fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 15:24 31 Бер 2023

Від захисників культури й незалежності: книги письменників, які пішли на війну

Війна змінила багатьох з нас — розширила наші межі й можливості. Багато людей втратили роботу, змінили хобі на волонтерство. Дехто вимушений був змінити й професію. З початком війни росії проти України на захист своїх кордонів стали не лише професійні військові, серед захисників — чимало культурних діячів. Тож зараз хочемо розповісти про книги, автори яких нині боронять нашу незалежність.

"Сліди на дорозі", Валерій Маркус

Валерій Маркус — український письменник, військовий, блогер та мандрівник. Ветеран російсько-української війни. Десантник 25-ї бригади, близько трьох років свого життя провів на війні. З початком великої війни він повернувся на фронт.

"Я пустив війну у свою свідомість і вона повністю зруйнувала моє світосприйняття. Шлях виходу з цього стану йшов через роздуми, емоції, важкі спогади, важкі рішення, розуміння того, як я став залежним від війни, розуміння того, що я насправді пережив за ці три роки. Цей гримучий коктейль емоцій, спогадів переживань я виплеснув на папір. Я ділюся з вами цілим світом, світом, якого більшість з вас ніколи не бачили і не відчували", — розповів автор.

"Сліди на дорозі" — це чесний та відкритий погляд на армію та війну, адже тут показаний реальний досвід військовослужбовця. Автор говорить про свій біль, душевні переживання та відчуття. Сюжет книги — про емоції, які може відчути читач. Тут є близько ста QR-кодів, які дозволять поринути у події, описані у книзі. На своєму ґаджеті можна побачити оригінальні відео та фотоматеріали реальних подій війни, які були відзняті у 2014 році. Тож поринути у життя головного героя з головою й відчути книгу своєю душею — просто.

Цитата
"«Блін, ну і спека. А завтра, кажуть, буде ще гірше», — подумав я і попрямував у бік дерев у посадці, що росла вздовж дороги. Підійшов до одного з дерев і сів, спершись спиною об стовбур. Свій «ствол» поклав праворуч від себе, від'єднав магазин, подивився, який патрон перший — трасер. Приєднав назад. Що б ще зробити?"

сліди на дорозі

"Готель «Велика Пруссія»", Богдан Коломійчук

Богдан Коломійчук — український письменник, автор історико-авантюрних, історичних та детективних романів. Переміг у "Коронації слова 2013" в номінації "Роман". З початком повномасштабного вторгнення він перекваліфікувався на бойового медика й нині служить у лавах Збройних Сил України. 

"Після перемоги, сподіваюсь, я знатиму, що робити зі своїм досвідом. Зі своїм Донбасом всередині, зі своїми спогадами і розлуками. І з усім непрочитаним і ненаписаним. Всі ми, маю надію, знатимемо", — поділився Богдан Коломійчук.

Його книга "Готель «Велика Пруссія»" — заворожуючий детективний роман, де переплітаються мандрівки, детективні таємниці та пригоди. Події у книзі відбуваються у 1905 році. Кар'єра одного з кращих слідчих Галичини, львівського комісара Адама Вістовича, йде вгору. Щоб допомогти своєму молодшому колезі, ад'юнктові Самковському, комісар береться за, як йому здається, звичайну справу. Однак, як потім з'ясовується, нитки її тягнуться далеко за межі Львова і навіть за межі імперії — до Пруссії, де посадовці й місцеві підприємці об'єдналися у союз із мафією, аби протистояти російським шпигунам. Раптом члени цього синдикату починають гинути за доволі жорстоких обставин. Вбивства стаються у Берліні, Позені та інших містах. У цій коловерті несподівано опиняється колишня дружина Вістовича, берлінська актриса Анна Каліш. Тому комісару доводиться розплутати  найнебезпечнішу справу у своєму житті. 

Цитата
"Від річки потягнуло лютим пронизливим холодом, і Макус, наскільки міг, щільніше закутався у своє дрантя й підсунувся ближче до вогню. Втім, сирі дрова горіли кепсько, тому їдкого диму від них було більше, ніж тепла й світла. Чоловік сердито глянув убік Варти, чиї води мирно плюскотіли в темряві, мовби ріка і справді була його живим ворогом".

готель велика пруссія

"Тут клює. Відверті історії українського бізнесмена", Дмитро Томчук

 

Дмитро Томчук — підприємець. У 2000 роках його компанії займалися видобутком, машинобудуванням, харчовою промисловістю. У 2013 році заснував інвестиційний фонд First Investment Step Online (FISON), який сфокусувався на ІТ-проєктах. Однак у 2022 році його діяльність змінила війна — Дмитро став до лав ТРО й по сьогоднішній день боронить нашу державу. 

"Навколо багато змінилося. Через рік, що минув, суспільство вже інше, люди інші, ставлення до усього геть інше, армія інша. Багато чого змінилося у моєму світосприйнятті, але одна річ не змінилася: я вважаю, що ми тоді вчинили правильно. Думаю, через наші дії у цій війні стало менше на одну страшну трагедію, яка б змусила весь світ здригнутися", — прокоментував він.

Його книга "Тут клює. Відверті історії українського бізнесмена" про український бізнес, коли він формувався у жорстких умовах: розвалювалися старі економічні зв'язки та створювалися нові. Тому й уроки, які він дає — безжальні й унікальні. У цій книжці інвестор Дмитро Томчук ділиться власними спостереженнями, які він накопичив протягом десятків років підприємництва — від 90-х до сьогодні. Автор точно знає, як досягти того, аби гроші працювали на вас. Він розповість, як, попри всі труднощі, розбудовувати власну справу в Україні.

Цитата
"Вітчизняний бізнес заснували не аристократи з академіками. Ударені перебудовою голодні вчителі, лікарі, інженери, яким потрібно було нагодувати сім'ї; мутні хлопці з дев'ятьма класами освіти, що читали по складах, але бадьоро рахували гроші й мріяли заробити на вишневу «дев'ятку»; старшокласники, які прагнули мати фірмовий плеєр SONY та чоботи з натуральної шкіри й на натуральному хутрі — ось хто став поживним гумусом, на якому зріс бізнес нашої країни".

тут клює

"Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР", Вахтанг Кіпіані

Вахтанг Кіпіані — український історик, журналіст. Співтворець медіаресурсу "Історична правда", лауреат Премії імені Георгія Ґонґадзе. При спробі росії захопити Україну Вахтанг Кіпіані не зміг стояти осторонь, тож добровольцем пішов на війну.

"Світ глобальний і українці мають бути там, де у них є перспектива і безпека. Але. Водночас це виклик — треба наближати Україну до стандартів Європи й Канади. Це не поверне більшість тих, хто уже виїхав, але зробить гідним життя тих, хто не збирається нікуди їхати, навіть маючи таку можливість. Після цієї війни у нас знову буде відкрито (ненадовго) вікно великих можливостей через неабияке згуртування суспільства. Варто не втратити шансу на реальні сутнісні зміни", — зауважив він.

Його книзі "Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР" уже понад три роки, однак видавництво продовжує її додруковувати, адже на неї чималий попит. Правди, яку описав Кіпіані у своїй праці, бояться росіяни, тому вже під час повномасштабної війни видання вилучили з бібліотек на тимчасово окупованих територіях. 

У книзі описана правда про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. Видання містить архівні документи з кримінальної справи поета, покази свідків, листи з тюрми, спогади його близьких та друзів. Ознайомившись із наведеними матеріалами, читачі дізнаються про невідомі факти щодо життя, ув'язнення та загибелі Стуса, які досі охороняли під грифом "Секретно".

Цитата
"До речі, Стус чудово розумів, що справа не у конкретному виконавцеві, тому неодноразово відмовлявся від послуг адвоката. Взагалі! За даними джерела «Хроники…», Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання»".

справа Василя Стуса

"Маркетер", Олег Сенцов

Олег Сенцов — український письменник, кінорежисер. Відомий як політв'язень, утримуваний у росії, чия історія не залишає байдужими людей в Україні та цілому світі. Лауреат Шевченської премії, перший українець, який отримав від Європарламенту відзнаку імені правозахисника Сахарова (2018). У перший день повномасштабного вторгнення Росії він вступив до лав ТРО, згодом — до одного зі спецзагонів, де воюють його друзі. Отримав звання штаб-сержанта.

"Так, окупантам ще вдається захоплювати маленькі шматочки української землі, буквально вигризаючи їх в нас, випалюючи все вогнем та просуваючись вперед зі швидкістю приреченої черепахи. Так, в них досі більше техніки, снарядів, літаків. Так, в них ще залишилась достатня кількість живої сили, яку ще треба перемолоти. Але, судячи з перехоплених розмов звичайних орків, вже ніхто з них не прагне наступати на Київ та штурмувати Львів. Єдина їхня мета — це вижити та звалити якомога швидше на свої мордорські болота. Ми ж мріємо про звільнення усієї нашої землі — звідси, від Донбасу, через Південь до самого мису Фіолент у Криму. Ми обов'язково будемо там, як би нам не було зараз важко. Тому що ми українці, а це значить — незламні!", — каже Олег Сенцов.

"Маркетер" — це збірка малої автобіографічної прози. Тут ви дізнаєтесь здебільшого про  студентські роки Олега Сенцова: складання іспитів, життя у гуртожитку і на квартирах, нестримні веселощі, безгрошів'я — звичні складові життя молоді, яка здобуває знання. Події у збірці відбуваються на початку дев'яностих, коли у Сенцова відбувається зміна цінностей, становлення, загартовування душі й характеру. Тут описана любов, дружба, виживання і бізнес. Цікаво, що цю книгу Олег Сенцов написав протягом одинадцяти днів. 

Цитата
"Тепер ти навіть можеш одружитися, хоча що таке жінка ти пізнав раніше, та досі не відчуваєш різниці між словами «пізнати» і «знати»: з першим можна впоратися й за п'ять хвилин, а щоб розібратися з другим, може й цілого життя забракнути".

Маркетер, Олег Сенцов

Україна невпинно бореться за свою незалежність, тож маємо знати тих, хто заради неї змінив своє життя й нині ризикує ним. Це не вичерпний список письменників, які були чи перебувають на війні зараз. Та ці роботи варті вашої уваги, тож читайте й діліться відгуками. Разом ми переможемо!

Партнерський матеріал.

Рубрика:
Корисності
87

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: