулого досвіду, нічні кошмари, проблеми з концентрацією.

  • Зникає довіра до інших

Людині, яка пережила сексуальне насильство, може бути важко довіряти людям, вона боїться ділитися пережитим зі сторонніми особами. Окрім цього постраждала людина несвідомо може сприймати свого партнера, як потенційного насильника. Тому вірогідне виникнення проблем в інтимній близькості.

  • Відсутність почуттів

Постраждалі від насильства можуть ігнорувати власні почуття. Це захисна реакція на пережите. 

Що робити, якщо відбулося сексуальне насильство? 

Передусім зверніться до лікаря чи іншого медичного працівника. Вони нададуть вам медичну допомогу та докази злочину. Зберіть та збережіть всі речові докази, які можуть довести, що відбулося сексуальне насильство. З ними ви можете звернутися до поліції та адвокатів. 

— Створіть «план безпеки» — алгоритм дій, який ви будете робити під час небезпечної ситуації. До кого ви можете поїхати переночувати? Де є шелтер? Кому ви можете подзвонити та попросити про допомогу? Підготуйте документи, які можуть вам знадобитися, а також зробіть їхні копії. Якщо не можете впоратися із цим самостійно, попросіть допомогти довірену особу (ваша близька людина, психотерапевтка, адвокат чи хтось ще), — зазначає Юлія Галаган. 

Також потурбуйтеся про свій психологічний стан і зверніться по консультацію до психологів. Вони допоможуть вам відновити емоційний стан та знайти шляхи подолання травми. 

Ось кілька контактів, куди ви можете звернутися, якщо пережили сексуальне насильство:

  • 102 — Національна поліція України
  • 103 — Швидка медична допомога
  • 15-47 — Безкоштовна цілодобова «гаряча лінія» для жертв домашнього насильства
  • 116-123 та 0 800 500 335 — Безкоштовна національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства
  • 16-111 та 0 800 500 225 — Національна дитяча «гаряча лінія» 
  • 0 800 213 103 — Цілодобова «гаряча лінія» безоплатної правової допомоги

Якщо ви дізналися про людину, яка зазнала сексуального насильства, в жодному разі не звинувачуйте її. Це може завдати додаткової шкоди та ускладнити процес одужання. Навпаки, підтримайте, запропонуйте свою допомогу в пошуку безпечного місця перебування та зверненні до фахівців і правоохоронних органів. 

І пам'ятайте, що сексуальне насильство — це провина кривдника, а не постраждалої особи! 

Довідка

«Фонд Маша» — це громадська організація, створена в 2020 році для протидії будь-якому виду насильства. З початком повномасштабного вторгнення Фонд допомагає жінкам та дітям подолати психологічні наслідки війни. Сьогодні в організації є такі проєкти: офлайн-табори з психоемоційної стабілізації в Карпатах «Незламна мама»; проєкт, що навчає дівчат-підлітків відстоювати власні кордони «Смілива»; Центр «Незламна» у Києві, куди жінки можуть  прийти і зайнятися відновленням власного ментального здоров'я; проєкт з профорієнтації жінок «Успішна»; а також програма для підвищення емоційної стійкості вчителів, лікарів, соціальних працівників та інших фахівців першої ланки «Провідники змін».

468

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: