fbpx
Сьогодні
Мандруй! 17:25 07 Чер 2020

Куди поїхати у Київській області: маршрути вихідного дня по всім напрямкам

Із приходом літа та жаги до подорожей "Рубрика" починає нову серію матеріалів про те, де можна провести вихідні в Україні. І починаємо, звісно, з серця країни — Київщини.

English version here

Ландшафтний парк у селі Буки

В Україну вже прийшло літо. Карантин поступово послаблюють, тож у багатьох виникає питання, як влітку можна буде відпочити від сидіння вдома, дотримуючись соціальної дистанції та епідеміологічних застережень. Логічно, що потрібно сконцентрувати свою увагу на місцях, де є можливість такої дистанції та на закладах розміщення, що дотримуються санітарних норм. Але які ці місця і чи є можливість їх знайти у доступності до свого місця перебування?  На цьому тижні "Рубрика" підготувала топ місць, куди можна поїхати на вихідні у Київській області та відпочити від міста та карантинного режиму.

⬆️   ПІВНІЧНИЙ НАПРЯМОК

Межигір'я 

Якщо до цього не було можливості відвідати парк у Межигір'ї, то час надолужувати цю прикрість, адже колишня резиденція Віктора Януковича приховує багато таємниць. Окрім великого маєтку, на території знаходиться багато цікавинок, наприклад виставка ретромобілів, міні-зоопарк та кінологічний центр. Для відвідувачів пропонують різні активності — від катання на велосипедах або сігвеях до пішої прогулянки або катанні верхи на конях. 

парк межигір'я

Коли: щодня, у літній період з 8:00 до 22:00

Як дістатись: з парком немає прямого сполучення з Києва, тому найкраще використовувати автомобіль, час у дорозі приблизно 20-25 хвилин від станції метро "Оболонь". Для досвідчених велолюбителів, є можливість дістатись на велосипеді ( 15 км від станції метро "Героїв Дніпра)

Що робити: сімейний відпочинок, прогулянки пішки/на велосипеді/на сігвеях/ верхова їзда, відвідування місцевого музею, гаражу з ретрокарами та міні-зоопарку

Скільки коштує: всі дні крім вівторка квиток коштує 150 грн для дорослих та 50 для дітей (7-13 років). У вівторок для дітей вхід безкоштовний, дорослий квиток коштує 70 грн. Екскурсії оплачуються додатково, вся інформація є на сайті Межигір'я

Київське море

Море? Біля Києва? Але до Одеси ж наче майже 500 км… Багато хто забуває, що під столицею на півночі є своє море – Київське. Водосховище, побудоване у 60-х роках 20 століття, у деяких місцях досягає 13 км у ширину, у найвужчому – до 3 км, довжиною 110 км, тому за сприятливих погодних умов майже круглий рік нагадує неглибоке море, якому немає кінця на горизонті. Свіже повітря та відсутність великих містечок робить це місце доволі відлюдним та придатним для відпочинку у літні дні. Пікнік на 1 день або виїзд з палатками з ночівлею – чудова нагода забути про велике місто та поринути у світ природи. У селищах, що розкинулись по обидві сторони моря, багато дачних комплексів, де можна не тільки залишитись на ніч, але й погуляти сосновим лісом або узбережжям водосховища, займатися спортом та відпочити в лазні.

Київське море

Як дістатись: найкращий спосіб — на власному автомобілі, відстань від станції метро Героїв Дніпра від 17 км, час у дорозі від 30 хв. 

Що робити: прогулянки узбережжям та лісами, пікнік, відпочинок із сім'єю та друзями 

Скільки коштує: відпочинок у дачних готелях за стандартний номер на двох коштує від 1200 грн/добу

Парк ХІІ Місяців 

Зоопарк ХІІ Місяців — чудове місце для сімейного відпочинку та знайомства дітей (та деяких дорослих) з тваринним світом нашої планети. Крім стандартного оглядин тварин, є вілвілувачів парку є можливість годування (часи прийому їжі можна подивитись на сайті), а також контактування з певними видами, що зазвичай приводить у захват і дітей, і дорослих. Також є можливість катання на велосипеді та відпочинку біля басейну.

Парк ХІІ Місяців 

Як дістатись: Зоопарк знаходиться у селі Демидів Київської області, найзручніше можна дістатись власним транспортом (35 хвилин на автомобілі) або автобусом №355  від станції метро "Героїв Дніпра" (1 година 15 хвилин в дорозі, проїзд коштує 30 грн). 

Коли: у літній період з 1 квітня до 31 жовтня парк відчинений кожного дня з 10:00 до 20:00.

Скільки коштує: дорослий квиток коштує 190 грн, для дітей 3-6 років — 70 грн, для дітей до 3 років вхід безкоштовно. 

Пуща Водиця

Особливе місце з чистою водою та гарним пляжем доволі важко знайти, особливо недалеко від столиці. Проте все ж таки є таке одне особливе селище  – Пуща Водиця.

План простий: берете з собою все для пікніка, сідаєте на трамвай на Контрактовій Площі, через 50 хвилин трамвайних блукань по місту та лісу виходите на зупинці «8-ма лінія»  та крокуєте в сторону ставка Горащиха. Великий піщаний пляж та ліс довкола, класна компанія та чисте повітря за межами мегаполісу – про що ще можна мріяти в літній день? У ставку можна купатись, вода набагато чистіша за дніпровську, тому сміливо беремо з собою купальники та крем із захистом від сонця. У вихідні дні тут завжди багато людей, тому радимо таку подорож зробити якось серед тижня.  Повертаючись назад трамваєм,  обов'язково мружимося від сонця та трохи засинаємо під спів пташок з лісів навколо Пущі Водиці…

Пуща Водиця

Що робити: пляжний відпочинок на природі, пікнік

Як дістатись: власним автомобілем (зі станції метро "Оболонь" близько 20 хвилин),  від станції метро "Контрактова Площа" ходить трамвай №12, від станції метро "Нивки" — маршрутне таксі №719 (50 хвилин в дорозі громадським транспортом)

Скільки коштує: доступ до озера безкоштовний, кошти необхідні лише на персональні витрати

Прип'ять

Місто-привид, відоме на весь світ завдяки техногенній катастрофі на Чорнобильській АЕС у 1986 році, привертає тисячі туристів щороку. Якщо Ви досі не відвідали це місце, то чому б не зробити це саме цього літа? Про таку подорож треба подумати заздалегідь — необхідно підготувати спеціальний дозвіл на відвідування зони відчуження, яке зазвичай можна замовити через туристичну фірму. Агенти пропонують групові або індивідуальні тури на 1-3 дня з відвідуванням основних об'єктів закритої зони — Рудого лісу, міста Прип'ять, об'єкта Дуга та оглядового майданчика неподалік від Саркофагу 4 реактора. Одноденні тури стартують від 1200 грн/людину і вище, залежно від кількості днів та комфорту обслуговування. 

Що робити: відвідати екскурсії в Чорнобиль

Як дістатись: разом із замовленим туром

Скільки коштує: тури на один день коштують від 1200 грн за людину і вище

Київська ГЕС

Київська ГЕС — це перша (верхня) сходинка Дніпровського каскаду гідроелектростанцій, розташована на річці Дніпро й знаходиться в кількох кілометрах від Києва, поблизу міста Вишгород. Київську ГЕС було побудовано у рекордно короткі строки: з 1960 по 1968 роки. Сьогодні будівля ГЕС шириною складає 51 м, а довжиною — 285 м. Окрім того, що гідроелектростанція виробляє колосальну електроенергію, це місце цікаве ще й тим, що звідси звідси відкривається чудовий краєвид на водосховище, а також на Дніпро. Цікаво ще і потрапити на процес шлюзування — тоді за короткий проміжок часу у шлюзі відбувається зміна висоти аж на 12 метрів. Спостерігаючи за гідроелектростанцією та водосховищем, не забудьте згадати про ті села, що опинилися на дні останнього. Справа в тому, що коли будували ГЕС, то на території, яка невдовзі буде затоплена, розташувалися за різними даними, від п'яти десятків до кількох сотень населених пунктів. Частина з них мала давню історію, аж від Київської Русі. Тепер вони — це така собі київська Атлантида.

Київська ГЕС

Що робити: насолоджуватися панорамним видом

Як дістатись: автівкою (близько 40 хв) або маршрутками від станції метро "Героїв Дніпра"

Межигірський монастир

Цей православний монастир під Києвом особливий своєю історією: він славиться тим, що з перервами існував аж від часів Київської Русі. Згідно з легендою, його заснували у 988 році грецькі ченці з Візантії; інша версія говорить про заснування монастиря Андрієм Боголюбським у 1161 році. Пізніше Межигірський Спасо-Преображенський монастир став головним козацьким монастирем. Територія монастиря наразі є частиною Вишгородського історико-культурного заповідника, що відкритий для відвідувачів і пропонує за допомогою QR-кодів ближче знайомитися з історією місцевості. А зважаючи на те, якою мальовничою тут є природа, поїздка сюди — чудовий варіант для вихідних.

Що робити: прогулянка, відпочинок на природі, історичний екскурс

Як дістатись: автівкою дорога займе близько 40 хв — 1 год, автобусом можна доїхати до села Нові Петрівці від станції метро "Героїв Дніпра"

🌊   ПО ТОЙ БІК ДНІПРА

Десна

Окрім центральної річкової артерії — Дніпра, у Київській області є велика кількість приток, що мають чудові умови для відпочинку. Однією з таких приток є річка Десна, яка відома серед подорожуючих можливістю для сплаву. Десна — рівнинна річка, тому рафтинг тут є доволі спокійним та підходить для будь-якого рівня фізичної підготовки. Велика кількість туристичних компаній організовує відпочинок для тих, хто не має власного спорядження та часу для планування поїздки. Вартість варюється від 600 грн за одноденну подорож до кількох тисяч гривень за кількаденну пригоду з урахуванням послуг інструктора та можливістю харчування. Можливі різні варіанти відпочинку, на 1 день або з ночівлею у палатках серед природи, сплав наодинці або в компанії друзів. У будь-якому випадку, таке дозвілля надовго залишиться у серці та стане яскравим спогадом цього літа.  

Десна

Як дістатись: разом з туром, або своїм ходом — автівкою або ж велосипедом

Що робити: відпочинок на природі, пікнік, сплав на байдарках

Скільки коштує: безкоштовно, або з туром — від 600 грн.

Завод та музей Coca Cola

Цей напій має прихильників по всьому світу, і нехай дієтологи вважають Coca Cola не дуже корисним продуктом, проте для багатьох він залишається у топі списку улюблених напоїв. Вже багато років завод Coca Cola під Києвом приймає відвідувачів для ознайомлення з виробництвом всесвітньо відомого бренду. Екскурсії за попереднім записом проводяться для груп від 10 осіб віком старше 12 років та є абсолютно безкоштовними. Тому чому б не зібрати компанію однодумців та не побачити завод та музей напою із середини? Музей розташований у 50 км від Києва, у смт Велика Димерка Броварського району. 

Завод та музей Coca Cola

Що робити: екскурсія

Як дістатись: трансфер завод не надає, тому найзручніше дістатись власним транспортом або ж одним з декількох автобусних маршрутів  від станції метро Чернігівська

Скільки коштує: безкоштовно

Переяслав 

Місто, яке до минулого року носило приставку Хмельницький на честь великого Гетьмана Війська Запорозького Богдана Хмельницького, має багатовікову історію та вперше згадується ще у 907 році. Маючи велике торгове та стратегічне значення за часів Київської Русі та Речі Посполитої, Переяслав досяг свого розквіту саме у козацьку добу та навіть неодноразово став місцем натхнення Тараса Шевченка. Сьогодні це невелике містечко на березі Дніпра має близько 27 тисяч населення та славиться на всю Україну козацькою спадщиною та великою кількістю музеїв, які об'єднані у Національний історико-етнографічний заповідник. А ще це місто також відоме можливістю польотів на повітряній кулі з чудовими краєвидами на Дніпро та околиці містечка. 

Переяслав 

Що робити: гуляти містом, відвідувати музеї, піднятися у повітря на повітряній кулі

Як дістатись: автівкою або маршруткою від станції метро Харківська. Дорога займе близько години-півтори

⬇️   ПІВДЕННИЙ (ОДЕСЬКИЙ) НАПРЯМОК

Біла Церква

Місто Біла Церква – найбільше місто Київської області, культурний та економічний центр області. Місто славетне давньою історією, мальовничими краєвидами на річку Рось та прекрасними пам'ятками історії та архітектури. Це місто ідеально підходить для тих, хто хоче додати спокійне життя невеликого міста у буденність. Тут є великий вибір сучасних готелів та апартаментів, які суттєво дешевші столичних цін, а місцеві ресторани з терасами біля річки Рось не гірші за київські заклади. Біла Церква відома на всю Україну дендропарком "Олександрія" — місцем, над яким працювали одні з найкращих митців 19 століття, де під столітніми деревами приємно прогулятись у будь-яку пору року. 

У центрі міста розташований Центр органної та камерної музики – там часто проводять виступи гурти та музиканти з Київської філармонії. Колись центр був місцевим католицьким костелом, проте за часів радянської  влади його трансформували у центр органної музики. Крім цього, в Білій Церкві розташовані прекрасні православні собори – Спасо-Преображенський собор, Георгіївська церква, церква Марії Магдалини.  Культурне життя вирує в місті, тому тут точно нікому  не буде сумно.

Коли: період з травня по вересень найкращий для насолоди усіма принадами міста

Як дістатись: місто знаходиться недалеко від траси Київ-Одеса, є автобусне та залізничне сполучення з Києвом. Приватні маршрутки ходять від станцій метро Теремки та Либідська.  Час у дорозі до 1,5 години

Що робити: відвідування парків, узбережжя річки Рось, Центр органної та камерної музики, пікніки та відпочинок у місті

Скільки коштує: вхід до дендропарку "Олександрія" коштує 25 грн для дорослих, для школярів та студентів  — 10 гривень при наявності документа (з велосипедом 35 грн та 20 грн відповідно)

Ландшафтний парк у селі Буки

Невеличке село Буки, що у Сквирському районі Київської області, відоме серед подорожуючих ландшафтним парком, що був побудований у 1996 році на кошти місцевого мецената. Територія складається з двох частин – храмового комплексу з фонтаном та самого ландшафтного парку. Колись це місце було місцевим сміттєзвалищем, проте зараз його вважають одним з найгарніших парків України. Парк знаходиться біля річки Роставиця, містить міні-зоопарк та Поляну казок з казковими фігурами.

Як дістатись: село Буки розташоване у 100 км від міста Київ та у 40 км від міста Біла Церква. Дістатись сюди найлегше можна або на власному автомобілі, або ж автобусне сполучення є з міст Біла Церква та Сквира. Час у дорозі зі столиці до 2 годин

Що робити: прогулянка на свіжому повітрі ландшафтним парком, відвідування храмового комплексу, на території є кафе та ресторан, щоб перекусити

Скільки коштує: доступ до парку є безкоштовним, в окремі частини можливо потрапити лише з екскурсією, плата за яку є майже символічною

Пирогів

Національний музей архітектури і побуту України — це музей просто неба, архітектурно-ландшафтний комплекс, що відображає всі регіони України. Загальна площа музею складає понад 130 гектарів, на якій розташовано понад 300 експонатів. У Пирогово можна побачити традиційні українські хати, церкви та дерев'яні млини, зайти до них всередину, скуштувати традиційні страви, насолодитися свіжим повітрям та природою. Музей було створено так, що його експонати відповідають архітектурним та інтер'єрним традиціям регіонів України, що робить його унікальним для країни. Подумайте: за одну поїздку у київське селище ви зможете відвідати різні куточки всієї країни! Також там можна покататися на конях і навіть долучитися до святкування традиційних українських свят. У звичайні дні беріть з собою плед та смаколики, щоб влаштувати пікнік — і ви не пожалкуєте. До того ж, це місце ідеально підійде для вихідного з дітьми, малеча буде у захваті. 

Що робити: прогулянка музеєм під відкритим небом, пікнік, катання на конях

Як дістатись: автівкою дорога займе близько півгодини, деталі про громадському транспорту — тут

Скільки коштує: дорослий квиток — 50 грн, дитячий — 30 грн, дітям 7-10 років — 15 грн, дітям до 7 років — безкоштовно

Графік роботи: з 10:00 до 17:00, середа — вихідний

🛣️   ОБУХІВСЬКИЙ НАПРЯМОК

Парк "Київська Русь"

Історичний парк "Київська Русь" розташований у селі Копачів в Обухівському районі Київської області та являє собою архітектурний ансамбль відбудованих споруд Києва за часів існування Київської Русі. Круглий рік щовихідних та у святкові дні на гостей Древнього Києва чекають «хліб та видовища»: шоу-програми, культурно-історичні фестивалі, кінно-трюкові шоу, міжнародні чемпіонати з давніх бойових мистецтв. Князівство Київська Русь є єдиним у своєму роді майданчиком, де в достовірному історичному антуражі відтворюються масштабні історичні баталії, проводяться видовищні чемпіонати з середньовічного бою, турніри піших і кінних лучників, демонструється обмундирування середньовічних воїнів, а також відтворюється культура, побут і атмосфера Київської Русі. Територія парку складає 20 га, тож, окрім видовищ, відвідувачі можуть здійснити мандрівку Києвом, який існував понад 1000 років тому. План Древнього Києва розроблений спільно з провідними фахівцями в галузі історії, архітектури, етнографії та культурології з різних країн світу, тож висока достовірність вигляду давнього Києва не може залишити байдужим ані дітей, ані дорослих.

Парк

Коли: щовихідних в парку проходять святкування різноманітних свят та змагання з стрільби з лука, середньовічних боїв, кінні шоу та етно-фестивалі. Анонси подій та можливість придбання квитків за посиланням.

Як дістатись: Зупинка маршрутного таксі для поїздки в парк знаходиться біля ст.м. Видубичі на стоянці супермаркету "Фуршет". Також можна використовувати прямий рейсовий автобус Київ-Степок з автостанції Видубичі. Час у дорозі- до 1 години. З Обухова можна також дістатись на велосипеді (до 15 км в 1 сторону)

Скільки коштує: проїзд коштує 50 грн в одну сторону, вхідний квиток  80 грн для школярів, 150 грн для студентів та пенсіонерів, 200 грн для дорослих

Трипілля та Витачів 

Ці 2 невеличких села неподалік Обухова важко оминути, адже саме тут у 1897 році було відкрито трипільську культуру — одних з перших людей не тільки в Україні, але й в світі, що ще у 6000-5000 до н.е. займались землеробством. Відкриття археолога Вікентія Хвойки стало справжньою сенсацією в науковому світі. Подумати тільки – було відкрито цілий народ! У селі Трипілля є так звана Дівич-гора, що зустрічає мандрівників біля ріки, а також 2 музеї, присвячених трипільській культурі — обласний археологічний музей та Приватний історико-археологічний музей "Прадавня Аратта – Україна". У місті Витачів також збереглися пам'ятки тріпільської культури, а каплички, що розташована на горі, відкривається неймовірний краєвид на лівий берег Дніпра. 

Трипілля та Витачів 

Що робити: гуляти, відвідувати музеї

Як дістатись: автівкою (дорога займе близько години), на електричці (Київ Пасс. — Трипілля Дніпровське) або автобусами, що відправляються з автостанції Видубичі

Скільки коштує: вартість квитка у музей — 20 грн, або 100 грн — з екскурсією

205023

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: