fbpx
Сьогодні
Рішення 12:25 15 Лис 2021

"Рубрика" впроваджує "фірмовий" формат матеріалів: що змінюється

Уже майже два роки всеукраїнське онлайн медіа "Рубрика" розвиває в Україні журналістику рішень. Тепер "Рубрика" робитиме формат статей ще чіткішим — усе розкладемо по поличках!

English version here

Ми у "Рубрика" розповідаємо не лише про проблеми, але і про рішення. Як відбуваються зміни, як розвивається Україна, що пропонує світ і як це все може застосувати кожен з нас, аби покращити своє життя та життя своєї громади. Саме тому ми розвиваємо в Україні такий напрямок як журналістика рішень. І тільки набираємо обертів!

У ЧОМУ ПРОБЛЕМА?

Ми хочемо зробити наші матеріали ще зручнішими та ще кориснішими для наших читачів. Розкласти все по поличках, аби кожен, хто прочитає статтю, міг отримати готове рішення своєї проблеми — з того досвіду, про який розкажемо ми, експерти та герої наших матеріалів — творці рішень та змін.

"Ми цінуємо час наших читачів і хочемо подавати матеріали у максимально концентрованому вигляді, у зрозумілій навігації. Хоча інтерв'ю, репортажі, спецпроекти у нас теж продовжуть з'являтися, найчастіше ви зможете побачити у нас на сайті саме формат, в якому ми за єдиною структурою розкладаємо "по поличках" для вас тему", — каже засновниця та головна редакторка "Рубрики" Анастасія Руденко.

Редакція видання хоче показати: ефективні рішення є всюди. У суспільному житті, у захисті довкілля, у просуванні прав жінок та інклюзії, у політиці та культурі.

Саме тому "Рубрика" впроваджує новий формат матеріалів-рішень. Ви впізнаєте їх із тисячі. І зараз пояснимо, чому.

ЯКЕ РІШЕННЯ?

Новий формат статей "Рубрики" передбачає, перш за все, визначену структуру — аби жодні відповіді точно не загубилися в тексті.

Отже, у матеріалах ви побачите такі блоки:

  • У чому проблема?

Тут ми розкажемо про те, з чого починається будь-яке рішення, — про проблему. Що змусило небайдужих шукати рішення? Зміна клімату, проблеми з інклюзивністю суспільства, дискримінація проти меншин, погані дороги чи відсутність громадського парку у спальному районі — що б це не було, це стало першим поштовхом до пошуку рішення. Можливо, ви теж із нею стикнулися. 

  • Яке рішення? 

Тут ми розкажемо про те, як цю проблему для себе вирішила конкретна людина/організація/громада/тощо. Як заповідає нам журналістика рішень, це рішення має вже бути в дії, а не лише в теорії, тобто воно вже має бути запущеним. І звісно ж, ми розповімо про того, хто став творцем рішення і впроваджує його в дійсність — адже Тут потрібен герой!

  • Як це працює?

Журналістика рішень відрізняється від просто "історій успіху" тим, що розбирає те, як працює те чи інше рішення. Тут ми розкажемо про механіку того чи іншого рішення. Як його впроваджували в реальність? Із чим стикнулися герої? Які методи використали? Які отримали інсайти? Це те, що покаже іншим, чому рішення спрацювало і як саме його можна впровадити. Це той блок, який допоможе іншим зробити те саме, а не лише надихне. Тобто це корисний елемент — конкретні поради, лайфхаки, які випливають лише з практики.

Не обійдемо ми увагою і обмеження, перепони та підводні камені кожного рішення. Окреслимо все те, що заважало втілити рішення; з якими проблемами стикнувся герой на шляху до втілення плану; що і де пішло не так; що не виявилося можливим і чому? 

У "Як це працює?" ми розкажемо все: the good, the bad, the ugly. 

  • А це точно працює?

Результативність — це важливо. У цьому блоці ми доведемо, що запропоноване рішення справді працює. Чого вже було досягнуто? Яким саме є покращення? Розкажемо все!

  • Ще більше корисних рішень

Одне рішення — добре, а багато — ще краще! Тут розповідаємо про те, як подібні проблеми вирішують інші; яким є, наприклад, міжнародний досвід; що може зробити прямо зараз кожен із нас, аби допомогти добрій справі — наприклад, підписати петицію, абощо. Також тут розповімо, якими є плани на майбутнє наших героїв, як вони планують розвивати свої рішення і що буде далі. Інструкції, чек-листи, посилання на додаткові матеріали, краудфандинг та голосування — усе це ви знайдете тут.  

Аби читачам було зручно читати текст з будь-яких пристроїв та зберігати важливу для себе інформацію швидко та ефективно — ми включаємо у наші статті марковані списки та цитати експертів, що легко вмістяться навіть у розмір телефонного екрану. Скріншоти ще ніколи не були такими привабливими! 

Причому у новому форматі будуть створюватися і редакційні, і партнерські матеріали.

"Ми живемо у світі, який рухається з шаленою швидкістю. Це світ зайнятих людей і величезного безперервного потоку інформації. Наша задача – дати вам корисний матеріал, який ви встигнете прочитати, не відриваючись від власної кави під час перерви. Причому новий формат дозволить і максимально якісно передати ті меседжі, які закладено в статтю. Що є великим плюсом і для нас, і для наших рекламодавців. Адже краще залучення в матеріал = краща результативність нативної реклами", — наголошує комерційна директорка "Рубрики" Анастасія Куриленко.

А ЦЕ ТОЧНО ПРАЦЮЄ?

Так! Новий формат "Рубрики" — зручний і справді дозволяє розкласти все по поличках. Можете переконатися самі:

Наприклад, тут розповідаємо про те, як в Одесі допомагають встати на ноги ромським жінкам.

Тут — про те, що робити зі старими гаджетами і як їхня переробка працює в Україні.

А тут — про те, як у Дніпрі активісти перетворили заброшку на місце відпочинку. 

ЩЕ БІЛЬШЕ КОРИСНИХ РІШЕНЬ!

Формат — це важливо, але головним залишається те, що лежить всередині кожного нашого матеріалу. Історії рішень та їхніх творців. Розкрити їх нам допомагає журналістика рішень, що зосереджується на конкретних кейсах, історіях конкретних людей, груп, громад. У чому особливість такого підходу, де він з'явився вперше і чому набирає обертів саме зараз читайте у нашому матеріалі "Де шукати рішення? Що таке журналістика рішень і чому це про "Рубрику".

📣   Якщо хочете запропонувати своє рішення — пишіть нам на [email protected]

1
5131

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: