fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:48 26 Лис 2022

Картина 39-го тижня війни: Україна у темряві, росія – спонсор тероризму, за крок від визволення Миколаївщини

А також про важкі бої на Донбасі, розгортання «Пунктів незламності», прогнози від МВФ для української економіки та збір на «медичний мільярд» – у нашій хроніці. Розповідаємо, як змінилася ситуація за тиждень з 21 по 25 листопада.

English version here

Південний напрямок

Після стабілізації лінії розмежування сил України та рф по Дніпру бойові дії на Херсонщині перейшли в стадію чисельних артилерійських та ракетних ударів. Причому окупанти постійно обстрілюють населені пункти деокупованої частини області, зокрема Херсон, що призводить до жертв серед мирного населення.

Активний український наступ триває на Кінбурнській косі Миколаївської області. Військова операція проходить в режимі тиші. Для повної деокупації Миколаївської області залишилося звільнити три населені пункти, які знаходяться там. Як зазначають в Оперативному командуванні «Південь», шторм у морі сприяє звільненню цієї території. Контроль над косою дозволить убезпечити потенційний зерновий коридор із Миколаївського порту.

Біля Запоріжжя росіяни намагаються утримувати захоплені позиції. Від артилерійського вогню противника за тиждень постраждали райони близько десяти населених пунктів. Так, у ніч на 23 листопада російські загарбники ракетами вдарили по пологовому відділенню Вільнянської лікарні, у результаті обстрілу загинуло немовля.

В цілому на всьому півдні росія активно готується до оборони, створюючи нові укріплені райони. Що характерно, один із них створюється безпосередньо біля Джанкою, «воріт» у Крим. Це свідчить про те, що хоча ворог і сподівається втримати окуповані райони Херсонщини й Запоріжжя, він зовсім не впевнений, що йому це вдасться.

Східний напрямок

Найгарячішим напрямком на фронті наразі є Донецька область. Після поразки на Херсонщині ворогу потрібна хоч якась перемога, тому його війська продовжують свої наступальні дії біля Бахмуту й Авдіївки. Кожен штурм позицій ЗСУ біля цих міст для рф закінчується десятками й сотнями вбитих і поранених. Однак спроб взяти зазначені населені пункти за будь-яку ціну ворог не полишає. Через погану погоду добова кількість спроб штурму трохи зменшилась (ще тиждень тому їх було по декількасот на день). Однак разом з тим зберігається величезний темп обстрілів: по всьому східному фронту майже 400 за день.

У Луганській області Сили оборони України просуваються вперед на напрямку Сватове – Кремінна, наближаючись до стратегічно важливих для логістики рф міст. Водночас поблизу Білогорівки ворог намагається вести свій наступ. Окупанти прагнуть захопити цей населений пункт як плацдарм для подальшого просування, а також з метою захистити місто Лисичанськ від напівоточення.

Як зазначив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, з настанням морозів ЗСУ зможуть дати «нові позитивні новини» з Луганщини.

Ситуація на окупованих територіях

Володимир Зеленський повідомив, що наразі в окупації залишаються ще близько двох тисяч населених пунктів. Мінімум десятки з них зруйновані ударами російської армії повністю, як Маріуполь чи Волноваха.

Центр національного спротиву повідомляє, що рф прагне змінити демографічний склад на тимчасово окупованих територіях (ТОТ). Для цього росіяни проводять так звану «евакуацію» (фактично, депортацію) місцевих, щоб вивезти їх в росію та асимілювати. Друга частина плану – завезти росіян на українські землі. «Заманюють» їх високою зарплатнею та пільгами. Так, у рф студентам обіцяють безоплатне навчання за умови подальшого відпрацювання на ТОТ.

Луганська ОВА повідомляє, що окупаційна влада з січня збирається підвищити тарифи на комунальні послуги. «Нижчі тарифи на комунальні послуги були одним із «козирів» рф при захопленні міст. На це, зокрема, розраховували літні люди, які вирішили залишитися під окупацією», – зазначили в ОВА. Однак і цей «подарунок» росіян виявився тимчасовим.

Захист кордонів

На півночі України ситуація зберігається без суттєвих змін. Як зазначають у Генштабі, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Готовність армії Білорусі вести самостійні військові дії оцінюється як низька. Морально-психологічний стан також вважається низьким через відмову більшості особового складу брати участь у війні рф проти України. Разом з тим, за даними розвідки близько 10-15 тисяч білоруських силовиків готові взяти участь у так званій «спеціальній військовій операції» рф. Насамперед через привабливість високого грошового забезпечення.

Протягом тижня ворог здійснював обстріли прикордонних населених пунктів та позицій українських військ у Сумській та Харківській областях.

Підконтрольні та звільнені території України

Україна продовжує інтенсивну підготовку до найгірших сценаріїв, до яких можуть призвести терористичні обстріли з боку рф, як-от довгостроковий блекаут. Так, у країні розпочали роботу понад 4 тисячі «Пунктів незламності», робота яких буде активуватися у випадку тривалої відсутності електроенергії в разі нових масованих російських ударів по інфраструктурі. Там є усі базові послуги для населення: електрика, мобільний зв'язок та інтернет, тепло, вода, аптечка. Працюватимуть вони безоплатно і цілодобово при всіх обласних та районних адміністраціях, а також при школах, будівлях ДСНС тощо. Один «Пункт незламності» зможе одночасно приймати від 40 до 500 людей без ліміту часу перебування. Також влада закликала представників бізнесу створювати власні пункти обігріву для людей.  

Нацбанк веде перемовини з банками для створення національної мережі з близько 1000 відділень із резервними джерелами енергопостачання на випадок НС. Ініціатива вже отримала назву «банк незламності» або power banking.

Ситуація з критичною інфраструктурою

23 листопада енергосистема країни піддалася найболючішому обстрілу з початку повномасштабної війни. Близько 70 ракет та 10 дронів випустила рф по об'єктах критичної інфраструктури по всій країні. І хоча 51 ракету та 5 дронів було збито силами ППО, масований ракетний обстріл призвів до тимчасового знеструмлення всіх атомних станцій, більшості теплових та гідроелектростанцій, уражені були й об'єкти електропередачі.

Внаслідок цього було знеструмлено переважну більшість споживачів електроенергії по всій країні. Практично без світла залишилися такі великі міста, як Київ, Харків, Дніпро, Кривий Ріг. У деяких районах Молдови також почалися перебої з електроенергією. Відсутність електроенергії вплинула на наявність тепло- та водопостачання в багатьох населених пунктах. Аварійні відключення тривають уже третій день. Станом на вечір п'ятниці, 25 листопада без світла залишаються від 200 до 400 тис. споживачів у кожній області України. 

Стабілізувати ситуацію та перейти від аварійних до планових відключень світла енергетики планують за декілька днів. Як зазначили в енергетичній компанії YASNO, ймовірно Україна житиме в умовах регулярних відключень електроенергії щонайменше до кінця березня.

Також на початку тижня ворог прицільно обстріляв Запорізьку атомну електростанцію. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) назвало ці обстріли одними з найбільш інтенсивних. Обстріли призвели до пошкодження будівель, систем та обладнання, причому деякі вибухи сталися поблизу реакторів.

Важливі події у світі, які впливають на війну в Україні 

23 листопада Європарламент підтримав резолюцію про визнання росії державою-спонсором тероризму та державою, яка використовує засоби тероризму. У ній Європарламент наголошує, що цілеспрямовані напади та звірства, здійснювані рф проти цивільного населення України, руйнування цивільної інфраструктури та інші серйозні порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права становлять акти терору проти українського населення та є воєнними злочинами.

У зв'язку з цим Європарламент закликав ЄС та його держави-члени розробити правову базу для визначення держав як спонсорів тероризму та держав, які використовують засоби тероризму, що спричинить низку суттєвих обмежувальних заходів проти цих країн та матиме глибокі обмежувальні наслідки для відносин ЄС з цими країнами. Також Європарламент закликає Раду ЄС згодом розглянути питання про внесення російської федерації до такого списку держав-спонсорів тероризму ЄС, а партнерів ЄС – вжити аналогічних заходів.

Крім того, євродепутати закликали ЄС та його держави-члени вжити заходів для ініціювання всеосяжної міжнародної ізоляції рф, в тому числі щодо членства росії в міжнародних організаціях та органах, таких як Рада Безпеки ООН, та утриматися від проведення будь-яких офіційних заходів на території рф.

Нас підтримують

Провідні країни світу та міжнародні організації продовжують надавати всебічну підтримку Україні в її боротьбі з агресором. Президент США Джо Байден доручив Держдепартаменту надати Україні 400 мільйонів доларів військової допомоги. Зокрема, туди входитимуть боєприпаси для комплексів ПРО, артилерії, протирадіолокаційні ракети, 150 машин HMMWV, 100 легких тактичних машин, 150 кулеметів з тепловізійними прицілами для протидії дронам, набої для стрілецької зброї, генератори, запчастини для техніки тощо.

Також про надання Україні позашляховиків HMMWV повідомив Люксембург. Британія вперше передасть Україні гелікоптери – три Sea King, а також 10 тисяч артилерійських снарядів.

Крім військової підтримки, значні зусилля міжнародної спільноти зараз направлені на допомогу Україні в успішному проходженні холодів, а також на відбудову критичної інфраструктури після ракетних обстрілів рф, виплати держслужбовцям та соціально незахищеним категоріям тощо.

США виділяють Україні додатково $4,5 млрд прямої бюджетної підтримки. Кошти допоможуть уряду України підтримати основні державні послуги, включаючи заробітну плату працівникам лікарень, держслужбовцям та вчителям, а також соціальну допомогу для літніх людей та вразливих верств населення.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про виділення Україні 2,5 млрд євро макрофінансової допомоги.

Європейський банк реконструкції та розвитку схвалив пакет фінансування у розмірі 372 млн євро для підтримки компанії «Укренерго» з метою швидкого усунення пошкоджень, завданих російськими ракетними ударами.

Норвегія підписала угоду про надання Україні фінансування у розмірі $182 млн для закупівлі природного газу протягом наступної зими.

Євросоюз передає Україні 200 середніх трансформаторів, один великий автотрансформатор та 40 електрогенераторів. Також Європарламент спільно з мережею Eurocities, яка включає понад 200 європейських міст, запустили кампанію "Generators of Hope" («Генератори надії») з відправки до України електрогенераторів та трансформаторів. У рамках кампанії європейські міста зможуть долучатися до підтримки українців та допомогти їм пережити важку зиму в умовах нестачі електроенергії через російські обстріли. Франція спрямувала до України 100 потужних генераторів. Японія передасть Україні генератори та лампи на сонячних батареях на суму понад $2,5 млн. Республіка Корея передасть Україні 20 генераторів потужністю 450-500 кВт, а також 5 мініекскаваторів DOOSAN DX17Z. 

Важливий жест підтримки та визнання злочинів проти України зробили парламенти низки країн Європи. Голодомор 1932-1933 років визнали геноцидом українського народу парламенти Молдови, Румунії, а також верхня палата парламенту Ірландії.

Економічні тенденції

МВФ оновив свій макропрогноз для України на 2023 рік. Фонд прогнозує зростання економіки наступного року на 1% після падіння економіки на 33% у 2022 році. Також МВФ прогнозує, що наступного року показник річної інфляції в Україні триматиметься на рівні близько 25%. Таким чином, Україна продовжуватиме потребувати значного зовнішнього фінансування, аби забезпечити належні ресурси для ключових функцій держави, поки підтримуватиме економічну стабільність.

Рішення

В Україні стартував збір коштів на програму «Врятуй кінцівку», яка передбачає проведення 15 тисяч операцій людям з травмами кінцівок, повідомляє міжнародний благодійний фонд «Здоров'я українського народу». Метою програми є забезпечення українських лікарень всім необхідним для проведення операцій завдяки кампанії по збору «першого медичного мільярда». Автори ініціативи наголошують: щодня з фронту та атакованих міст до лікарень надходять сотні поранених, 70% травм яких – це травми кінцівок. Тому така програма зможе зробити повернути до нормального життя тисячі людей.

Рекомендації

Масове відключення світла в країні після російських обстрілів 23 листопада призвело також і до втрати тепла в десятках тисяч домівок по всій країні. Враховуючи це, Міністерство охорони здоров'я надало поради українцям, як зберегти комфортну температуру в кризових умовах:

  • Дотримуйтеся принципу багатошаровості. Вдягайте кілька теплих речей відразу;
  • Не дозволяйте «виходити» теплу з оселі. Перевірте двері та вікна на наявність щілин;
  • Не вживайте алкоголь. Він дає лише хибне відчуття тепла;
  • Вживайте гарячу їжу та напої. Для цього подбайте про якісний термос;
  • Використовуйте грілку. Під ковдрою вона зігріватиме вас до ранку;
  • Рухайтеся. Прості фізичні вправи допоможуть побороти холод;
  • Використовуйте природне тепло. Відкривайте штори у сонячну погоду – це може додати пару градусів тепла в оселі; 
  • Не використовуйте для зігрівання у приміщенні прилади, не призначені для цього (духову піч, газову плиту тощо). Це може призвести до отруєння чадним газом.
1
1372

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: