fbpx
Сьогодні
Розбір 15:08 23 Лис 2022

Повернути депортованих українців без документів додому: інструкція від Мінреінтеграції

Тепер українці, яких росія примусово вивезла з України, відібравши документи, матимуть змогу повернутися. Від жовтня в Україні почав діяти експериментальний проєкт: депортовані українці зможуть отримати посвідчення особи для повернення на батьківщину через третіх осіб. “Рубрика” зібрала всю актуальну інформацію та розібралася, як працює нове рішення.

English version here

У чому проблема?

Повернути депортованих українців без документів

За час повномасштабної війни росія вже примусово депортувала понад 1,6 млн українців. Багато хто з них пройшли через фільтраційні табори окупантів, де над людьми знущались і залякували їх, у багатьох відібрали документи. Наразі за примхою країни-агресорки наші земляки розкидані по всій території рф.

Відсутність документів, що посвідчують особу і підтверджують належність до громадянства України — одна з основних причин того, що депортовані українці не можуть повернутися додому.

Яке рішення?

Зазвичай громадянин нашої країни, який опинився за кордоном і втратив свої паспортні документи, має змогу звернутися до закордонних дипломатичних установ України та отримати посвідчення особи для повернення в Україну. Але в ситуації з росією це зробити неможливо — у перший же день повномасштабної збройної агресії Україна розірвала дипломатичні відносини з російською федерацією. А з 13 березня посольство України в москві та консульські установи України припинили свою роботу на території країни-агресорки.

Повернути депортованих українців без документів

Утім, рішення знайшли: в Україні придумали, як спростити та пришвидшити повернення депортованих українців на батьківщину. Для цього Мінреінтеграції спільно з Кабміном, Державною міграційною службою та МВС запровадили експериментальний проєкт, що триватиме протягом року. Завдяки проєкту, громадяни, які опинилися за межами нашої країни без будь-яких документів, зможуть оформити посвідчення особи для повернення на батьківщину без своєї присутності. 

Таке посвідчення працюватиме за тим самим принципом, що й звичайне посвідчення особи на повернення в Україну, затверджене 2017 року. Але якщо раніше дані для отримання такого документа подавала сама людина (наприклад, турист, загубивши документи за кордоном), тепер ці дані можуть подати її представники — наприклад, родичі.

У тому, як працюватиме експериментальний проєкт і як отримати посвідчення, "Рубриці" допомогла розібратися юридична консультантка Галина Кітраль.

Як це працює?

"Таких людей сотні тисяч. І ми вже стикалися з ситуаціями, коли українців вивозили без будь-яких документів або потім відбирали їх. Тому ми запускаємо документ-посвідчення особи на повернення в Україну… Ми будемо робити все, аби допомогти кожному українцю повернутися додому", — прокоментував на засіданні уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

21 жовтня 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 1201 "Про реалізацію експериментального проєкту щодо оформлення на території України посвідчення особи на повернення в Україну". Тепер депортовані в росію українці та особи без громадянства, які постійно проживали в Україні, зможуть оформити на території України посвідчення особи на повернення в Україну. Як?

Як зазначає юристка Галина Кітраль, оформлення та передача посвідчень на повернення в Україну для осіб, які примусово були вивезені на територію держави-агресора і втратили свої документи, може здійснюватися без їхньої особистої присутності, а лише за зверненням їхніх близьких осіб, законних представників або Мінреінтеграції.

Хто може скористатися новою процедурою?

Повернути депортованих українців без документів

  • Громадяни України, які опинилися за межами нашої країни без будь-яких документів;
  • Особи, визнані Україною особами без громадянства, або особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, що примусово переміщені на територію рф (за наявності відповідних відомостей, детальніше — тут)
  • особам у віці до 18 років, стосовно яких відсутня інформація в Реєстрі або відомчій системі ДМС.

Хто і як може подати документи для оформлення посвідчення?

 З 14 листопада посвідчення особи, депортованої на територію росії, оформлюватимуть органи Державної міграційної служби.

Звернутися до ДМС для отримання такого посвідчення можуть:

  • один із батьків або іншого законного представника особи у віці 18 років;
  • один із батьків;
  • подружжя;
  • повнолітня дитина;
  • рідний брат/сестра;
  • Мінреінтеграції (офіційне звернення).

Контакти територіальних підрозділів ДМС можна подивитися тут.

Які потрібно мати документи?

Постанова передбачає, що для оформлення посвідчення необхідно подати такі документи:

  1. Письмову заяву із зазначенням відомостей про особу, на ім'я якої оформляється посвідчення. Потрібно вказати:

    – прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності), у тому числі змінені,
    – дата народження,
    – місце народження,
    – унікальний номер запису в Реєстрі (за наявності),
    – зареєстроване/задеклароване місце проживання,
    – обставини, які зумовлюють необхідність оформлення посвідчення,
    – спосіб подальшої передачі посвідчення такій особі.
  2. Свідоцтво про народження або документ про реєстрацію народження, видані компетентним органом іноземної держави та легалізовані в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України (у тому числі його копія, засвідчена в установленому порядку), або е-свідоцтво про народження, або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження — у разі оформлення посвідчення особі у віці до 18 років, стосовно якої відсутня інформація в Реєстрі або відомчій системі ДМС. У разі відсутності свідоцтва про народження такі відомості вносяться працівником ДМС на підставі інформації, зазначеної у письмовій заяві, яку надалі перевіряє працівник ДМС.
  3. Документ, що посвідчує особу законного представника, члена сім'ї, (документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, е-паспорт, е-паспорт для виїзду за кордон, е-посвідка на тимчасове проживання, е-посвідка на постійне проживання, єДокумент), та документ, що підтверджує повноваження особи (у разі подання документів законним представником) або факт родинних стосунків (у разі подання документів членом сім'ї). У разі відсутності у законних представників, членів сім'ї документів, які підтверджують їх повноваження або факт родинних стосунків, такі відомості вносяться працівником ДМС на підставі інформації, зазначеної у письмовій заяві, яку надалі перевіряє працівник ДМС за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян.
  4. Дві кольорові фотокартки особи у віці до 18 років, стосовно якої відсутня інформація в Реєстрі або відомчій системі ДМС, розміром 3,5 х 4,5 сантиметра (для вклеювання до посвідчення) та розміром 10 х 15 сантиметрів (для внесення відцифрованого образу обличчя особи шляхом сканування до відомчої системи ДМС) — у разі оформлення посвідчення особі у віці до 18 років, стосовно якої відсутня інформація в Реєстрі або відомчій системі ДМС.

Якщо в депортованої особи немає родичів в Україні чи вони не можуть звернутися до підрозділу ДМС через перебування на окупованій території, посвідчення на повернення особи може оформлюватися за офіційним зверненням Мінреінтеграції до ДМС.

ДМС має право відмовити в оформленні посвідчення, якщо:

  1. Стосовно оформлення посвідчення звернувся законний представник або член сім'ї, повноваження якого щодо отримання посвідчення не підтверджено відомостями Державного реєстру актів цивільного стану громадян або документально.
  2. Необхідні документи подано не в повному обсязі.
  3. Дані, отримані з відомчих інформаційних систем, баз даних Реєстру, відомчої системи ДМС, не підтверджують інформації, поданої законним представником, членом сім'ї, Мінреінтеграції, або її обсяг недостатній для ідентифікації особи. 

У разі відмови в письмовому рішенні зазначать і її підстави. Якщо обставини, через які була отримана відмова, зміняться або їх усунуть, заявник матиме право знову звернутися до територіального органу ДМС.

Що відбувається після подачі документів?

  • Працівник територіального органу ДМС під час приймання документів перевіряє повноту поданих документів та інформації, що в них міститься, формує у відомчій системі ДМС заяву-анкету та сканує зазначені документи.
  • Він же вносить до заяви-анкети інформацію про особу, при цьому використовує відомості, які містяться в Реєстрі або відомчій системі ДМС.
  • Сформувавши заяву-анкету, працівник територіального органу ДМС друкує її та надає законному представнику, члену сім'ї для перевірки правильності внесеної інформації.
  • Законний представник, член сім'ї власним підписом підтверджує правильність внесених відомостей про особу, на ім'я якої оформляється посвідчення.
  • Посвідчення оформляється без внесення підпису особи, на ім'я якої воно оформляється.
  • На посвідченні зазначають код (чотиризначне число) відповідного структурного підрозділу ДМС, що його оформив. Серію та номер, дату оформлення посвідчення вносять до відомчої системи ДМС.
  • Оформлене посвідчення ДМС відправляє до територіального органу ДМС. Далі його передають законному представнику, члену сім'ї або надсилають у Мінреінтеграції. Останні вже організовують передачу посвідчення особі, на ім'я якої воно й оформлене.

Оформлення посвідчення здійснюється безоплатно протягом п'яти робочих днів із дня подання заяви-анкети. Строк дії документа — до трьох місяців.

У разі виникнення додаткових питань ви можете звернутися на гарячу лінію Мінреінтеграції: для дзвінків з-за кордону та з ТОТ через месенджери WhatsApp/Telegram/Viber +38(096)078-84-33.

Як передати готове посвідчення депортованому?

Посвідчення на повернення особи в Україну

За встановленим Порядком, оформлене й видане "Посвідчення на повернення особи в Україну" має потрапити до особи, на ім'я якої їх оформлено. Юридична консультантка Галина Кітраль звертає увагу на те, що в якій саме формі — електронній чи паперовій — в Порядку не зазначено. Але судячи з контексту документа, мова йде саме про паперовий варіант посвідчення.

Більш-менш реальними, на думку юристки, виглядають такі канали передачі посвідчення:

  • через рідних;
  • за допомогою волонтерів;
  • через міжнародні організації.

Наразі в України немає прямого транспортного сполучення з росією. Через це рідним депортованої особи доведеться стикнутися з цілою низкою логістичних проблем. Сьогодні подорож до росії — це дорого, довго та може бути небезпечно. 

Ініціатори проєкту більше надій покладають на волонтерські ініціативи та міжнародні організації, які продовжують працювати в регіоні (наприклад, УВКБ ООН, Міжнародна організація з міграції). Чи спрацює цей шлях, дізнаємося тоді, коли Державна міграційна служба зареєструє перші звернення і посвідчення на повернення, оформлені в Україні. Саме тому проєкт і названо експериментальним.

Ще більше корисних рішень!

Повернути депортованих українців без документів

Тож чи буде запроваджений експеримент вдалим, поки говорити зарано. Але фахівці відзначають: те, що влада намагається знаходити рішення й реагувати на різноманітні виклики збройної агресії, дуже важливо. Нова експериментальна процедура може допомогти тим українцям, які не мають документів і хочуть залишити рф, зробити це вже найближчим часом. Посвідчення на повернення особи в Україну дасть їм змогу виїхати через треті країни (наприклад, Естонію, Латвію, Литву, Грузію). Також Україна може продовжити перемовини з державами-партнерами для визначення країни, чиї дипломатичні установи в росії зможуть надавати консульські послуги українцям, які досі там залишаються. 

Крім того, як зазначає юридична консультантка Галина Кітраль, цей важливий крок допоможе ідентифікувати наших співвітчизників та осіб без громадянства, що постійно проживають в Україні, які були насильно переміщені на територію російської федерації. Опрацьовуючи подані заяви, держава знатиме кількість людей, яких примусово депортували на тимчасово непідконтрольні Україні території країни, в росію та Білорусь. 

Завдяки запровадженому експериментальному проєкту люди, що насильно були вивезені до рф, отримають шанс повернутися додому, а держава — дістати нові дані про те, скільки людей окупанти примусово вивезли з України.

URRF IREX РУБРИКА

Цей матеріал  створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

3
8339

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: