fbpx
Сьогодні
Що відбувається 20:36 03 Гру 2022

Картина 40-го тижня війни: рф готується до нового ракетного обстрілу, а Україна – до найгірших сценаріїв блекауту

А також про бої на сході та півдні, “стелю цін” на російську нафту, плавучі електростанції в Одесі та збір на тисячу генераторів для українських лікарень – у нашій хроніці. Розповідаємо, як змінилася ситуація за тиждень з 28 листопада по 2 грудня.

English version here

Південний напрямок

На півдні України триває позиційна війна. Ворог продовжує укріплюватися на зайнятих на лівому березі Дніпра позиціях та не припиняє обстріли населених пунктів, що розташовані на правому березі річки Дніпро в Херсонській області, зокрема самого Херсона. Окупанти намагаються посіяти страх і паніку серед мирного населення. Обстріли призводять до чисельних жертв серед цивільних. Такі дії не залишаються без відповіді ЗСУ – українські війська вражають позиції росіян за допомогою артилерії та авіації.

Триває військова операція на Кінбурнській косі – останній окупованій рф території Миколаївської області. Робота українських сил дуже ускладнена і через погодні умови (шторми, вітер), і через географічне розташування самої коси. Однак ситуація залишається контрольованою, бойові дії в активній фазі.

Біля Запоріжжя росіяни тримають зайняті позиції, обстрілюючи українські населені пункти. Так, вночі 2 грудня росіяни атакували місто Запоріжжя, внаслідок чого загорілася будівля інфраструктурного об'єкту. 

При цьому за даними української розвідки в окупованій частині Запорізької області росіяни виводять своїх військових з деяких населених пунктів та пропонують місцевим жителям "евакуюватися". Це може свідчити про те, що російські війська не можуть втримати критично важливі райони на тлі посилення українських ударів по місцях зосередження російських сил та їхній логістиці.

Східний напрямок

Донецька область залишається головним театром бойових дій. Війська рф ведуть наступальні дії та продовжують спроби взяти міста Авдіївку та Бахмут. Українські сили впевнено тримають оборону. Водночас, як зазначають експерти ISW, ворожі зусилля навколо Бахмута вказують на те, що російські війська не зробили висновків з попередніх кампаній з великою кількістю жертв, сконцентрованих на цілях обмеженого оперативного або стратегічного значення.

"Втрати, пов'язані з шістьма місяцями жорстоких боїв навколо Бахмута на виснаження, значно перевищують будь-яку оперативну перевагу, яку росіяни можуть отримати від захоплення міста", – підкреслюють фахівці Інституту.

На Луганщині триває наступ українських військ на напрямку Сватове – Кремінна. Аби стримати просування українських військ на Сватівському та Лиманському напрямках, противник посилює свої лінії оборони та намагається проводити контрнаступальні дії. 

Ситуація на окупованих територіях

З настанням холодів суттєво погіршилися умови життя цивільного населення на окупованих територіях України. У багатьох населених пунктів відсутні нормальна подача світла, тепла, газу тощо. Зокрема у Маріуполі немає централізованого опалення. У місті спостерігаються черги за електрообігрівачами, у яких, за повідомленнями законної Маріупольської міськради, трапляються навіть бійки. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що російські загарбники почали видаляти на російських цифрових картах "Яндекс" будинки, які вони зносять в окупованому Маріуполі. Відомо про те, що росіяни планують знести ще біля тисячі будинків, які не до кінця знищили під час облоги. 

Також окупанти складають списки залишеного вимушеними переселенцями нерухомого майна, щоби в надалі "націоналізувати" його.

На тимчасово окупованій території Херсонської області зафіксовано посилення росіянами адміністративно-поліцейського режиму, у зв'язку з чим сплановано заміну окремих військових підрозділів на підрозділи росгвардії. Також росіяни вивозять активних колаборантів з населених пунктів поблизу Дніпра, зокрема з Нової Каховки. Це свідчить про те, що вони не вірять, що зможуть довго утримувати ці території.

В окупованому Криму співробітники військових комісаріатів проводять підготовку до чергової хвилі мобілізації. Воювати руками поневолених народів – класична риса імперій.

Захист кордонів

На півночі України обстановка зберігається без суттєвих змін. Генштаб України зазначає, що ознак формування наступальних угруповань противника наразі не виявлено. На полігонах Білорусі продовжується підготовка окремих підрозділів противника. Українська розвідка наголошує, що інформація, що Білорусь нібито готує наступ на Україну на найближчий час, поширюється, щоб посіяти паніку.

Водночас Олександр Лукашенко звинуватив Україну і НАТО у зростанні кількості провокацій поблизу білорусько-українського кордону і заявив, що Україна намагається втягнути сили НАТО у війну. А міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що прямої підготовки до війни не ведеться, і що Білорусь буде лише захищати свою територію.

За висновками ISW, Лукашенко і Хренін, ймовірно, зосередили інформаційну кампанію на вигаданій агресії НАТО і провокаційній діяльності вздовж білоруського кордону для підстав стверджувати, що військові РБ повинні залишитися в Білорусі для захисту від потенційної агресії НАТО, і таким чином створити інформаційні умови для протистояння російському тиску щодо вступу у війну в Україні.

Три російські винищувачі Міг-31К, які можуть нести дуже небезпечні для української інфраструктури гіперзвукові ракети Х-47М2 "Кинджал", відлетіли з території Білорусі до росії. Ймовірно, це пояснюється тим, що на білоруській території носії зброї не захищені від можливих дій ЗСУ.

Протягом тижня російські війська здійснювали обстріли прикордонних населених пунктів та позицій українських військ у Сумській та Харківській областях.

Підконтрольні та звільнені території України

Україна продовжує підготовку до важкої зими в умовах російських обстрілів критичної інфраструктури. Триває розгортання "Пунктів незламності" – прихистків, де люди зможуть отримати доступ до світла і тепла навіть під час блекауту. Стало відомо, що там також планують встановити термінали супутникового зв'язку Starlink. Аби покращити доступність терміналів для українців, Кабмін звільнив від ПДВ та ввізного мита обладнання супутникового інтернету.

старлінк

На станціях київського метро облаштовуються точки з USB-зарядками, де можна зарядити телефон та інші гаджети. Зараз вони є вже на 19 станціях, і мережа буде розширюватися.

метро

Разом з тим триває підготовка й до найгірших сценаріїв. Мер Києва Віталій Кличко не виключає, що у випадку російських обстрілів інфраструктури столиці у холодну пору доведеться злити воду з системи опалення, і її буде складно подати до весни. "Якщо протягом 24 годин за температури -5 зовнішньої не буде опалення і води, нам потрібно буде зливати системи опалення в Києві, бо це може призвести до пошкодження систем життєзабезпечення. Ми будемо вимушені зливати воду. Це означає, що до весни подати воду буде дуже складно. І до початку весни будуть складні виклики", – підкреслив він. Слід сказати, що такі рішення доведеться ухвалювати в кожному з населених пунктів з центральним обігрівом, якщо інфраструктура їхніх ТЕЦ буде пошкоджена.

Ухвалюють рішення й для підтримки бізнесів в умовах відключень світла. Так, Львівська міська рада ухвалила рішення про часткову компенсацію підприємцям ресторанної сфери та роздрібної торгівлі харчовими продуктами вартості  електрогенераторів для своєї роботи. Цей ваучер передбачає відшкодування 50% вартості генератора.

Частині звільненого від росіян Херсона вже вдалося повернути світло. Хоча через постійні обстріли ситуація з ним залишається все ще дуже нестабільною.

Ситуація з критичною інфраструктурою

Тиждень минув без нових ракетних ударів рф по критичній інфраструктурі. У Головному управлінні розвідки України вважають, що росія готує і накопичує ракети, вивчає нові цілі та проводить дорозвідку. Проте удари, хоч і не масовані, тривають. 1 грудня війська рф вчергове обстріляли підприємства енергокомпанії ДТЕК, двоє енергетиків постраждали. Це вже 16-й обстріл підприємств компанії за останні два місяці.

Як зазначив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, наразі виробництво електроенергії в країні покриває 70% від потреб у споживанні, 30% – дефіцит, який коригується обмеженнями споживання. Цього достатньо, щоб рівномірно розподілити навантаження вимушених відключень між усіма споживачами, щоб у людей вмикали світло принаймні на 5-6 годин на день. При цьому енергосистема України лишається цілісною, попри постійні обстріли. Як зазначили у компанії "Нафтогаз України", вже відновлено 53,3% уражених об'єктів теплопостачання після російських обстрілів по інфраструктурі України.

Ситуація з електропостачанням залишається дуже складною в Києві, а також у Київській, Вінницькій, Львівській, Одеській, Хмельницькій і Черкаській областях. У столиці почали частіше траплятися аварії в електромережах через те, що жителі вмикають багато приладів одночасно, коли з'являється електроенергія, а також користуються електричними обігрівачами в будівлях.

Державний трейдер "Енергетична компанія України" здійснив тестовий імпорт електроенергії з Румунії. Як наголошують у компанії, це може стати додатковим інструментом стабілізації енергосистеми України. 

Турецька суднобудівна компанія Karpowership, яка є виробником, оператором і власником флоту енергокораблів, заявляє, що веде переговори про відправку трьох своїх енергокораблів загальною потужністю 300 мегаватів в Україну. Енергокораблі (powerships) судна спеціального призначення, на яких встановлені силові установки, що виконують роль джерела електроенергії. 

Потужність турецьких суден дозволить забезпечити електроенергією до 1 мільйона будинків за повного завантаження.

Ситуація на окупованій рф Запорізькій атомній електростанції залишається напруженою. Російські військові з 28 листопада заборонили вхід на територію електростанції українським працівникам, які не підписали контракти з "Росатомом" компанією, яку окупанти призначили "керувати" ЗАЕС. Цього тижня вона призначила нового "директора" на електростанцію. Також повідомляється, що росіяни привласнюють гроші, які призначались для оплати роботи персоналу станції.

заес

Важливі події у світі, які впливають на війну в Україні 

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 30 листопада заявила,  що Брюссель разом із партнерами розробить план конфіскації заморожених російських активів, щоб потім передати їх на відбудову України та для компенсації збитків, завданих війною рф. "Збитки, завдані Україні, оцінюються в 600 мільярдів євро. росія та її олігархи мають компенсувати Україні збитки та покрити витрати на відновлення країни. І ми маємо кошти, щоб змусити росію заплатити", підкреслила фон дер Ляєн.

Країни ЄС 1 грудня попередньо погодили обмеження ціни на російську морську нафту на рівні 60 доларів за барель з механізмом коригування. Це дозволить утримувати обмеження для неї на рівні 5% нижче ринкової ціни. Якщо нафту закуповуватимуть за вищою ціною, ніж встановлено, обслуговування її морського перевезення буде заборонено. Це дозволить знизити надходження валюти до рф, що вплине на її можливість фінансувати війну.

Нас підтримують

Американська компанія Raytheon Technologies отримала контракт від американського уряду на суму 1,2 млрд дол. для закупівлі шести систем ПРО NASAMS для України. Він розрахований до 2025 року. Також США разом з союзниками ведуть переговори з країнами Близького Сходу, аби перемістити звідти кілька своїх систем NASAMS в Україну.

Також Пентагон розглядає пропозицію компанії Boeing щодо постачання Україні дешевих невеликих високоточних бомб GLSDB, які б дозволили Києву завдавати ударів на відстань до 150 км. Вони можуть бути поставлені вже навесні 2023 року.

Уряд Канади завершив випуск 5-річних Облігацій суверенної підтримки України (Ukraine Sovereignty Bond), за допомогою яких канадці зможуть допомогти з фінансуванням для України на 500 млн дол.

Франція передала Україні реактивну систему залпового вогню LRU

Німеччина надала три мостоукладальні танки BIBER, вісім надводних безпілотників та 12 прикордонних автомобілів. Норвегія передала Україні п'ять військових автобусів швидкої допомоги.

Також розширюється допомога міжнародних партнерів для підтримки енергетичного сектору України. США нададуть 53 млн дол. для термінової закупівлі обладнання, необхідного для відновлення енергосистеми. Німеччина надала фінансову допомогу для ремонту енергетичної інфраструктури на суму близько 56 млн євро та надає понад 350 генераторів. Литва відправила в Україну вантажівки з понад сотнею трансформаторів і загалом планує відправити 252 одиниці. ЄС надасть Україні ще 40 генераторів на додачу до 550. Такод Євросоюз виділить до 25 млн євро об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) на ремонт пошкодженого війною житла.

Важливий акт історичної справедливості здійснив німецький Бундестаг. 30 листопада він проголосував за резолюцію, яка визнає Голодомор геноцидом українського народу.

Економічні тенденції

У день пам'яті жертв голодоморів Україна запустила ініціативу Grain from Ukraine ("Зерно з України"), згідно з якою до 60 суден з українським зерном зможуть бути відправлені до найбідніших країн Африки.  Програма передбачає забезпечення зерном щонайменше 5 млн людей до кінця весни 2023 року. До неї вже приєдналися 22 країни та закумульовано понад 180 млн дол.

Міністерство цифрової трансформації України виступає за термінову легалізацію віртуальних активів в Україні. Як зазначили у міністерстві, за даними провідних блокчейн-аналітичних компаній, Україна перебуває серед світових лідерів за використанням криптовалют. Але для криптоіндустрії у правовому полі потрібно зробити все необхідне для її легалізації. Якщо рішення ухвалять, Україна може отримати новий сектор економіки та додаткові податкові надходження

Рішення

Шість амбасадорів платформи UNITED24 – астронавт Скотт Келлі, тренер Андрій Шевченко, боксер Олександр Усик, тенісистка Еліна Світоліна, історик Тімоті Снайдер та актор та режисер Лієв Шрайбер – оголосили спільну благодійну кампанію для збору коштів на закупівлю тисячі електрогенераторів для українських лікарень. Це дозволить убезпечити життя та здоров'я людей, що отримують медичну допомогу під час ймовірних блекаутів.

Рекомендації

Поради від МОЗ, як підготуватися до блекауту:

  • Купити запас ліків на декілька місяців;
  • Зробити запас батарейок та акумуляторів до гаджетів, в тому числі й медичних;
  • Дізнатися адресу найближчого медзакладу та переписати її на аркуш паперу. Завантажити у смартфон офлайн карти або сходити до лікарні пішки, щоб вивчити маршрут;
  • Якщо медзаклад знаходиться не в пішій доступності, а в сім'ї немає автомобіля, слід поговорити з сусідами або друзями, щоб у кризовій ситуації вам хтось допоміг дістатися до лікарні;
  • Записати адреси "Пунктів незламності" (мінімум 5 найближчих), щоб знати, куди можна прийти підзарядити гаджети та зігрітися.
7
2366

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: