fbpx
Сьогодні
ІнвестРішення 11:15 13 Січ 2024

Чекліст для майбутніх підприємців: що треба знати, щоб почати бізнес

Власний бізнес — це відповідально і цікаво. Проте, коли ви запускаєте його вперше, питань купа. “Рубрика” вирішила розібратися з першим етапом запуску власної справи — тим самим, де ви працюєте над стратегією та вдосконалюєте свою ідею. Тож ділимося чеклістом для майбутніх підприємців.

Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

У чому проблема?

Все, що нас оточує — це чийсь бізнес. Ресторани, магазини, заправки, готелі, ательє, салони краси, приватні заклади освіти, клініки та багато іншого. Всі ці сервіси, послуги, а також виробництво товарів — величезна машина малого та середнього бізнесу, який сьогодні тримає економіку нашої держави.

Статистика свідчить: попри війну, українці все частіше наважуються відкривати свою справу. У 2023-ому році  кількість нових ФОПів була більшою, ніж у довоєнному 2021-ому році: 274 859 проти 262 933. З лютого 2023-го року кожен другий новий ФОП в Україні відкривають жінки. 

Продовження та розвиток бізнесу під час війни — це про вміння залишатися міцними та впевненими у своїх силах навіть в екстремальних умовах. Старт нового проєкту — про перемогу, сміливість та готовність до нових викликів. Але це також і про сумніви, брак знань та навичок.

Яке рішення?

"Рубрика" вирішила розробити чекліст з порадами та рішеннями від професіоналів, які допоможуть із запуском бізнесу. В цьому матеріалі ви знайдете все необхідне для старту власної справи — від генерації концепції до безлічі важливих речей, які новачкам дуже легко випустити з уваги. 

Створити чекліст для підприємців-початківців "Рубриці" допомогли Сергій Трохимишин, керівник проєкту "Школа підтримки малого та середнього бізнесу" (Житомир) та Наталя Чумак, голова ПМГО Агенція Економічного Розвитку Павлограду.

Як це працює?
10 кроків від ідеї до реалізації 

як запустити свій бізнес

Ілюстративне фото

Для тих, хто має ідею, але не знає, звідки розпочати, експерти пропонують кілька кроків, які допоможуть розпочати подорож у світ бізнесу.

  • Перший крок. Ідея. 

Перш за все, чітко сформулюйте свою ідею. Чим вона унікальна? Яку проблему клієнта вирішує? Де у вашій ідеї будете ви? 

Також часто ставлять питання: як зробити ідею унікальною? Додайте частинку себе до бізнесу. Це може бути ім'я, унікальна технологія, ваші цінності, які ви перенесете від бізнесу до ваших клієнтів, унікальний стиль обслуговування та інше. 

  • Другий крок. Знання.

Розібратись у тонкощах ведення підприємницької діяльності, засвоїти комплексні знання та практичні навички, які потрібні для успішного старту та розвитку бізнесу, допоможуть освітні програми. Школи для підприємців-початківців, де навчають основ бізнесу, є сьогодні в багатьох містах України. А якщо вам не вдалося відшукати такі курси на місці, отримати необхідні знання можна й онлайн, наприклад за допомогою "Дія.Бізнес", "Прометеус", "Будуй своє".

  • Третій крок. Проаналізуйте ринок. 

Вивчіть свою галузь, цільову аудиторію, конкурентів та потенційний ринок. Чим ви будете виділятися? Яка ваша конкурентна перевага? Тут, як зазначає Сергій Трохимишин, мешканцям невеликих міст буде простіше, бо вони часто знають більшість своїх конкурентів майже в обличчя. А Наталя Чумак звертає увагу на такий нюанс: оцінюючи попит на вашу послугу чи товар, не забувайте, що іноді трендові послуги чи товари є дуже швидкоплинними, тож потрібно враховувати й це.

  • Четвертий крок. Бізнес-план. 
як запустити свій бізнес

Ілюстративне фото

Створіть детальний бізнес-план, де ви опишете свою ідею, маркетингову стратегію, команду, фінансові прогнози та інше. Це допоможе вам зберегти чіткість мети та шлях до неї. Правильно складений бізнес-план має аргументовано відповісти на питання про те, чи варто вкладати кошти в задуману справу й чи дасть вона прибуток, який виправдає затрачені зусилля та кошти. Крім того, без бізнес-плану ви не зможете залучити інвестора.

Орієнтовна структура бізнес-плану:

  1. Резюме проєкту.
  2. Опис проєкту.
  3. Аналіз цільового ринку.
  4. Виробничий, організаційний план.
  5. Маркетинговий план.
  6. Інвестиційний план.
  7. Фінансовий план проєкту.
  8. Аналіз ефективності проєкту.
  9. Аналіз ризиків.
  10. Висновки.

"Правильно складений фінансовий план покаже вам, чого очікувати в перші місяці після запуску бізнесу, коли можуть бути касові розриви. На скільки вам вистачить коштів для ведення операційної діяльності та інше. Ключове для вас: ви повинні зрозуміти, коли бізнес почне отримувати прибутки, або хоча б працювати в нуль", — говорить Сергій Трохимишин.

Під час планування фінансів він також радить зосередити увагу на моментах, повʼязаних з витратами. Чи дійсно вам потрібен бухгалтер на повний день, чи достатньо на 0,5 дня? Вам потрібен великий офіс чи достатньо буде простої майстерні на початку? Необхідна дорога CRM-система чи можна освоїти безкоштовні інструменти від Google?

Важливо: якщо для того, щоб розпочати власну справу, ви звільняєтеся з роботи, не забудьте у бізнес-плані передбачити окрім прибутку, заробітну плату для себе. Оскільки ви не знаєте, коли точно ваша справа стане прибутковою.

  • П'ятий крок. Технологія. 

На переконання експертів, на початку бізнесу, особливо, якщо такого досвіду ще не було, підприємець має чітко розуміти технологію виробництва обраних товарів (або надання послуг). Ідеально, якщо ви розпочинаєте власний бізнес з чогось, що ви добре знаєте. Наприклад, ви працювали бухгалтером і хочете відкрити аутсорсинговий центр, або ви працювали нянею, але відчуваєте, що можете відкрити приватний дитячий садок, або маєте намір перетворити на бізнес ваше хобі.

  • Шостий крок. Знайдіть бухгалтера. 

Провадження грамотних розрахунків, законодавчої та податкової бази — у цій інформації вам самим доведеться розбиратися роками. Професіонал швидко наведе лад у ваших паперах, тому витрачені на бухгалтерські послуги гроші однозначно не будуть змарновані. Заручитися допомогою бухгалтера варто перед початком реєстрації свого підприємства чи організації, радить Сергій Трохимишин. Він розповідає:

"Мої друзі, створюючи підприємство зареєструвалися одразу платниками ПДВ. Через декілька місяців у них виникли проблеми, бо вони не подавали податкову декларацію, через те, що думали, що якщо немає ПДВ, то і не потрібно заповнювати декларацію. Тому, не повторюйте їхніх помилок, а краще візьміть бухгалтера-консультанта, який вам буде допомагати на перших етапах".

  • Сьомий крок. Шукайте можливості, підтримку, гроші.

"Наша держава зараз сфокусована на підтримці та розвитку малого та середнього бізнесу, тож можливостей для розвитку, відкриття власної справи дуже багато. Це єПідтримка, державні програми, обласні, місцеві, а також грантові міжнародні програми, — нагадує Наталя Чумак. — Також, зараз можна знайти безкоштовні навчання, які стосуються відкриття власної справи, ведення власної справи, а також навчають проєктному менеджменту, який допоможе залучити інвестора для відкриття або масштабування бізнесу". 

як запустити свій бізнесІлюстративне фото

Актуальні програми, гранти, ініціативи з підтримки бізнесу можна знайти також у списку, який регулярно оновлює Мінекономіки. 

  • Восьмий крок. Визначтеся зі своєю метою.

Подумайте, як ви будете масштабуватися. Внаслідок чого це буде? Як зробити процес автоматизованим? Як донести людям цінність, яку приносить ваш товар або послуга? 

"Не думайте, що вашою головною метою є заробити мільйон. Ваша мета — це стати кращим у тій справі яку ви любите, тоді й гроші у вас з'являться, — впевнений Сергій Трохимишин. — Наприклад, «Tesla» була створена з метою прискорення переходу на чисту енергію. Це більше, ніж просто виробник електромобілів. Це компанія, яка пропагує інновації в галузі енергетики та прагне змінити енергетичну картину світу. Вони вважають, що збільшення використання чистої енергії може суттєво покращити якість життя на Землі. Вони транслюють це через свої цінності, і допомагають людям жити краще. І заодно чудово на цьому заробляють".

  • Дев'ятий крок. Підготуйтеся до того, що можете помилитись.

Помилки можуть бути різні й передбачити всі з них неможливо, але є найголовніші:

  1. Не знати власну цільову аудиторію, тобто людей, які забажають отримати ваш товар або послугу.
  2. Ігнорувати маркетинг або не приділяти йому достатньої уваги.
  3. Копіювати чиюсь стратегію ведення бізнесу.
  4. Кинути власну справу при перших труднощах.
  5. Робити все самостійно — ніхто не може знати всього, консультуйтесь  у фахівців, шукайте однодумців.

"Успіх та невдача йдуть поруч у бізнесі. І до цього ви повинні бути готові, але завжди мати план Б для зменшення ризикових моментів. Також треба пам'ятати, що негативний досвід — це теж досвід, який допоможе вам уникнути нових помилок в майбутньому. Ви повинні постійно навчатись, читати нову літературу, дізнаватись нову інформацію. Адже зараз тренди постійно змінюються, і бізнес, який був успішний вчора, завтра може взагалі не мати попиту. 

Навіть якщо у вас уже є досвід, все одно потрібно вчитися. На старих знаннях далеко не поїдеш, особливо зі стрімким розвитком сучасного світу, зміною тенденцій та потреб споживачів", — зауважує Наталя Чумак.

Сергій Трохимишин додає, що не менш важливо вчасно аналізувати свої помилки, щоб точно знати, де щось пішло не так.

"Вчасно усвідомлена помилка іноді може дати набагато більше ніж сотні книг по бізнесу. Тому, не варто боятися помилятися, але точно варто аналізувати свої дії, а також те, до яких результатів вони призвели", — впевнений експерт.

  • Десятий крок. Налаштуватися на те, що не варто здаватись попри труднощі.

Стресостійкість стоїть в одному ряду з відповідальністю, підприємливістю і здатність нестандартно мислити. І як доводить досвід, в більшості випадків стресостійкість виходить на перший план.

"Бізнес — це великі труднощі. Проблеми бувають в будь-яких галузях людської діяльності, а говорячи про бізнес, де мова йде про гроші й зобов'язання, їх точно не уникнути. При відсутності досвіду в бізнесі, на вашому шляху трапляться всі перераховані вище помилки підприємців-початківців. І це не повинно відлякувати. При заняттях спортом наші м'язи ростуть через біль, те ж саме відбувається і в бізнесі. Тільки випробувавши труднощі та невдачі, можна вирости", — говорить Наталя Чумак.

Експертка радить: якщо у вас настали не найкращі часи — зв'яжіться зі знайомими підприємцями й дізнайтеся, як вони виходили з подібних ситуацій.

"Ваші однодумці — це ваша опора!"

Ще більше корисних рішень!

Реєстрація ФОП — це найпростіший та найшвидший спосіб зареєструвати підприємство в Україні, що може стати чудовим стартом для вашої подальшої підприємницької кар'єри. 

Переваги ФОП:

  • Можливість керувати власними фінансами — як ФОП ви маєте повний контроль над фінансами свого бізнесу. Це дає можливість раціонально розпоряджатися прибутком та інвестувати у свій розвиток.
  • Мінімальна бюрократія — порівняно з іншими формами бізнесу, ФОП має менше адміністративних обов'язків і спрощену систему оподаткування. Це полегшує ведення діяльності.
  • Ріст можливостей — ФОП може бути стартовою позицією для розширення бізнесу у майбутньому. Ви можете почати практично вдома, а потім збільшувати масштаби.
  • Можливість працювати у своєму ритмі — як ФОП' ви самі визначаєте свій робочий графік та методи роботи. Це дозволяє поєднувати бізнес і особисте життя.
441

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: