fbpx
Сьогодні
Небайдужа 10:53 25 Лис 2021

(Не)безпечний листопад: що робити, коли домашнє насильство опиняється поруч

З 25 листопада в Україні стартують традиційні 16 днів протидії насильству. Це акція, покликана інформувати про масштабну проблему і про злочини, які одне проти одного часто скоюють близькі люди. Від домашнього насильства страждають всі, але більшість потерпілих становлять жінки і діти.

English version here

У цьому тексті ми зібрали поради, які можуть врятувати чиєсь життя. Вони для тих, хто потерпає від насильства сам, і тих, хто став його свідком. Не забувайте — небайдужість рятує.

У чому проблема?

Зачинені двері і все, що за ними відбувається

Ми не знаємо кількості постраждалих від домашнього насильства. Статистику веде лише Національна поліція України, проте не всі звернення маркують як звернення через домашнє насильство. Якусь частину справ розглядають як хуліганство, ще якусь — як сексуальне насильство та зґвалтування (зокрема, зґвалтування у подружжі).

Та відомо, що щорічно не менше одного мільйону українців та українок страждають від різних форм домашнього насильства. Бувають такі види насильства:

  • фізичне (побої та будь-яке застосування фізичної сили);
  • сексуальне (зґвалтування дорослих та дітей, примус до сексу,  розбещення, сексуальне насильство, сексуальні домагання);
  • психологічне (моральний тиск на людину, спроби знецінити її та залякати);
  • економічне (коли партнер(ка) чи інший член сім'ї забирає у людини гроші або документи і тисне на неї таким чином).

що робити, коли домашнє насильство опиняється поруч

Окремо слід говорити про торгівлю людьми. Попри те, що вона належить до категорії так званих очевидних злочинів, які не толеруються у європейських країнах, багато торговців людьми лишаються непокараними, а проблема — ближчою, ніж здається. 

Наприклад, журналісти розповідали про волинського депутата й пенсіонера, який завербував жінку і впродовж трьох років разом з нею відвозив українок у польський бордель, обіцяючи їм офіційну роботу. 

Вирок чоловікові винесли лише у березні 2021-го. Майже весь цей час він перебував на свободі і зрештою зумів уникнути фактичного покарання. 

що робити, коли домашнє насильство опиняється поруч

Яке рішення?

Говорити гучніше, нагадувати частіше, не лишатися байдужими

З 25 листопада по 10 грудня в Україні багато говоритимуть про проблему насильства і про те, як їй можна протидіяти. Правозахисники проведуть ряд акцій та зроблять чимало звернень, представники державних органів оприлюднять нові статистичні дані на цю тему, а кожен з нас матиме запам'ятати декілька важливих ознак насильства і принаймні кілька рішень, що можуть допомогти.

Якщо ви потерпаєте від домашнього насильства, вам слід повідомити про це правоохоронні органи. У 2020-му в Україні за це вже засудили 921 кривдника, що в чотири рази більше, ніж у 2019-му. 

Ви можете попросити у поліціянтів виписати заборонний припис на 10 діб, що містить наступні зобов'язання для кривдника:

  • покинути місце проживання (перебування) з постраждалою чи постраждалим (навіть якщо сам кривдник там прописаний);
  • не наближатися до місця проживання (перебування) постраждалої людини;
  • не контактувати з нею чи з ним. 

Такий самий заборонний припис може видати суддя, але вже терміном від місяця до шести. 

Якщо ви хочете виговоритися, але не маєте з ким поговорити, можете скористатися платформою "Мені здається", де постраждалі від домашнього насильства анонімно розповідають свої історії. 

Якщо ви хочете разом з дитиною піти від свого партнера, але перебуваєте у скруті, можна звернутися до правозахисних організацій, що займаються правами жінок. Серед них проєкт Соціальна квартира "Право на здоров'я", де ви можете знайти прихисток та попрацювати з психологами і соціальними працівниками. 

Загалом в Україні є 142 гарячі лінії для постраждалих від домашнього насильства. 339 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги і 23 притулки для постраждалих.

Якщо ви стали свідком насильства над дорослою людиною, навряд ви зможете допомогти їй, якщо вона не хотітиме цього сама. Проте якщо насильство вчиняють тут і зараз, вам варто викликати поліцію та за можливості запитати у постраждалої чи постраждалого, як саме ви можете допомогти. 

Якщо ви підозрюєте, що від насильства страждає хтось із вашого оточення, розкажіть цій людині про гарячі лінії для постраждалих, притулки і правозахисні організації. Останні, як правило, надають свої консультації у таких випадках на безоплатній основі.

Вислухайте людину і спробуйте донести до неї, що у злочині завжди винен той, хто його скоює, що ви не засуджуєте її і готові допомогти. Скажіть, що ви готові свідчити на її користь, якщо вона вирішить звертатися до суду. 

що робити, коли домашнє насильство опиняється поруч

Якщо ви стали свідком насильства над дитиною, ви можете викликати поліцію. Важливо: законодавство визнає дитину постраждалою і тоді, коли будь-яка із форм домашнього насильства була спрямована на неї, і тоді, коли дитина стала свідком насильства. Щоб на родину, у якій страждає дитина, звернули увагу відповідні служби, достатньо заяви когось зі свідків або звернення самої дитини на Дитячу гарячу лінію за номером 116111. Такий виклик безкоштовний з номерів усіх операторів. 

Розкажіть про це дитині, поясніть, що саме є насильством і як вона може захистити себе. Запропонуйте сходити в поліцію разом з нею. Якщо ви добре знаєте інших родичів дитини, яким довіряєте і ви, і дитина, зв'яжіться з ними і розкажіть про ситуацію. 

Як це працює?

Кейси, що доводять — з насильством можна боротися

У листопаді в США врятували шістнадцятирічну дівчину, яку викрав шістдесятирічний чоловік. До поліції звернувся водій, що помітив, як дівчина, що сиділа на задньому сидінні чиєїсь автівки, показувала жест, що сигналізує про потребу в допомозі. Чоловіка оперативно затримали, на його телефоні поліція знайшла порнографічні знімки дівчини і тепер його судитимуть за викрадення дитини і зберігання дитячої порнографії. 

Який жест показала дівчинка? Він універсальний у всьому світі, тож варто його запам'ятати. Щоб його показати, треба:

  • підняти руку долонею до іншої людини;
  • вставити великий палець у долоню;
  • скласти пальці над великим пальцем.

що робити, коли домашнє насильство опиняється поруч

У жовтні минулого року у Хмельницькому правоохоронці допомогли жінці з трьома дітьми віком 2, 8 та 11 років врятуватися від чоловіка, що бив її і страждав від алкогольної залежності. Жінка боялася звертатися у поліцію, адже не мала куди піти. Натомість одна з її маленьких дочок зателефонувала і поліцію, назвала їхню адресу і сказала, що тато б'є маму. 

У підсумку жінка з дітьми за допомогою соцпрацівників змогла облаштуватися разом з дітьми окремо від чоловіка, проти якого відкрили справу. 

Більше корисних рішень

Як вберегти себе та близьких від насильства

  • У разі небезпеки не бійтеся звертатися на гарячі лінії та до правозахисників. 
  • Ви можете пройти безкоштовний курс з протидії домашньому насильству, якщо відчуваєте, що потребуєте додаткових знань, щоб допомогти собі або комусь.
  • Встановіть на телефон додаток WhiteribbonUA, що має дизайн, схожий до календарів менструального циклу. Якщо затримати палець на верхній іконці застосунку, там з'явиться приховане меню, що допоможе оперативно викликати поліцію у разі потреби.
  • Встановіть додаток SafeUp. Це додаток, який показуватиме вам інших зареєстрованих жінок поблизу, що будуть готові у разі небезпеки надати вам допомогу — викликати поліцію, забрати вас чи провести у безпечне місце.

Бережіть себе і пам'ятайте, що берегти інших простіше, ніж здається. 

Рубрика:
Небайдужа
896

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: