fbpx
Сьогодні
Колонка 15:48 01 Вер 2023

Світ визнає прогрес України в боротьбі з тютюном. Але роботи ще багато

Всесвітня організація охорони здоров'я у своєму річному «Звіті про глобальну тютюнову епідемію, 2023» відзначила успіхи України у захисті населення від шкоди тютюну та нікотину.

Згідно зі звітом, рівень куріння у світі падає, оскільки все більше країн впроваджують політики та заходи контролю для стримування глобальної епідемії тютюну, відомі як MPOWER. Україна в свою чергу входить до числа країн з найвищими досягненнями у боротьбі з тютюном.

Успіхи України

Україна захищає населення від згубного впливу тютюнового диму 

Україна входить до 74 країн, які захищають населення від пасивного куріння на найвищому рівні.

11 липня 2022 року набули чинності зміни до Закону №2899-IV, розроблені на основі положень Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Відповідні норми забороняють споживання тютюнових виробів (у тому числі сигарет для нагрівання), електронних сигарет, кальянів у всіх громадських приміщеннях. Також до переліку увійшли дитячі майданчики, вокзали та станції, зупинки громадського транспорту, підземні переходи, транспорт загального користування, в тому числі таксі.

ВООЗ наголошує, що пасивне куріння може спричинити інсульт, ішемічну хворобу серця, рак, астму та інші хвороби дихальних шляхів. Від впливу вторинного тютюнового диму у світі щороку помирає 1,3 мільйони людей. Це майже рівноцінно кількості людей, які щороку гинуть у ДТП.

Світ визнає прогрес України в боротьбі з тютюном. Але роботи ще багато

Україна попереджає споживачів про небезпеку куріння

ВООЗ рекомендує, аби площа комбінованого медичного попередження займала щонайменше половину сигаретної пачки. Україна пішла далі — Законом № 1978-IX запровадила збільшення площі медичних попереджень до 65%. Нові медичні попередження зʼявляться на упаковках тютюнових виробів для куріння (сигарет, сигар, сигарил, тютюну для самокруток) у 2024 році та відповідатимуть стандартам ЄС відповідно до Директиви 2014/40/ЄС.

ВООЗ наголошує, що споживачі мають право бути обізнаними про наслідки, які їх можуть чекати. Великі та реалістичні попередження про наслідки вживання тютюну змушують людей задуматися про припинення та збільшують шанси зменшити поширеність куріння.

Окрім того, медичні попередження роблять пачку менш привабливою. Водночас тютюнова індустрія продовжує використовувати упаковку як дієвий інструмент для реклами своєї продукції за допомогою яскравих кольорів, символів, блискіток і навіть образів тварин. Тим самим збільшуючи обсяги продажів тютюнової продукції, особливо — серед дітей та підлітків. 

Одним з дієвих способів захистити молодь від маркетингового впливу тютюнових компаній є впровадження стандартизованої сигаретної упаковки. Це є одним з важливих завдань для України на наступні роки.

Світ визнає прогрес України в боротьбі з тютюном. Але роботи ще багато

Україна захищає дітей та молодь від впливу реклами на найвищому рівні

З 11 липня 2023 року чинне законодавство забороняє рекламу, стимулювання продажу та спонсорство тютюнових виробів, пристроїв для нагрівання тютюну, електронних сигарет та рідин до них.

Світ визнає прогрес України в боротьбі з тютюном. Але роботи ще багато

Комплексна заборона реклами тютюнових виробів та електронних пристроїв для куріння є одним з найдієвіших методів у боротьбі з вживанням тютюну та нікотину у всьому світі. Такі обмеження особливо ефективні в країнах з низьким та середнім доходом. 

ВООЗ наголошує на важливості саме комплексної заборони реклами, аби закрити для тютюнової індустрії всі лазівки маркетингових маніпуляцій. 

Під таку заборону підпадає і демонстрація тютюнових виробів у пунктах роздрібної торгівлі — так звана «сигаретна викладка». Проте в Україні заборона викладки не працює і потребує законодавчого закріплення. 

Опитування демонструють, що тютюнова викладка в місцях торгівлі є основним джерелом реклами тютюнових виробів як серед дитячого, так і дорослого населення. Заборона тютюнової викладки в місцях торгівлі прямо визначена Керівними принципами  статті 13 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, ратифікованої Україною: «Зображення тютюнових виробів у місцях продажу саме собою є рекламою та стимулюванням продажу. Зображення продукції є одним із основних засобів стимулювання продажу тютюнових виробів та вживання тютюну».

Важливо заборонити демонстрацію тютюнових виробів у пунктах торгівлі, оскільки це нормалізує куріння серед дітей, приваблює молодь до куріння та зменшує шанси курців кинути.

Україна відслідковує рівень поширеності куріння 

В Україні регулярно проводяться опитування про поширеність куріння як серед дорослих, так і серед дітей. Дослідження дозволяють оцінити ситуацію та зрозуміти ефективність тих чи інших заходів, а також дають доказову базу необхідності впровадження та посилення боротьби з тютюном.

Останнє соціологічне опитування «Вживання тютюнових та нікотинових виробів в Україні» було проведене у квітні 2023 року на замовлення представництва ВООЗ в Україні. Дослідження продемонструвало, що повномасштабна війна росії проти України не викликала суттєвого зростання поширеності вживання тютюну, проте зросла інтенсивність куріння у теперішніх курців. Окрім того, прослідковується тенденція до зростання поширеності куріння серед жінок, особливо, сигарет та пристроїв для куріння зі смако-ароматичними добавками. 

З 11 липня 2023 року ароматизовані сигарети, тютюн для самокруток та рідини до е-сигарет заборонено виробляти та імпортувати в Україну, проте залишки такої продукції можуть розпродуватися ще протягом 12 місяців.

ризики куріння

Україна підвищує обізнаність населення про ризики куріння

Україна досягнула найвищого рівня виконання стратегії  «Проведення антитютюнових інформаційних кампаній» — в тому числі завдяки проведенню низки національних інформаційних кампаній, зокрема «No smoking friendly. Турбота про здоров'я — твій внесок у перемогу», «2022 без тютюну», «Безпечного куріння не існує» щодо нових норм антитютюнового закону та захисту прав населення на бездимне середовище.

Світ визнає прогрес України в боротьбі з тютюном. Але роботи ще багато

Україна відбила 3 атаки тютюнової індустрії на антитютюнове законодавство 

ВООЗ відзначає внесок громадськості у протидії тютюновій індустрії, яка мала намір під час війни відновити куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства та на робочих місцях. Також було не допущено відтермінування на невизначений термін запровадження графічних медичних попереджень на упаковках тютюнових виробів відповідно до вимог ЄС. 

Світ визнає прогрес України в боротьбі з тютюном. Але роботи ще багато

Україна регулює склад рідин для електронних сигарет

З 11 липня 2023 року Україна, окрім заборони продажу ароматизованих рідин до е-сигарет, встановила максимальний об'єм тари та вміст нікотину у рідинах, що використовуються в е-сигаретах, та запровадила технічні вимоги безпеки усіх складових е-сигарет. Окрім того, в Україні впроваджені медичні попередження на упаковках е-сигарет.

ВООЗ наголошує, що споживання електронних сигарет є шкідливим для здоров'я людини та в жодному разі не є засобом відмови від куріння. Поширеність вейпінгу серед молоді по всьому світу викликає занепокоєння, тому ВООЗ закликає посилити регулювання е-сигарет. 34 країни світу повністю заборонили продаж електронних сигарет. 42 країни, серед них і Україна, заборонили вейпінг в громадських приміщеннях.

В чому Україна потребує прискорення?

Ще 2 роки тому Україна була у списку передових країн у політиці  підвищення акцизів на тютюнові вироби. Та через падіння курсу гривні наша держава втратила передове місце. Реалізація 7-річного плану щорічного підвищення акцизу на 20% продовжується, але враховуючи інфляцію, цього недостатньо. Доцільним є додаткове підвищення акцизу на тютюнові вироби, аби компенсувати рівень інфляції, а також розробка нового плану зростання акцизних податків на тютюнові вироби. Такі заходи дозволять суттєво збільшити надходження у державний бюджет та вбережуть тисячі українців від нікотинової залежності.

Всесвітня організація охорони здоров'я вважає підвищення податків на тютюнові вироби найбільш ефективним методом для зменшення поширеності вживання тютюну.

Також наразі Україна не входить до списку країн, що успішно борються з тютюновою залежністю. Найбільш ефективними практиками у допомозі курцям вважаються:

  • короткі інтервенції сімейних лікарів — консультації, що мотивують, направляють та допомагають курцям на шляху до припинення куріння;
  • гарячі лінії допомоги у відмові від куріння;
  • нікотино-замісна терапія;
  • поєднання нікотино-замісної терапії та поведінкових втручань під керівництвом кваліфікованого медичного працівника.

Опитування на замовлення ВООЗ продемонструвало попит на послуги з припинення куріння та важливу роль працівників первинної медичної допомоги у цьому процесі. 63,1% курців в Україні планують відмовитися від куріння, проте лише 6% це вдається. 87,3% теперішніх та колишніх курців, котрі робили спробу припинити курити, не зверталися по сторонню допомогу. Допомога фахівців та підтримка на шляху до припинення значно збільшують шанси попрощатися з залежністю.

Підсумки

Тютюнова епідемія лишається однією з найбільших загроз здоров'ю населення. Цифри демонструють жорстоку реальність — щороку у світі помирає понад 8 мільйонів людей від хвороб, спричинених курінням. 

В Україні куріння забирає понад 130 тисяч людей щороку. На 9 році війни з росією та на 2 році повномасштабної боротьби ми не маємо права нехтувати життями, які можна було б зберегти, а мусимо робити все для відновлення людського капіталу та здорового майбутнєього українців. Окрім того, Україна має виконувати свої міжнародні зобов'язання в рамках РКБТ ВООЗ та Угоди про асоціацію з ЄС. Тому найближчими цілями в цьому напрямку є збільшення акцизного податку на тютюнові вироби та заборона сигаретної викладки у пунктах роздрібної торгівлі.

1224

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: