fbpx
Сьогодні
ІнвестРішення 11:59 14 Лют 2024

Державні програми з підтримки бізнесу: де взяти гроші для власної справи

Державні гранти та програми кредитування для бізнесу — хороший варіант для фінансування власної справи. Як це працює і які пропозиції будуть актуальними у 2024-му році, розповідає “Рубрика”.

English version here

У чому проблема?

Звідки взяти гроші на власний бізнес — одне з перших питань, що постає перед багатьма підприємцями, які лише починають свій шлях у бізнесі. Попри талант, ідеї та енергію, без фінансової підтримки стартап може так і залишитися лише на рівні концепції.

Яке рішення?

Сьогодні держава сконцентрована на підтримці малого та середнього бізнесу. З початку війни запроваджено кілька дієвих програм, завдяки яким молоді підприємці можуть стати на ноги, а чинні — розвивати свій бізнес. В першу чергу, це надання грантів та пільгове кредитування.

Як це працює?

державна підтримка бізнесу

Фото ілюстративне

У липні 2022-го року які відповідь на виклики війни в Україні на платформі "Дія" створили портал "єРобота". Він пропонує різноманітні державні гранти на започаткування та розвиток власної справи. Це фінансова підтримка, своєрідна "допомога-стимул", яку уряд надає підприємцям, щоб допомогти їм реалізувати свої бізнес-ідеї. Це може бути фінансування для запуску нового продукту, розвитку технологій чи навіть підтримка для розширення бізнесу. Найкраща частина такої допомоги полягає в тому, що державні гранти повертати не потрібно. Гроші повертаються у казну в процесі діяльності підприємства — у вигляді сплачених податків і зборів.

Отримати гранти "єРобота" можуть як чинні підприємці, так і люди, які не мають досвіду ведення бізнесу. Сьогодні на порталі доступні такі пропозиції:

Для підприємців-початківців

Для фізичних осіб найбільш популярним є грант "Своя справа". Програма створена для тих, хто хоче почати чи розвивати свій вже наявний малий або мікробізнес — відкрити кафе або кондитерську, перукарню, магазин з продажу продуктів та господарських товарів, ветеринарну амбулаторію, СТО, ремонтну майстерню тощо.

Розмір гранту від 50 до 250 тисяч гривень. Кошти можна витратити на придбання обладнання, закупівлю сировини, сплату оренди (не більше 25% від суми гранту), лізинг обладнання. Кошти мікрогранту треба освоїти протягом перших 6 місяців з моменту їхнього отримання.

Умови для отримання коштів від держави:

  • працевлаштувати щонайменше одного найманого працівника;
  • бути підприємцем не менше трьох років;
  • своєчасно сплачувати податки з власного доходу та заробітної плати своїх працівників.

За умови виконання цих зобов'язань, сума гранту не підлягає поверненню. Ви маєте повернути суму вашого гранту лише якщо не виконаєте зобов'язання перед державою. Тобто не створите робочих місць відповідно до суми гранту (до 150 тис. грн потрібно створити 1 робоче місце та прийняти на нього працівника, до 250 тис. грн — не менше 2 нових робочих місць).

державна підтримка бізнесу

Фото ілюстративне

Грант доступний як для чинних ФОП або юридичних осіб, так і для тих, хто тільки планує започаткувати свій бізнес. Це громадяни України віком від 18 до 65 років, які:

  • не перебувають і не провадять господарську діяльність на тимчасово окупованих територіях України;
  • не провадять господарську діяльність на території росії;
  • не перебувають під санкціями;
  • щодо яких не порушено справи про банкрутство;
  • щодо яких відсутнє рішення суду про притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію;
  • які не мають заборгованості перед бюджетом.

Заявку та отримання гранту на бізнес в Україні можна подати онлайн — через портал "Дія" та офлайн, звернувшись до найближчого відділення Ощадбанку. Перед тим, як відправляти заявку, потрібно скласти бізнес-план. Використовуйте форму бізнес-плану, затверджену наказом Міністерства економіки України. Приклад заповненого бізнес-плану можна подивитися тут.

Подання заявки через Дію займає приблизно 20 хвилин. Для цього потрібно:

  1. Зареєструватися або авторизуватися на порталі Дія (знадобиться BankID або електронний підпис).
  2. Заповнити форму заявки.
  3. Прикріпити бізнес-план.
  4. Підписати заявку електронним підписом та відправити.

Державний центр зайнятості розгляне заявку протягом 10 робочих днів після завершення кінцевого строку подання. Відповідно до порядку надання мікрогрантів, рішення приймається на підставі висновків банку: оцінки бізнес-плану, співбесіди та результатів перевірки ділової репутації. Відеоінструкція про те, як подати заявку на грнат "Власна справа", за посиланням.

Гроші для аграріїв та переробних підприємств

У 2024-му році продовжить роботу урядова грантова програма "єРобота" для розвитку садівництва, виноградарства та ягідництва, тепличного господарства та переробки.

грант на теплицю

Фото ілюстративне

Згідно з програмою "єРобота", грант на теплицю можуть отримати ФОПи та юридичні особи, які мають землю або право користування нею на 7 років.

Розмір гранту: для 0,4 — 0,6 гектара — 2  млн гривень; для 0,8 — 1,2 гектара — 3,5 млн гривень; для 1,6 — 2,4 гектара — 7 млн гривень.

  1. Грант надається на будівництво модульної  (від 0,4 га до 2,4 га) плівкової теплиці й може становити до 70% вартості будівництва, але не більше 7 млн грн.
  2. Не стаціонарні, не скляні теплиці в межах бюджету до 7 млн грн на 2 га — неможливі. Наприклад, якщо вартість будівництва становить 20 млн грн, а частка держави не може перевищувати 7 млн грн — це складе 35% вартості проєкту відповідно. 
  3. Критичних обмежень щодо культур, які можна вирощувати, немає. Це можуть бути плодово-ягідні культури, овочеві, саджанці, розсада, квіти тощо. Головне, щоб саджанці рослин, які будуть вирощуватись в теплиці, були внесені до реєстру сортів рослин.
  4. Є певні вимоги до фундаменту, площі, каркасу, плівки. Обов'язково модульна теплиця повинна бути забезпечена джерелом водозабору та зрошенням.
  5. Грант можна витратити на оплату будь-яких рахунків щодо вашого проєкту будівництва модульної теплиці, які включені до кошторису. Проте землю за грантові кошти купити не можна. 

Обов'язковими умовами отримання гранту є:

  1. Створення робочих місць: не менше 14 робочих місць на 1 га модульних теплиць.
  2. Строк будівництва модульної теплиці не повинен перевищувати 1 рік з моменту отримання коштів. Тобто через 12 місяців теплиця повинна стати функціональною і там повинні розпочатись відповідні виробничі процеси.
  3. Провадження підприємницької діяльності після закінчення будівництва протягом не менше 3 років.
  4. Сплачувати до бюджету податки та збори протягом не менше 3 років.

Грантова програма "На теплицю" поширюється на всю підконтрольну Україні територію, включно з деокупованими територіями. Всі заявки подаються онлайн. Опрацювання триває 15 робочих днів.

грант на сад

Фото ілюстративне

Щоб отримати грант за урядовою програмою "Свій сад", треба обирати лише рослини, які є у переліку постанови Кабміну. Гранти надаються для саду площею від 1 до 25 га, а сума фінансування залежить від того, що саме ви плануєте садити. 

Розмір гранту: найбільше коштів — до 400 тис. грн за гектар — можна залучити, якщо вирощуватимете лохину, чорницю, груші чи яблука. Найменше — до 140 тис. грн за гектар — за висадку смородини, обліпихи, абрикосу, сливи та вишні.

Держава співфінансує закладання саду спільно з підприємцем: грант надається у розмірі 70% від вартості проєкту, 30% — кошти отримувача гранту. Строк реалізації проєкту висадки насаджень не повинен перевищувати 18 місяців з часу отримання бюджетних коштів. Щоб грант був безповоротним, сплачувати податки та займатися садівництвом потрібно не менше 5 років.

Для участі фермер чи підприємство повинні мати земельну ділянку у власності або у правокористуванні не менше ніж на 7 років. Також основною вимогою є створення робочих місць з офіційним працевлаштуванням. У власника саду обов'язково має бути передбачена система поливу, інакше заявку відхилять. Отримати грант на сад, який уже посаджено, неможливо. Грант надається на посадку нового саду: чи це новий бізнес, чи ви розширюєте площу насаджень — не принципово.

Заявку на грант для створення садів можна подати онлайн через портал "Дія", умови до оформлення документів можна подивитися за посиланням. Буде корисно ознайомитися і з роз'ясненнями, які підготувало міністерство аграрної політики та продовольства, проаналізувавши найчастіші помилки та питання здобувачів грантів на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства.

Важливо: з січня 2024-го року планується розширення умов надання урядових грантів за програмою "єРобота" на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства. Відповідні зміни підготовлені Мінагрополітики. Зокрема, пропонується змінити умови щодо висадки та облаштування насадження на земельній ділянці або на суміжних ділянках. Згідно з новими нормами, пункт 4 Порядку надання грантів доповнять таким змістом.

державна підтримка бізнесу

Фото ілюстративне

Цей вид допомоги від держави орієнтований на створення нових виробництв переробних підприємств або збільшення потужностей вже наявних. Отримувачами грантів можуть стати компанії, які спеціалізуються на виробництві меблів, металевих виробів, текстильної та хімічної продукції, виробів із деревини, а також харчових продуктів. Тут є нюанс — продукт має бути змінений таким чином, щоб він не міг повернутись до свого первозданного вигляду. Наприклад, заморожені ягоди та фрукти не належать до галузі переробки. Тобто ягоди мають бути порізані, а потім уже заморожені чи висушені, або перероблені на джем чи пастилу.

Розмір гранту: до 8 млн грн. Його можна витратити на придбання та доставку основних засобів виробництва (верстати, технологічне обладнання) і введення їх в експлуатацію.

Держава перераховує 50% суми розміру гранту. Вимога — створення від 5 до 25 робочих місць. Кількість працівників залежить від суми гранту. Для підприємств, що працюють на деокупованих територіях, співфінансування складає 20% від підприємця та 80% від держави. Оформити заявку на допомогу та ознайомитися з умовами та правилами її подання можна на порталі "Дія".

У 2024-му уряд збільшив фінансування та вдосконалив процес надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств в рамках програми "єРобота". Відтепер можна буде використовувати кошти Фонду загальнообовʼязкового державного соціального страхування на випадок безробіття як джерело фінансування програми. Головним розпорядником цих коштів призначено Державну службу зайнятості. 

Як зазначила заступниця міністра економіки Надія Бігун, завдяки цьому рішенню до кінця поточного року підприємці зможуть отримати грантів на переробку додатково ще на суму до 1 млрд грн.

Підтримка для ветеранів

гранти для ветеранів та членів їх сімей

Фото ілюстративне

У квітні минулого року уряд розширив програму "єРобота" та запустив три нові грантові програми, орієнтовані на ветеранів. Завдяки цьому учасники та учасниці бойових дій, а також їхні дружини або чоловіки, можуть подати заявку та отримати фінансування від держави на реалізацію власної ідеї чи масштабування вже наявної справи.

Розмір гранту: 

  1. 250 000 грн — подати заявку можуть лише ветерани;
  2. 500 000 грн — податися може чоловік або дружина учасника чи учасниці бойових дій;
  3. 1 млн грн — подати заявку може ветеран, який є фізичною особою-підприємцем (ФОП) не менше, ніж 3 роки.

Останні два гранти надаються за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні 70/30, тобто отримувач гранту має вкласти у свою справу 30% власних коштів, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту. Також обов'язковою умовою є створення від 1 до 4 робочих місць залежно від типу гранту.

Кошти гранту підприємець-ветеран може використовувати:

  1. на придбання меблів, обладнання та транспортних засобів, які будуть використовуватися в комерційних та виробничих цілях; 
  2. на закупівлю ліцензійного програмного забезпечення; 
  3. придбання сировини, матеріалів, товарів та послуг, пов'язаних з реалізацією бізнес-плану; 
  4. послуги з маркетингу та реклами; 
  5. орендну плату за користування нежитловим приміщенням та земельною ділянкою; плату за оренду обладнання; 
  6. придбання на умовах лізингу обладнання та комерційну концесію.

Заявки на отримання гранту потрібно подавати через портал "Дія". Рішення про надання гранту приймається Державним центром зайнятості після отриманої інформації від банку, перевірки репутації та відомостей у заяві, а також результатів співбесіди з отримувачем, проведеної регіональним центром зайнятості. Також одержувачі грантів зможуть пройти безоплатне навчання для підприємців та отримати консультації у регіональних центрах зайнятості.

Доступні кредити

державна підтримка бізнесу

Фото ілюстративне

Крім грантових програм, держава пропонує бізнесу програму кредитування під назвою "Доступні кредити 5-7-9". Її створили за ініціативою Президента України та Кабміну, щоб підтримати розвиток малого бізнесу.

ФОП або юридична особа, що є учасником програми, може отримати позику до 50 млн грн на строк до 3 або до 5 років, залежно від цілей фінансування. Крім того, ставки 7% та 9% можна зменшити, створюючи нові робочі місця. Так, за кожного найнятого працівника бізнес отримує знижку 0,5% річних. Проте треба враховувати, що ставка не може бути нижчою за 5% річних.

Пільговий державний кредит "5-7-9" для бізнесу дають з певною метою. Це може бути:

  1. купівля та ремонт приміщень;
  2. придбання чи модернізації основних засобів;
  3. придбання прав інтелектуальної власності;
  4. збільшення обігових коштів до 25% від вартості інвестиційного проєкту;
  5. рефінансування наявної заборгованості.

Переваги:

  1. Знижена % ставка.
  2. Здешевлення вартості кредиту для суб'єктів підприємництва завдяки наданню державної фінансової підтримки з можливістю зниження % ставки за умови створення нових робочих місць.
  3. Фінансування обігового капіталу.
  4. Поповнення обігового капіталу для придбання сировини, матеріалів та інших витрат, пов'язаних із господарською діяльністю підприємства.
  5. Інвестування в розвиток підприємства.
  6. Високий темп економічного розвитку підприємства завдяки довгостроковому фінансуванню інвестиційних потреб бізнесу.
  7. Зручний графік погашення кредиту.
  8. Погашення кредиту рівними частинами або адаптований графік. Спеціальний графік для агробізнесу.

За час дії воєнного стану в межах Державної програми "Доступні кредити 5-7-9%" видано понад 40,8 тис. пільгових кредитів на 160 млрд грн. Програма доступного кредитування для підприємців буде продовжена й у 2024-му, за словами першої віцепрем'єрки-міністерки України, міністерки економіки Юлії Свириденко, на це закладено в бюджет 18 млрд грн. Також в цьому році буде діяти програма часткової компенсації виробництва сільгосптехніки, що дозволить підтримати вітчизняних машинобудівників та стимулювати їх розвиток. А крім того, вперше в бюджеті закладений 1 млрд грн на розширення мережі індустріальних парків, на території яких підприємці можуть користуватися низкою пільг.

А це точно працює?

Наталія Ліпінська

Кравчиня з Рівненщини Наталія Ліпінська самостійно написала бізнес-план для участі у програмі "Власна справа", успішно захистила його і тепер розвиває швейний бізнес. Фото: business.rayon.in.ua

Загалом з початку запуску урядового проєкту "єРобота" у липні 2022 року грантові кошти на започаткування або розширення власної справи отримали 10 400 українців. Про це повідомляє Урядовий портал.

Було видано:

  • 9634 мікрогранти на 2,3 мільярда гривень за програмою "Власна справа";
  • 482 гранти на 2,5 мільярди гривень — на розвиток переробних підприємств;
  • 144 гранти на 631 мільйон гривень — на садівництво та розвиток тепличного господарства;
  • 132 гранти на 50 мільйонів гривень — ветеранам та членам їхніх родин.

За програмою "Власна справа" у 2023 році переможцями програми стали 9,6 тисячі українців та українок. Кожен бізнес — це унікальна історія та продукт або сервіс. Серед них: виробництво натуральної косметики та дерев'яних іграшок, cумок, рюкзаків та аксесуарів зі шкіри, жіноча білизна з натуральної тканини рослинного походження, хелсі бокси солодощів та смаколики для домашніх улюбленців, виготовлення бетонних блоків, поліграфічний центр і ще багато чого іншого. Завдяки всім цим бізнес-ідеям буде створено 20,8 тисячі робочих місць!

Програма грантів для ветеранів та другого з подружжя, яка стартувала менш як рік тому, також показала чудові результати: 241 переможець програми отримав 99,5 млн грантових коштів. Захисники та їхні сім'ї зможуть не лише забезпечувати свої родини та стати незалежними, а й нададуть роботу більш ніж 500 українців.

Наразі найбільше грантів взяли підприємці з Львівської, Рівненської, Київської, Івано-Франківської областей та міста Київ. Але отримати грант може кожен, хто у такий непростий для України час хоче працювати та підтримувати економіку. Як в місті, так і в селищі будь-якого регіону країни. У 2024-му році уряд вдвічі збільшить фінансування програми мікрогрантів для розвитку бізнесу — планується видати грантів на 3,5 млрд грн.

Ще більше корисних рішень!

Крім загальнодержавних програм підтримки для початківців та чинних підприємців, зокрема ветеранів та їх сімей, існують і регіональні ініціативи.

Так, на Львівщині на 2024-ий рік передбачили 12 000 000 на підтримку підприємницької діяльності учасників АТО (ООС), ветеранів війни та їхніх сімей. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбук директор департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда. Кошти будуть надаватись по двох напрямках.

  • 2 000 000 на ваучерну підтримку бізнесу ветеранів та членів їх сімей (ваучери на консалтингові послуги, маркетингові ваучери та ваучери на сертифікацію продукції, на участь в закордонних виставково-ярмаркових заходах). Кожен суб'єкт господарювання впродовж періоду воєнного стану може отримати один ваучер.
  • 10 000 000 — додаткова грантова підтримка — фінансова допомога для учасників АТО (ООС), ветеранів війни та їх сімей по державній програмі "Програма урядових грантів «єРобота» в компоненті «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей»".

Основними умовами надання такої підтримки є фактична реєстрація фізичної/юридичної особи підприємця на території Львівської області та дотримання усіх норм чинного законодавства.

Столична Київрада також затвердила цільову програму підтримки киян-захисників та захисниць, їхніх сімей, а також родин загиблих, її бюджет на 2023-2025 роки становить понад 2,3 мільярда гривень.

2444

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: