fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 15:54 17 Бер 2023

Шість книг про людей і рішення, які змінили світ

Світ не стоїть на місці — його рухають люди та ідеї. "Ми тут, щоб зробити свій внесок у цей світ. А інакше навіщо ми тут?", – сказав свого часу Стів Джобс. Те, що ми робимо, впливає на наше життя чи життя наших близьких, однак внесок деяких особистостей значно потужніший. Їх вирізняє масштабність, широке бачення, велика пристрасть до своєї справи. Їхні рішення не обмежуються одним кабінетом чи компанією – вони виходять за межі звичного.

Іноді ми не розуміємо цих рішень, вони можуть здаватися фантастичними або надто глобальними, але саме нестандартні люди та ідеї реально творять майбутнє. "Рубрика" та видавництво "Vivat" пропонують книжки про людей, які змінили світ, та інновації, які вплинули хід історії.  

"Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію" (Боріс Джонсон)

Незрівнянний стратег, людина смілива, красномовна і глибоко гуманна Вінстон Черчилль був неоднозначним, ексцентричним генієм, який формував світову політику. Безстрашний на полі бою, один із найкращих ораторів усіх часів, лауреат Нобелівської премії з літератури, Черчилль спростував думку, що історія це місце дії великих знеособлених сил. Життя цього чоловіка є доказом того, що одна людина відважна, геніальна, визначна може впливати на світовий лад. Яким би був світ без Черчилля?

Сер Вінстон був неоднозначним політиком, зрештою, як і автор книжки про нього, Боріс Джонсон. Політичне життя обох прем'єрів окуте скандалами та звинуваченнями. Книжка "Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію" Боріса Джонсона — не просто біографія, а емоційна історія про непересічну особистість. Ця фактично погляд одного прем'єр-міністра на іншого (які, до речі, обіймали цю посаду при одній і тій самій королеві). Під час роботи над дослідженням автор використовував не лише історичні факти, а й мемуарну літературу, праці інших дослідників та навіть анекдоти про Черчилля. 

Фактор Черчилля

"Ґолда" (Елінор Баркетт) 

Ґолда Меїр була першою жінкою прем'єр-міністеркою держави Ізраїль, успішною політикинею, справжньою "залізною леді". Її відданість створенню й захисту єврейської батьківщини від лютих ворогів та підступних союзників сформувала політику Близького Сходу наступних десятиліть і безперечно змінила світ. 

Ґолда стала "аномальним явищем" для тодішньої патріархальної влади, зокрема через свою залізну рішучість у поєднанні з шармом, доброзичливістю, безкомпромісністю та цілковитою відданістю своїй країні. Вона була справжньою супержінкою: різкою, гостроязикою, рішучою, хоч могла і розридатися на брифінгах чи дебатах, якщо її нібито ображали. 

У книжці американської журналістки та письменниці Елінор Баркетт "Ґолда" маловідомі факти з життя Ґолди Меїр. Авторка спробувала пояснити, чим очільниця Ізраїлю керувалася у своїх рішеннях, які ідеали сповідувала, що стало для неї особистими перемогами та розчаруваннями. 

Ґолда

"Буремна хвиля. Добрі часи, праведні справи, великі битви та інші звитяги" (Джон Маккейн, Марк Солтер)

Його "хрестові походи" заради демократії та прав людини у Східній Європі й на Близькому Сході стали легендою. Джон Маккейн яскравий політичний лідер, який пройшов війну, п'ять років перебував у в'єтнамському полоні й повернувся звідти геть сивим. Він відкрито виступав проти президентства Трампа, брав активну участь у припиненні війни на Донбасі й називав путіна "гіршим і небезпечнішим за ІДІЛ"

"Буремна хвиля" це історія, яка вповні показує масштаб його особистості та його вплив не лише на США, але і на цілий світ. Ці спогади підсумок не лише його політичної кар'єри, а й глибокі роздуми про життя, родину, друзів, ціну перемог і тягар поразок. 

Його спогади особливо цікаві українцям, адже Маккейн не просто був другом України, він дуже чітко усвідомлював природу нашого ворога, те, з ким нам доводиться мати справу. Він щиро визнавав: перезавантаження відносин із Росією, яке ініціював Обама, знявши санкції, що були вже накладені на росію, були помилкою, яка вплинула на хід історії.

Буремна хвиля

"Нове мислення. Від Айнштайна до штучного інтелекту: науки і технології, що змінили наш світ" (Даґоґо Олтрейд)

Світ змінюють не лише люди, але і технології. Книжка Даґоґо Олтрейда, засновника YouTube-каналу ColdFusion з майже трьома мільйонами підписників, на якому від 2007 року розповідає про історію та принципи дії технологій, проливає світло на те, як змінили світ ідеї, що вийшли за межі звичного уявлення про повсякденні речі. Від батарейок, фотографій і літальних апаратів до перших відеоігор, становлення Microsoft і Apple та зростання ролі соцмереж. З часів промислової революції до сьогодення людство безперервно створювало й винаходило нові способи поліпшити життя, і цей шлях точно ввійде в історію.

Ця історія дивує і перевертає уявлення про звичне, але ми не часто замислюємося про те, звідки з'явилися автомобілі, комп'ютерні програми чи штучний інтелект. У "Новому мисленні" автор розповідає про те, чого можуть навчити нас найбільші відкриття технологій. І надихає на створення нового та спроби змінити світ. 

Нове мислення

"Netflix і культура інновацій" (Рід Гастінгс, Ерін Маєр)

Поява Netflix безперечно змінила культуру споживання контенту і показала, що саме цього бракувало індустрії розваг. Цей онлайн-сервіс з'явився 1997 року і зараз на нього підписані вже більше 150 мільйонів користувачів. Ідея його розробників стала революційною виявляється, людям бракувало можливості легально дивитися фільми та серіали онлайн. Netflix знає, що ми хочемо подивитися, підбирає контент для кожного особисто, створює власне кіно. Це компанія, яка стоїть на чолі технічного прогресу. 

До Netflix щороку хоче долучитися безліч фахівців, а вже сформована команда лояльна, щаслива та ефективна. У Netflix немає чітких правил, проте кожен виконує завдання максимально якісно. Рід Гастінгс та Ерін Маєр проаналізували історію успіху цієї компанії й визначили, чому бізнесів багато, але інноваційними та прогресивними серед них стають одиниці. Секрет Netflix у людях і в тому, щоби давати людям те, що їм потрібно. 

Нетфлікс

"Amazon і майбутнє електронної торгівлі" (Наталі Берґ, Мія Найтс)

Титан комерції XXI століття виріс зі звичайного книжково ритейлера. Уроки цієї неймовірної компанії можуть прислужитися бізнесам по всьому світу, адже це фантастика, яка стала реальністю. Це історія про магазин майбутнього, який продає не лише товари чи послуги — він продає атмосферу і враження. 

Книжка Наталі Берґ і Мії Найтс "Amazon і майбутнє електронної торгівлі" розповідає про історію та сучасну діяльність Amazon, продажі якого складають щонайменше половину від усіх онлайн-продажів у США. Це одна з найдорожчих публічних компаній у світі, лідер ринку хмарних обчислень і голосових технологій. Для конкурентів Amazon нещадний і грізний. Для покупців легкий і дедалі необхідніший, адже надає доступ до мільйонів продуктів із найшвидшим доставленням. Авторки зазирають за лаштунки компанії та дають відповіді на питання про те, чому Amazon зміг змінити світ. 

амазон

Рубрика:
Корисності
1
2345

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: