fbpx
Сьогодні
Корисності 11:57 13 Чер 2020

Курортний сезон 2020 і коронавірус: як відпочивати безпечно

Фото Getty Images

Вже на початку червня на курортах Приазов'я можна було помітити компанії людей: море ще не прогрілося, але можна було поніжитися на сонці. Це стало можливим завдяки ослабленню карантину в Україні і введенню адаптивного його формату. 10 червня МОЗ дозволяє відкрити бази відпочинку, а Херсонська, Одеська, Запорізька області вже активно готуються до початку курортного сезону, до того ж, в Україні різко стало тепло, ніби настав липень.

"Рубрика" розбиралася, як убезпечити себе на морі, якщо ви вже спланували відпочинок і збираєтеся купатися/засмагати, тому що все ж актуальним є питання безпеки: коронавірус ніхто не відміняв.

Шлях на море: поїзд, машина або автобус

Перше, про що можна турбуватися, коли планується поїздка на море — це шлях, яким туди можна дістатися на курорти Чорного і Азовського морів в Україні. Ситуація зараз змінюється прямо на очах, з огляду на пандемію коронавірусу, при якій ізоляція і дистанція стали лейтмотивами. Саме тому вибір транспорту, яким можна дістатися до моря, грає важливу роль.

Оскільки східну і південну Україну не позбавили залізничного сполучення в результаті адаптивного карантину, то поїзди у напрямку до курортів Одеської, Херсонської та Запорізької областей ходять активно.

вокзал потяг укрзалізницяФото Reuters

🚆

🚆  Особливості поїздки у поїздах: 

  • доступні тільки купейні квитки (якщо раніше купейний квиток у поїзді "Київ-Бердянськ" був близько 400 гривень, а то і менше, то зараз це від 600 гривень; місце у 2 класі інтерсіті "Київ-Одеса" коштує 460 гривень, у першому — від 1000 гривень.
  • ви все одно не зможете передбачити, з ким будете їхати в поїзді
  • маску, рукавички і антисептики бажано мати, адже це обов'язкові супутники тепер завжди з нами, але все одно невідомо, як буде контролюватися обов'язкове їхнє носіння і ким
  • незважаючи на те, що Укрзалізниця обіцяє забезпечити безпеку пасажирів у дорозі і дезінфекцію вагонів, але не варто забувати, що коронавірус високо контагіозний (заразний)

Місцеві жителі міста Приморськ Юля і Артем, які давно живуть у Києві, приїхали до батьків на машині, хоча поїзд "Київ-Бердянськ" (від Приморська до Бердянська 30 хвилин на машині) вже ходить. Кажуть, що за вартістю на бензин для машини для цієї відстані виходить навіть дешевше, ніж на поїзді. На машині для чотирьох пасажирів у них вийшло близько 2500 гривень, у той же час, як на поїзді для 4 на квитки вони б витратили 2800. Різниця, якщо подивитися, невелика, але на машині легше забезпечити мінімум контактів, ніж у поїзді.

Власники власного авто все ж вибирають поїздку на море на своєму транспорті. Жителі Києва Ярослава і Антон поїхали з дитиною на вихідні в Одесу на машині. Кажуть, що з системою фіксації штрафів вийшло доїхати не так швидко, як раніше, проте за 6-7 годин вони вже не в зачиненій столичній квартирі, а на морі. Зізнаються, що в Одесі, на їхню думку, вальяжне ставлення до загрози спалаху коронавірусу внаслідок курортного сезону: всюди реклами масштабних вечірок, ослаблення карантину прирівнюється до заперечення загрози. Проте, молодята з дитиною планують приїхати до Одеси ще раз у липні і потім у серпні, але на своїй машині.

Схожа ситуація в Кирилівці та Бердянську, популярних і постійно конкуруючих один з одним курортів Запорізької області. Машини не на місцевих номерах можна побачити на вихідних, але є вже і ті, хто приїжджає у відпустку на тиждень. Сім'я з трьома дітьми з Волинської області збирається приїхати до Бердянська в липні на поїзді. Кажуть, що чоловіки повернуться з Польщі із заробітків, відсидять на самоізоляції і доведеться їхати на оздоровлення. Для них поїздка на море — спосіб впоратися зі стресом, який сім'я пережила під час карантину.

авто путешествие

🚗. Переваг поїздки на машині: 

  • самостійно контролюєте, з ким вам контактувати, а з ким ні
  • визначаєте час поїздки (якщо менше зупинятися на заправках, час поїздки скорочується)
  • часто витрати менше, ніж на поїзді, особливо, якщо машина на газу

Для тих людей, які не хочуть їхати на поїзді, а також у них немає машини, є вихід — Bla bla car. Для бронюванні поїздки потрібно бути уважним, щоб переглянути перевізника, тому що під час загальнонаціонального карантину були випадки шахрайства.

Автобуси також відкривають продаж квитків на курорти, куди не можна дістатися залізничним сполученням, у Залізний порт (Херсонська область), наприклад. Вартість — від 500 гривень.

Переваги і недоліки різних видів транспорту для поїздки на море:  

  • поїздки на поїзді і автобусі на курорти України будуть за часом довше, ніж на машині
  • на машині тільки ви відповідаєте за засоби захисту і безпеки
  • на поїзді не завжди доїдеш до остаточної точки свого шляху — доведеться все одно їхати з пересадками і задіяти кілька видів транспорту

отдых на пляже и коронавирус

Зйомна квартира, готель чи намет: що безпечніше

Друге, про що думає людина, відправляючись на морський курорт, — де ж вона буде жити. Знову ж — нинішні умови і пандемія коронавірусу, здавалося б, змінили пріоритети людей — обираються більш безпечні місця для життя і проживання, наприклад, перевага надається зніманню квартири, а не готелю.

Для баз відпочинку під час курортного сезону будуть окремі правила. Згідно з цими правилами, адміністрація зобов'язана розмістити антисептики у місцях загального користування та забезпечити, щоб гостям регулярно вимірювали температуру.

Відпочиваючі повинні дотримуватися дистанції, а в місцях загального користування перебувати у масці або респіраторі. Якщо у когось з`являться симптоми захворювання, його повинні ізолювати — як і всіх людей, що проживали з ним.

Власниця бази відпочинку у Бердянську Антоніна розповідає, що активно готується приймати відпочиваючих. Її база відпочиваючих, зізнається вона, напрацьована роками і будується на довірі. Цього літа відпочиваючі до неї приїдуть, але вже з липня: весь червень вони готуються. Антисептики вона закупила, столики в їдальні також розставила з урахуванням дистанції, яка всім зараз необхідна.

Вартість номера зі зручностями на курортах Азовського моря буде коштувати в районі 1000 гривень. Раніше багато хто вибирав курорти Туреччини, вважаючи їх кращими за курорти Азовського моря. Все залежить від пріоритетів і рівня комфорту, який вибирає собі відпочиваючий.

А ось Юлія з друзями вже п'ятий рік їздить на Бердянську косу. Вони вибирають місце на Дальній косі, поряд із заповідною зоною і відпочивають там три дні з наметами. Зазвичай планують поїздку на День Конституції, коли є державний вихідний. При цьому у них витрати тільки на шлях і їжу.

🏠  Відмінності та переваги готелів та квартир для відпочинку: 

  • в готелі забезпечено прибирання номеру і базове харчування, тому про це не доведеться турбуватися
  • в орендованій квартирі легше забезпечити ізоляцію від інших людей, чого ви не забезпечите собі у готелі
  • незважаючи на те, що готель зобов'язаний забезпечити безпечну відстань в їдальні, все ж не прописаний точно механізм реалізації цього, що може викликати складності
  • почасти, якщо запланувати поїздку на море компанією друзів, то зйом квартири буде коштувати дешевше

Відпочинок на пляжі: как забезпечити ізоляцію від людей

Ось ви прокидаєтеся в орендованій квартирі або готелі на українському курорті, збираєтеся на море. Логічним під час пандемії стоїть питання: як уберегти себе від можливості заразитися на пляжі.

Як показує практика, на пляжах Бердянська не сильно турбуються про ізоляцію, відстань між підстилками на міських пляжах не дотримується. Куди легше це робити на косі, де відстані більше і є куди ізолюватися.

Не важливо, як забезпечать місцева влада систему безпеки, потрібно пам'ятати, що ваше здоров'я у ваших руках і самостійно забезпечувати собі безпеку.

отдых на пляже и коронавирус

⛱️   Що можна робити на пляжі, щоби вберегти себе: 

  • плануючи поїздку, все ж аналізувати, як близько пляжі від готелю або квартири і які вони по відстані. Чим ближче пляж, тим більше на ньому буде людей, адже люди на відпочинку воліють близькості пляжу
  • пам'ятати, що чим довше і більше пляж, тим більше можливість "відсісти" від інших відпочиваючих
  • не боятися просити людей, які будуть "підсаджуватися" ближче до вас, відсісти або дотримуватися дистанції. Відомо, що останнім часом українці агресивно реагують на прохання вдягнути маски та інші прохання, пов'язані з коронавірусом. 
  • Психологи відзначають, що якщо у цих словах будуть вирази "будь ласка" і "будьте ласкаві", то можливість задоволення вашого прохання збільшується

19591

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: