fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 15:01 07 Кві 2023

Характерники, підкорений Марс і пошуки амазонок, або Нове українське фентезі

Українські читачі люблять фантастику та фентезі. Особливо зараз, коли те, що ми проживаємо в реальному світі, лякає і жахає. Багато хто потребує певного ескапізму, безпечного способу заховатися від дійсності бодай на кілька годин. Історії про інші часи та інші світи багатьом допомагають відволікатися від проблем реального світу. “Рубрика” та видавництво “Vivat” зібрали добірку новинок у жанрі фентезі та фантастика, написаних українськими авторами.

Світлана Тараторіна. "Дім солі" (видавництво "Vivat") 

Письменниця і журналістка Світлана Тараторіна вже створила один фантазійний світ у міському фентезі "Лазарус", в якому історичні персонажі Києва початку ХХ століття змішалися з химерними реаліями. "Дім солі" ― нова книжка письменниці, абсолютно інша по духу, але не менш захоплива.  

Вона присвячена Криму, хоча ця назва в самій книзі не згадується. Це постапокаліптична історія про Дешт, світ нового порядку. Внаслідок катастрофи нез'ясованого характеру, так званих спалахів, квітучий півострів Кіммерик перетворився на попіл. Мешканці, яким вдалося вижити, стали засоленими, а з летючої станції "Мати Вітрів" на померлий світ дивляться Старші Брати. 

Один із них, Талавір, отримує завдання розслідувати вбивство, а також знайти Золоту Колиску ― таємничу зброю, розроблену вченим Мамаєм. Та, ступивши на висушену твердь Дешту, він уже не зможе повернутися. Талавір муситиме пройти випробування нищівною правдою, що виявиться страшнішою за гарячий всезнищенний суєр. Солоні гранули на скривавлених пучках древніх богів розкажуть свою історію, історію спопелілого світу. 

дім солі

Макс Кідрук. "Колонія. Нові темні віки" (видавництво "Бородатий тамарин")

Ще одна антиутопія від одного з найпопулярніших українських письменників Макса Кідрука. "Колонія. Нові темні віки" стала першою книжкою, яку автор видав у власному видавництві. Це перша частина великої історії про світ у ХХІІ столітті. 

2141 рік. Людство на Землі ще не оговталося від хвороби клодис, що призвела до найбільшої за пів століття пандемії, коли з'являється новий патоген, який інфікує винятково вагітних жінок. Група вчених-імунологів намагається з'ясувати, що він таке і чи пов'язана його поява з нейтринними спалахами, зафіксованими довкола планети.

Чисельність населення марсіанських Колоній перевищує сто тисяч мешканців, і третина з них народжені на Марсі. Вони програють суперспеціалістам із Землі боротьбу за робочі місця в наукомісткій економіці Марса і змушені гарувати, мов раби, на низькокваліфікованих ручних роботах. Що більше їх сягає повноліття, то дужче вони прагнуть змін, не усвідомлюючи, що ці зміни ставлять під загрозу саме існування Колоній. 

колонія

Ірина Грабовська. "Зірки й кістки" (видавництво "Vivat")

"Зірки й кістки" перша частина трилогії "Замок із кришталю" від письменниці Ірини Грабовської. Це фентезійна історія, яка базується на реальних подіях часів Столітньої війни, і там навіть є фрази з бретонської мови. Втім, у справжньому середньовіччі не було крилатого народу і магії, що здатна піднімати мерців, а в книзі Ірини Грабовської є. 

Це історія про світ, який вже кілька років роздирає війна. Князівство крилатих, Ретон, опиняється в епіцентрі конфлікту могутніх людських держав. На плечі юного княжича Янна лягає важкий обов'язок: відновити спадкове право, встановити мир на рідній землі та припинити винищення одноплемінників. Але вижити у світі, де на полі бою повстають мертві, а живі керують монстрами, — це завдання геть не просте, бо вороги плетуть інтриги, а союзники вимагають завеликої плати за допомогу.

У цьому динамічному фентезі, немає простих рішень, але є місце для правди, епічних битв,  кохання і зустрічі з власною темрявою.

зірки й кістки

Дарія Піскозуб. "Машина" (видавництво "Vivat")

Історія, яку розповіла читачам Дарія Піскозуб, про машину. Але не про автомобіль, що гасає хайвеями, а про загадкову машину, якій поклоняються.

У постапокаліптичному світі людство знову живе в племенах, які воюють одне з одним за виживання. Машина — це єдине, що залишилася від цивілізації. Їй поклоняються. Жерці, які служать їй від народження, не стільки здатні бачити майбутнє, скільки зазирають у минуле. Її передбачень чекають з острахом, намагаючись розгадати знаки, які вона посилає. Хтось хоче її олюднити, хтось бореться проти неї, але вона вічна і, здається, спроможна знищити те, що мала би оберігати…

Технофентезі "Машина" від Дарії Піскозуб є першою книгою великої історії. Видавництво вже анонсувало другу частину, яка називається "Гемма". Постапокаліптичний світ, витворений авторкою, має свій лексикон, і список цих неологізмів можна знайти у глосарії наприкінці роману. Наприклад, там є слово "серцевир" — красиве й з досить непростим значенням.

Машина

Андрій Новік. Медальйон трьох змій (видавництво "Nebo BookLab Publishing")

Також розпочинає трилогію і роман "Медальйон трьох змій" Андрія Новіка. Це пригодницьке темне ретро-фентезі, яке пропонує читачам альтернативну версію подій початку ХХ століття. Це історія про любов і пристрасть, дружбу і підступність. І про створення нової людини, бо ж випробування, які випали на долю головного героя, дуже непрості. 

Львів 1908 року. Кілька днів після вбивства імператорського намісника Анджея Потоцького. Місто охоплюють протести, заворушення та заколоти. Тринадцятирічний жебрак Віктор одного вечора вирішує продертися в улюблену книгарню та викрасти книгу. Та знаходить там мертвого книгаря і випадково бачить убивць-потвор. Повертається до свого наметового жебрацького містечка і виявляє, що всіх убито ― потвори першими пробралися туди і тепер вимагають у хлопця медальйон, який він украв у книгарні. 

медальйон трьох змій

Наталія Довгопол. "Знайти країну амазонок" (видавництво "Vivat")

Історичне підґрунтя є і в романі Наталії Довгопол "Знайти країну амазонок". Авторка згадує про легендарну країну амазонок та українські реалії XVI-XVII століть, зокрема ґрунтовно описує побут та традиції, але не обійшлося без фентезійних елементів, які майстерно вплетені в історичну канву. 

Часи амазонок минули, а історії про хоробрих войовниць викликають лише посмішку. Аж доки княжна Катря Замковецька, яку програли в карти, не вирішить у них повірити й не вирушить за легендою. На шляху до Нової Терміскіри і вона, і її невипадкові супутники ― шляхтич, який постає проти батька, загадкова скоморошка Талестра і таємничий помічник, який повсякчас ховає своє обличчя, ― постануть перед складним вибором. І нікому не вдасться оминути того, що лежить на цьому шляху. Це квест для героїв книжки та чудовий приклад історії, яка зацікавить і дорослих, і підлітків. 

знайти амазонок

Павло Дерев'янко. "Пісня дібров" (видавництво "Дім Химер")

"Пісня дібров" — третя і заключна частина епічного "Літопису Сірого ордену" Павла Дерев'янка. Це темне фентезі, альтернативна історія, в якому воїни-характерники нарешті усвідомлюють істину про світ, в якому живуть, а читачі отримують відповіді на питання, які виникали у них протягом двох попередніх частин.

Рік 1854. Східна Європа палає війною: доки Польське королівство борониться від Османської імперії — завойовниці Кримського ханства і Об'єднаного Князівства, а Велика держава Литовська протистоїть навалі Північного Альянсу, лівобережжя Українського гетьманату загарбане Смарагдовою Ордою; Київ обложено військами безсмертного Темуджина. Попри всі знегоди лицарі Сірого Ордену досі живі.

Це дуже своєчасна книжка, яка, попри фентезійність, перегукується з сьогоденням і нагадує, що всі перемоги мають дуже велику ціну. 

Пісня дібров

Наталія Матолінець. "Всі мої ключі і Ґайа" (видавництво "Vivat")

Історія від Наталії Матолінець "Всі мої ключі і Ґайа" проведе у фентезійний світ, де двері не просто двері, а початок карколомних пригод, в такому шаленому темпі, що читачам треба міцно триматися. Це міське фентезі про чаклунів, життя яких сповнене магії й таємниць. 

"Не відчиняй незнайомих Дверей" ― радить Кодекс чаклунів. Іґніса Еміліуша це завжди влаштовувало: попри талант до магії та благословення Духа Вогню, він тримався якнайдалі від гризот трьох великих родів і уникав Декорацій, зворотного боку реальності.Та зустріч із Ґайєю вирвала його з буднів і кинула в неспинну мандрівку, сповнену відкриттів. Адже світ — небезпечний і неймовірний, Ґайя — таємнича та ще й пов'язана з одним із магічних Ключів Іґніса і давньою легендою, через яку чаклунська спільнота втратила спокій. Тепер магові доведеться згадати, що він ― лорд могутньої родини, і поміж загрозами, втечами та раптовими альянсами вловити смак життя. Бо поряд — людина, в якої дуже багато планів. І за кожними з чаклунських Дверей чекає новий поворот.

всі моїй ключі і ґайа

Партнерський матеріал.

Рубрика:
Корисності
1
1421

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: