fbpx
Сьогодні
Актуально 10:25 20 Жов 2019

Як пройти діагностику раку грудей. Прості правила, що врятують життя

А ви бережете себе та своїх близьких? Рак молочної залози – одне з небагатьох онкологічних захворювань, яке можна вилікувати повністю, якщо хворобу виявляють на ранніх стадіях. Читайте, що робити і як «діяти на випередження»

20 жовтня — Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Показники захворюваності на рак грудей в нашій країні зростають стрімко, і говорити про цю проблему необхідно вголос.

За даними Міністерства охорони здоров'я (МОЗ), в Україні показники захворюваності на рак молочної залози на 45% вищі, порівняно з іншими країнами світу. А смертність – вища на 56%, порівняно зі світовими показниками. Така ситуація зумовлена надпізнім зверненням українських жінок до спеціалістів та нехтуванням скринінгом щодо раку, недбалого ставлення до процесу лікування. Страшна статистика – у 2016 році внаслідок раку молочної залози в Україні померла 5851 жінка.

За словами представниці Центру громадського здоров'я МОЗ України Ольги Донцової, в Україні рак молочної залози лідирує серед онкологічних патологій.

«В Україні пізно виявляють рак молочної залози. 48% випадків раку молочної залози виявляють на профілактичному огляді. Дуже важливо вчасно проходити скринінг та виявляти захворювання на першій стадії, коли хворобу можна вилікувати. Найвищі показники захворюваності та смертності через рак молочної залози спостерігаються у Дніпропетровській, Харківській областях та Києві», – підкреслює Донцова.

І це при тому, що рак молочної залози – одне з небагатьох онкологічних захворювань, яке можна вилікувати повністю, якщо хворобу виявляють на ранніх стадіях. Саме тому жінці так важливо хоча б раз на рік відвідати мамолога. За даними благодійного фонду з питань раку молочної залози "КВІТНА", рання діагностика рятує життя у 96% випадків!

«Рубрика» запитала експертів про важливі аспекти попередження хвороби та підготувала інструкцію, як українки можуть пройти діагностику.

ОСНОВНА ПРОБЛЕМА – В СПРИЙНЯТТІ

Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

«На жаль, в Україні жінки часто бояться йти до лікаря-мамолога. Вони бояться робити мамографію або УЗД, тому що побоюються почути можливі негативні результати – що у них є захворювання. І ось цей страх призводить до затягування процесу перевірки і, відповідно, може призвести до пізнього виявлення хвороби. А пізні стадії підлягають набагато складнішому і тривалішому лікуванню. Хоча саме захворювання рак молочної залози на ранніх стадіях є абсолютно виліковним. Крім того, онкологічні або передонкологічні стани діагностуються в одиниць, а більшість жінок після відвідання мамолога виходить впевненими у своєму здоров'ї», – коментує «Рубриці» директор Благодійного фонду «Квітна» Григорій Колодач.

ВІКОВА СПЕЦИФІКА

Дівчатам 20-30 років досить робити УЗД 1 раз на 1-3 роки, за рекомендацією лікаря — мамографію.

Жінкам після 30 років рекомендується щорічно проходити клінічне обстеження і робити мамографію.

Група ризику щодо раку молочної залози – жінки після 40 років. Кожна жінка 40+ має обовязково робити мамографію.

ПРОФІЛАКТИКА

Є три складові профілактики раку молочної залози (РМЗ):

  1. Щорічний огляд у мамолога + УЗД чи мамографія, якщо інше не показане;
  2. Щомісячний самоогляд;
  3. Ведення здорового способу життя.

ЯК РОБИТИ САМООГЛЯД

Є два простих правила, яких має дотримуватися кожна жінка:

  1. Щорічно відвідувати мамолога та робити скринінг;
  2. Щомісяця проводити самостійний огляд.

Обидві процедури потрібно проводити з 6 по 12 день менструального циклу.

Провівши півгодини на прийомі у мамолога, жінка виходить впевненою у своєму здоров'ї, піднесеному настрої. Як зазначають самі жінки, ці емоції мотивують проводити обстеження регулярно. Розуміння, що ти здорова, або коли ти знаєш, на що звернути увагу – додає впевненості.

Як провести самоогляд молочної залози

Як провести самоогляд молочної залози

ДІАГНОСТИКА: С ЧОГО ПОЧАТИ?

Експерти БФ «Квітна»  – про те, як в Україні можна пройти діагностику раку молочної залози:

  1. Усвідомити важливість регулярної діагностики

Кожна дівчина з 18 років має знати, що раз на рік вона обов'язково повинна проходити обстеження у мамолога та робити УЗД. Після 40 років лікарі рекомендують щорічно проводити мамографію та консультацію з мамологом. Це загальні рекомендації, якщо немає інших показань.

  1. Обрати медичний заклад для обстеження

Знаючи це правило, кожна жінка відвідує мамолога за місцем проживання, або в тому медичному закладі, який вона вибере. Обстеження рекомендовано проводити з 6 по 12 день менструального циклу.

  1. Заздалегідь записатися на прийом

Завчасно жінка телефонує, або іншим способом записується на прийом, обирає зручний для неї час і йде на консультацію до лікаря. Прийом займає приблизно 30 хвилин.

Тобто пройти обстеження можна навіть в обідню перерву 🙂

Важливо! На сайті Благодійного фонду «Квітна» зібрані державні медичні заклади за областями України, де можна пройти обстеження.

Це – дуже корисна шпаргалка для тих, хто ще ніколи не відвідував мамолога.

Інфографіка 

«ОБІЦЯЙ СОБІ БЕРЕГТИ СЕБЕ»

За статистикою МОЗ, в Україні щодня 39 жінок чують діагноз рак молочної залози. Найжахливіше, що 18 з них помирають.

Причина такої страшної статистики в Україні – несвоєчасне звернення до лікаря та діагностування захворювання на пізніх стадіях. Саме тому БФ «Квітна» запустила інформаційну кампанію «Обіцяй собі берегти себе». Це – соціальна кампанія, яка покликана привернути увагу громадськості до проблеми раку молочної залози в Україні.

Результати кампанії

Приблизно через місяць від старту проекту БФ «Квітна» почала отримувати відгуки від жінок.

«Нам часто телефонують, пишуть, запитують – де можна пройти огляд, навіщо, а як це зробити, а коли краще проходити. Ми щасливі від того, що жінки почали задумуватись про власне здоров'я, превенцію хвороби, а не її лікування, почали цікавитися проблемою, впроваджують у своє життя правила профілактики, а найголовніше – ходити до мамолога, іноді навіть вперше. Наші зіркові учасниці власним прикладом мотивують, спонукають піклуватися про своє здоров'я. Ми безмежно вдячні кожній з них, хто відгукнувся, поділився власним досвідом та звернувся до усіх українок з таким важливим месседжем», – розповідають представники фонду.

«ВІДВЕДИ МАМУ, СХОДИ З ДРУЖИНОЮ, РОЗКАЖИ СЕСТРІ»

Крім того, фонд «Квітна» активно закликають чоловіків не стояти осторонь жіночого здоров'я.

Так був ініційований масштабний проект з боротьби з раком молочної залози під назвою «Відведи маму, сходи з дружиною, розкажи сестрі». Мова йде про візит до мамолога. Це погляд на серйозну проблему з іншого боку. Найвідоміші, найавторитетніші і найшанованіші чоловіки України закликають подбати про здоров'я своїх близьких жінок. Всього один візит до мамолога на рік може вберегти жінку від онкологічних захворювань грудей. Щомісяця новий учасник проекту звертатиметься до українців з важливим меседжем.

Пінтосевич Тищенко

56
35321

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: