fbpx
Сьогодні
Колонка 13:30 17 Лют 2019

Велика битва за ІТ-майбутнє України

В Кабміні хочуть заборонити залучення ФОПів до роботи підприємств

На картинці: Гусь facebook.com/thegooseishere

ІТ-сегмент складає 4% ВВП України та займає друге місце за доходами з експорту серед всіх галузей. І, певно, це один з найбільших економічних здобутків України за часи незалежності. Адже з нуля, без участі держави і олігархів, виріс сегмент, де люди виключно своїм розумом заробляють хороші гроші і стають успішними.

Звичайно, довго таке неподобство держава терпіти не могла. Тому Міністерство соціальної політики запропонувало зрівняти умови роботи ІТшників та робітників на заводах (законопроект був опублікований на сайті відомства).

Зараз людина може обрати один з трьох варіантів відносин з підприємством:

1) зарахування в штат;
2) короткотерміновий договір без зарахуванні в штат;
3) оформлення договору з фізичною особою підприємцем (ФОП).

В першому випадку оплата праці йде за час проведений за робочим місцем, в другому і третьому за конкретний результат. Уряд пропонує лишити лише можливість платити за час, а можливість залучати ФОПів обмежити 2 платежами на рік.

Мінсоцполітики пояснює свої пропозиції бажанням захистити робітників від експлуатації роботодавцями, і стверджує, що ці правки "не матимуть негативних наслідків для економіки та ринку праці України".

Проте нардепи від влади чітко озвучили, що справжня мета вибити більше податків в державний бюджет з ІТ-галузі.

Українське податкове і трудове законодавство прописане під державні установи і великі підприємства олігархів, де виплата зарплати складає незначну частину витрат.

Абсолютно інша ситуація в малого та середнього бізнесу, ІТ та креативних індустрій, де саме зарплати є вагомою частиною витрат.

Старі політики ніколи не вважали інтерес цих галузей, як вартий уваги. Домовитись з одним Ахметовим легше, ніж з 100 тисячами ІТшників.

Тому складно натягнути вимоги Трудового кодексу УРСР (так, ми досі живемо по ньому) на сучасний світ, де послуги продають за кордон, де домінує проектний підхід, а не відпрацювання людино-годин, де команди швидко створюють і швидко змінюють, де твоя винагорода вже не залежить від встановленої законом мінімальної зарплати. Все це вимагає гнучкості. Цю гнучкість давала можливість залучати до виконання проектів ФОПів.

ФОП може сам продавати свої послуги напряму, виконувати підряди компаній-посередників або закривати частину в проектній команді. Це самозайнята людина, яка не чекає подачок з бюджету, а своїми власними силами вибудовує свій успіх і на себе бере ризики підприємницької активності.

Такі люди небезпечні для представників "старої еліти". Їх голоси не купиш надбавкою 100 грн до пенсії чи встановлення дитячого майданчику з іменем політика.

Тому влада зацікавлена, щоб таких виборців стало менше. Урядовці прекрасно розуміють, що за рівних податкових умов ІТ компанії вигідніше перевести своїх ключових співробітників до Польщі чи Литви. Там краща інфраструктура, більше можливостей для роботи з клієнтами та вищий рівень безпеки.

Самі пропозиції Мінсоцполітики це сигнал, який держава дає ІТ-сектору "вам тут не раді". І він вже змушує багатьох задумуватись про переміщення.

А без ІТ-сектору Україна залишається з тими ж державними і олігархічними монополіями та сировинною економікою, яка продає свої ресурси, а продукти.

Фактично це протистояння між двома світоглядами. Старим державно-олігархічним світоглядом, який закритий до змін і живиться за рахунок ренти та монополій, і новим відкритим світоглядом сучасного світу, де людина мобільна, самодостатня і не потребує "захисту держави".

І тут кожному час обрати свою сторону. 

2889

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: